Misterul din spatele sentimentului de déjà vu: cercetătorii cred că ar fi semne ale unor probleme de sănătate mintală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterul din spatele sentimentului de déjà vu. Foto Arhiva Adevărul
Misterul din spatele sentimentului de déjà vu. Foto Arhiva Adevărul

Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă privind sentimentul de déjà vu au relevat faptul că regiunea frontală a creierului este responsabilă de acest fenomen, creierul verificând amintirile eronate care apar.

Majoritatea oamenilor susţin că au experimentat măcar o dată fenomenul de „deja vu”, un straniu sentiment de familiaritate faţă de lucruri care, în mod normal, ar fi trebuit să fie total necunoscute, retrăind aceleaşi sentimente şi revăzând aceleaşi imagini.

Până acum, oamenii de ştiinţă nu au putut afla cu adevărat ce se întâmplă în spatele fenomenului, însă noi cercetări au scos la lumină faptul că aceste experienţe pot fi semnele unor probleme de sănătate.

Cercetătorul Akira O'Connor de la Universitatea St. Andrew din Marea Britanie a studiat acest fenomen şi crede că este doar o modalitate a creierului de a verifica dacă amintirile pe care le are sunt corecte, scrie nzherald.nz.

Ca parte a studiului, O'Connor a folosit un scanner de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a monitoriza activitatea creierului a 21 de voluntari.

Rezultatele au arătat o activitate deosebită în regiunile frontale ale creierului, dar şi semnale care arată cum creierul verifica printre toate amintirile sale şi trimite mesaje în cazul în care se produc anumite erori.

Contrar cercetărilor lui O'Connor, oamenii de ştiinţă credeau că sentimentul de deja vu era o activitatea a creierului care oferea false amintiri, dar aceste lucruri s-au dovedit a fi greşit interpretate.

„Regiunile creierului asociate cu amintirile de conflict sau falsele amintiri s-au dovedit a face parte din experienţele de deja vu“, a scris O'Connor pe blogul său.

O'Connor este de părere că descoperirile sale au ajutat în primul rând să scoată la lumină experienţele de deja vu care par să se întâmple mai rar pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, în ciuda faptului că problemele de memorie apar mai des pe măsură ce aceştia îmbătrânesc.

„ Nu este vorba de nicio eroare, ci de prevenirea unei erori, ceea ce este foarte important“, a apreciat acesta.

Potrivit revistei New Scientist, în cazul în care creierul nu verifică anumite amintiri eronate declanşate de un sentiment de deja vu, poate fi un semn rău.

Totuşi, O'Connor consideră că persoanele care nu au aceste sentimente de „deja vu” au o memorie bogată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite