Secretele tinereţii fără bătrâneţe: cât de importante sunt, de fapt, exerciţiile fizice, vitaminele şi silueta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate din oamenii născuţi astăzi vor trăi 100 de ani, iar cei de 50 de ani au şanse să ajungă la 90 de ani dacă se îngrijesc de sănătatea lor. Dar la ce folos să duci o viaţă lungă dacă nu te poţi bucura de o stare fizică bună? Oameni care au ajuns la vârste-record au dezvăluit secretele tinereţii veşnice, ferite de probleme de sănătate.

Numărul oamenilor care au atins vârsta de 100 de ani a crescut cu 71% în ultimul deceniu, iar speranţa de viaţă va creşte şi mai mult în anii următori. Cercetătorii Universităţii din California-Irvine au încercat să descopere secretele tinereţii fără bătrâneţe chiar de la persoane trecute de 90 de ani care se bucură de o stare fizică bună. În 2003, experţii americani au lansat un studiu, aflat încă în derulare, pentru a învăţa mai multe despre generaţiile tot mai longevive, scrie publicaţia americană „The Huffington Post”.

„Preşedintele Nixon obişnuia să trimită câte o felicitare americanilor care atingeau vârsta de 100 de ani. Erau atât de puţini, încât Preşedintele le semna personal – lucru care nu ar mai fi posibil în zilele noastre“, spune Claudia Kawas, neurolog geriatru şi profesor de neurologie şi neurobiologie şi unul dintre coordonatorii proiectului. „Faceţi ce v-au spus cândva mamele voastre să faceţi“, recomandă Kawas cu privire la alimentaţia pe care ar trebui să o avem pentru o viaţă lungă şi ferită de probleme de sănătate.

„Ne dorim să ne bucurăm pe deplin de viaţă, fără să fim invalizi şi fragili. Cred că ar trebui să facem lucrurile pe care le-am învăţat încă de la grădiniţă: să mâncăm sănătos, să facem exerciţii, să citim şi să socializăm pentru a ne menţine creierul activ. Evitaţi depresia, încercaţi să fiţi fericiţi. Când depresia îşi face loc în viaţa voastră, trataţi-vă şi faceţi tot ce vă stă în puţinţă pentru a fi fericiţi“, completează  Dana Greenia, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu.  

Exerciţiile fizice

Mişcarea de orice fel adaugă ani la viaţă, dar ea nu trebuie făcută zi de zi şi nici exerciţiile intense nu sunt mai utile decât o plimbare mai lungă, au observat cercetătorii analizând stilul de viaţă al unor oameni longevivi. Grădinăritul este la fel de benefic pentru sănătate precum exerciţiile fizice solicitante. „Treizeci de minute de mişcare pe zi sunt suficiente, iar 45 de minute ar fi durata ideală alocată zilnic exerciţiilor fizice. Dar mai mult de atât nu pare să aibă vreo importanţă pentru sănătate. Trei ore pe zi de mişcare nu aduc mai multe beneficii decât 45 de minute“, spune Claudia Kawas.

Suplimentele alimentare

Contrar credinţei generale, suplimentele de vitamine şi minerale nu ne prelungesc viaţa, reiese din aceeaşi cercetare. „Ne-a interesat în mod deosebit vitamina E, pentru că studiile anterioare susţinea că este un antioxidant puternic, util în prevenirea demenţei. Se credea că această vitamină are efecte benefice la bătrâneţe, dar studiul nostru nu a reuşit să evidenţieze niciun beneficiu, exceptând poate urina mai scumpă“, susţine Claudia Kawas.

Greutatea

Încă un mit demontat de cercetătorii americani vizează greutatea ideală. Ei susţin că aceasta variaza în funcţie de vârstă şi că nu ar trebui să facem eforturi pentru a ne menţine supli până la adânci bătrâneţi. excesul ponderal este periculos la tinereţe şi mai ales între 50 şi 60 de ani. După 70 de ani, kilogramele în plus nu influenţează în niciun fel sănătatea, iar după 90 de ani, ele sunt chiar benefice. Aceeaşi teorie este valabilă şi în cazul tensiunii arteriale.

Valorile optime pentru intervalul 50-60 de ani nu sunt valabile şi după vârsta de 80 de ani, aşa cum majoritatea oamenilor au convingerea. „Greutatea şi tensiunea arterială optime de la 50 sau 60 de ani sunt mai scpzute decât cele de la 80-90 de ani“, susţine Kawas. Un bebeluş are nevoie de o alimentaţie diferită de a unui copil de cinci ani. În mod similar, dozele de medicamente diferă de la o vârstă la alta. „Poate avem impresia că stilul de viaţă nu mai contează după o anumită vârstă, dar vârsta contează până la final“, mai spune Kawas.

Kilogramele în plus sunt benefice la bătrâneţe fiindcă oferă protecţie împotriva infecţiilor şi petru că „hrănesc“ creierul, susţine expertul. Tensiunea arterială ridicată este acceptabilă la vârsta a treia, fiindcă face posibilă circulaţia optimă a sângelui în corp şi în creier, în condiţiile în care sistemul circulator nu mai este la fel de perfect ca în tinereţe.  

Cafeaua şi alcoolul

Câteva ceşti de cafea pe zi sau consumul unor alimente bogate în cofeină precum cafeaua sunt benefice pentru sănătate şi prelungesc viaţa, potrivit aceluiaşi studiu. Chiar şi alcoolul – consumat cu moderaţie – adaugă ani la viaţă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu recomandă celor care nu beau până acum să recurgă la acest obicei.

Citeşte şi:

Goana după tinereţe fără bătrâneţe a ajuns un chin: cea mai potrivită vârstă la care ar trebui să murim

Motivele de panică de la 30 de ani în 14 animaţii amuzante

10 paşi simpli pentru a obţine securitatea financiară înainte de 30 ani

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite