Secretele unei vieţi lungi, dezvăluite de cei mai longevivi oameni din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Longevitatea se datorează într-o mică măsură bagajului genetic, spun specialiştii FOTO Shutterstock
Longevitatea se datorează într-o mică măsură bagajului genetic, spun specialiştii FOTO Shutterstock

Nu trebuie să fii un ascet pentru a te bucura de o viaţă lungă, dar moderaţia este esenţială. Cel puţin aşa deducem din „reţetele“ centenarilor care au intrat în Cartea Recordurilor datorită longevităţii lor excepţionale.

O zestre genetică bună nu este suficientă pentru a avea o viaţă lungă, spun specialiştii. Cât de mult ne dictează bagajul genetic speranţa de viaţă? „În proporţie de numai 25%. Restul depinde de noi“, explică dr. Robert Butler, profesor de geriatrie la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York, citat de webmd.com.

Medicii ne spun că secretul longevităţii stă în lucruri evidente, precum o alimentaţie sănătoasă, un stil de viaţă activ şi un trai lipsit de vicii precum fumatul şi consumul de alcool. Însă nu trebuie să ai o viaţă de ascet pentru a deveni centenar, mai spune medicul geriatru. 

Studiile mai recente au demonstrat că un consum moderat de alcool (vinul este cel mai indicat) ne poate prelungi viaţa. „Cuvântul-cheie în acest caz este moderaţia“, precizează dr. Robert Butler, care atenţionează că impactul alcoolului asupra sănătăţii creşte pe măsură ce îmbătrânim.

Pe insula Ikaria, din Grecia, trăiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din lume, iar jurnaliştii de la BBC au descopetit secretul locuitorilor. Traiul îndelungat se datorează mai puţin aerului curat, dietei mediteraneene şi stilului de viaţă relaxat. El este asigurat mai degrabă de vinul local. „Este pur, nu are nimic adăugat. Vinul din comerţ conţine conservanţi. Nu e bun. Dar vinul pe care îl facem noi este pur“, spune unul dintre bătrânii insulei, Stamatis Moraitis.

Prieteni, să fumezi un trabuc bun, să bei apă multă şi bună, să nu consumi alcool, să rămâi optimist şi să cânţi mult sunt lucrurile care vă asigură o viaţă îndelungată. Christian Mortensen, un american care a trăit 115 ani şi 252 de zile

Ikaria nu este singura zonă de pe glob în care locuitorii se bucură de longevitate. Asemenea locuri se întâlnesc şi în Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia) şi în Loma Linda (California).

Cel mai bâtrân om din lume bea cu moderaţie

Japonezul Jiroemon Kimura, deţinătorul titlului de cel mai vârstnic om din lume (verificat) şi cel mai bătrân bărbat din lume în acest moment, a împlinit de curând 116 ani, ocazie cu care a dezvăluit câteva dintre secretele longevităţii sale. El a mărturisit că bea alcool în cantităţi moderate, nu fumează şi şi-a făcut un obicei de a se opri din mâncat înainte de a se simţi pe deplin sătul. Jiroemon Kimura are 14 nepoţi, 25 de strănepoţi şi 13 străstrănepoţi.

Jiroemon Kimura

Oraşul în care locuieşte bărbatul este renumit pentru numărul mare de centenari, motiv pentru care autorităţile intenţionează să demareze un proiect de cercetare pentru a afla succesul longevităţii lor.

Cea mai vârstnică femeie nu mănâncă legume

Japonia ocupă şi locul al doilea în topul celor mai longevivi oameni în viaţă de pe planetă. După japonezul Kimura se clasează Misao Okawa, o femeie în vârstă de 115 ani care deţine şi titlul de cea mai longevivă femeie din lume în Cartea Recordurilor. Secretul ei? Sushi preparat din macrou. Japoneza recunoaşte că nu se dă în vânt după legume, dar îi plac foarte mult prăjiturile făcute în casă.

Okawa a rămas văduvă la 33 de ani şi şi-a crescut singură cei trei copii. Ea nu a avut niciodată probleme grave de sănătate şi nu a luat vreodată medicamente. Cel mai mare dintre fiii ei, în vârstă de 90 de ani, spune că familia lor a avut un stil de viaţă destul de occidental, că mâncau foarte des pâine şi beau cafea.

Misao Okawa

Cât despre Jeralean Talley, cea de-a treia în clasamentul celor mai longevivi oameni (ea va împlini în luna mai 114 ani), secretul ei pare să fie dansul, pe care l-a iubit toată viaţa. Mama Talley, cum i se spune în familie, crede însă că longevitatea ei se datorează voinţei lui Dumnezeu. Femeia trăieşte în SUA şi a renunţat să mai joace bowling la vârsta de 104 ani, din cauza unor probleme de sănătate, dar merge în fiecare an la partidele de pescuit organizate de familie.

Viaţa cea mai lungă a avut-o o fumătoare

Jeanne Calment, o femeie din Arles, Franţa, este, oficial, persoana care a trăit cel mai mult. Ea a încetat din viaţă la 122 de ani şi a mers pe bicicletă până la vârsta de 100 de ani.

Jeanne Calment

Totuşi, franţuzoaica a fumat de la 21 de ani şi până la 117 ani (însă nu mai mult de două ţigări pe zi, spun rudele femeii), iar de pe masă nu i-a lipsit niciodată vinul de Porto. Calment credea că viaţa îndelungată i s-a datorat uleiului de măsline care era nelipsit din măncărurile ei, dar şi din tratamentele cosmetice. Printre alimentele preferate ale celei mai longevive persoane din istorie se afla şi ciocolata.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite