Renumele BBC, ştirbit din nou: favoruri sexuale în schimbul promovărilor
0O fostă angajată a BBC a dezvăluit că serviciul public britanic de radio şi televiziune este departe de a fi un model de profesionalism şi de integritate, aşa cum este perceput în întreaga lume.
Dincolo de recentul scandal legat de jaful care s-a făcut la BBC din banul public, urmare a salariilor compensatorii oferite în mod nejustificat mai multor manageri, între anii 2009 şi 2012, prezentatoarea de televiziune şi jurnalista britanică Selina Scott a scris un articol în „Daily Mail“ în care vorbeşte despre cultura sexistă ce domneşte în cadrul BBC.
Prezentatoarea a mai atras atenţia, în urmă cu câţiva ani, asupra faptului că puţine femei mai sunt promovate în cadrul BBC după ce trec pragul fatidic de 35 de ani.
Englezoaica povesteşte că în cadrul corporaţiei există o glumă amară care descrie această situaţie, conform căreia o angajată este terminată din punct de vedere profesional din momentul în care vârsta din buletin depăşeşte numărul pe care-l poartă la sutien.
Rareori ţi se spune verde-n faţă că nu mai eşti dorită. Nu există niciodată o astfel de conversaţie. Mai degrabă, devii conştientă de ceea ce ţi se întâmplă prinzând din zbor şuşotelile de pe la colţuri. Este o tactică laşă, o prefăcătorie, o atitudine jignitoare faţă de publicul deosebit, cu tradiţie, căruia i se adresează BBC, a criticat Selina Scott cultura sexistă din cadrul serviciului public de radio şi televiziune din Marea Britanie.
„Biluţe de aur“ şi prădători sexuali cu patalama de Oxford
Prezentatoarea şi-a amintit că lucrurile stăteau la fel şi în anii ′80, când ea era o tânără ambiţioasă, dornică de afirmare.
Selina Scott încearcă, în prezent, să atragă atenţia asupra modului în care sunt înlăturate angajatele cu experienţă doar pentru că nu mai sunt la fel de atrăgătoare FOTO Daily Mail
„La momentul la care am plecat de la postul ITN la BBC pentru a mă ocupa de emisiunea „Breakfast Time“, am fost încântată de această oportunitate. La ITN eram obişnuită cu o atmosferă colegială, neviciată de favoritisme, unde se punea accentul pe talent şi promovările se făceau în funcţie de rezultatele obţinute. Nu am dat peste acelaşi lucru şi la BBC. A fost de la bun început clar pentru mine că dacă eşti o femeie atrăgătoare, ai nevoie de protecţia unui producător senior. Altfel nu ai fi avut şanse să avansezi în carieră. Cu alte cuvinte, funcţiona vechiul sistem de selecţie pe care îl întâlneai la Hollywood.
De-a lungul anilor, am colaborat de mai multe ori cu BBC şi, de fiecare dată, aşa cum am avut ocazia să observ, cultura sexistă făcea legea în continuare. Ca de obicei, unii dintre bărbaţii cu putere de decizie, educaţi la Oxford, se comportau ca nişte veritabili prădători cu femeile atrăgătoare şi ambiţioase care încercau să-şi facă un nume urcând scara ierarhică libidinoasă a Corporaţiei“, a dezvăluit Scott.
Selina Scott a oferit un exemplu vorbind despre unul dintre intervievatorii apreciaţi şi la momentul acesta de publicul BBC, cunoscut printre colegii de breaslă drept „Golden Balls/Biluţe de aur“, tocmai din cauza predilecţiei sale pentru angajatele frumoase.
Selina Scott, o jurnalistă frumoasă care a evitat, în tinereţe, avansurile şefilor de la BBC, iar după 35 de ani s-a luptat cu indiferenţa acestora FOTO Daily Mail
Jurnalista britanică a pomenit şi despre un caz relatat de o altă vedetă de televiziune, Fern Britton, într-o carte autobiografică, care îl are drept protagonist pe Frank Bough, fost prezentator de televiziune la BBC.
În carte, Fern Britton a descris avansurile directe pe care prezentatorul BBC i le-a făcut cu ani în urmă: „Frank Bough nu era chiar tipul de unchi genial aşa cum era perceput ca persoană publică. Stăteam adesea în preajma lui şi, de regulă, era o persoană drăguţă. Apoi, când am ajuns să mergem, ca orice colegi, la o ţigară şi o cafea, mi-a şoptit la ureche: « Ei bine, tânără domniţă, mă întreb cât va dura până când voi avea o relaţie cu tine»“