Riscurile fumatului. Cel puţin şase motive importante să laşi ţigările acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscurile fumatului sunt numeroase în ceea ce priveşte sănătatea
Riscurile fumatului sunt numeroase în ceea ce priveşte sănătatea

Potrivit medicilor, riscurile fumatului sunt extrem de numeroase, iar consumul de tutun afectează întreg organismul.

Dacă încă nu ai descoperit o metodă de renunţare la fumat şi încă mai cauţi ceva care să te mobilizeze, iată şase motive importante pentru care e bine să te laşi de fumat chiar de acum: 

1. Unii fumători tuşesc destul de des, întrucât tutunul afectează mucoasa respiratorie. Mai grav este că printre riscurile fumatului este şi faptul că tutunul, în ceea ce priveşte sistemul respirator, din cauza substanţelor toxice, poate duce la emfizem pulmonar, infecţii mai dese, astm bronnşic şi, cel mai grav, la cancer pulmonar. 

2. Pe lista de riscuri ale fumatului trebuie trecut şi faptul că tutunul reduce sever imunitatea, iar apărarea faţă de diverse infecţii este mult mai grea. De asemenea, vindecarea este mult mai grea. 

3. Un alt risc al fumatului este faptul că scade masa musculară, dar şi densitatea osoasă. 

4. La bărbaţi există riscul impotenţei, schimbări la nivel hormonal şi probleme de feritilitatea. La femei, pe lângă problemele de feritilitate, fumatul mai poate aduce şi tulburări de ciclu menstrual, menopauză precoce, dar şi, cel mai grav, apariţia cancerului de col uterin. 

5. În ceea ce priveşte afectarea sistemului cardiovascular, medicii au făcut din nou listă uriaşă de afecţiuni medicale pe care le poate provoca fumatul. De exemplu, fumatul poate creşte cu 50% riscul unui accident vascular cerebral la persoanele tinere. 

6. Dar cele mai mari riscuri ale fumatului sunt: apariţia cancerului bucal, nazal, al gâtului, de esofag, stomac, pancreas, vezică urinară, col uterin sau de sân. De asemenea, din 10 pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, 9 sunt fumători. 

Riscurile fumatului. Efectele care apar imediat după ce te laşi de ţigări 

Medicii spun că după ce începi o metodă de renunţare la fumat efectele benefice se văd imediat, în doar câteva zile.

Imediat după ce te laşi de fumat, tensiunea arterială începe să se normalizeze, iar creierul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că şi neuronii funcţionează mai bine. De asemenea, secreţiile bronşice scad chiar din următoarele zile. 

În mai puţin de o lună, persoanele care aplică o metodă de renunţare la fumat, se simt mult mai energici şi nu vor mai resimţi o oboseală atunci când merg pe jos sau urcă scările, de exemplu.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia React, peste 80% dintre români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice, iar 78% vor interzicerea comercializării ţigărilor la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi licee. În ceea ce priveşte metodele de renunţare la fumat, acelaşi studiu arată că 94% dintre cei care au lăsat de ţigări au făcut-o brusc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite