Metode dovedite ştiinţific prin care să îţi amplifici fericirea
0Dincolo de genetică sau circumstanţe speciale, fiecare om este responsabil de nivelul de fericire atins. Conform cercetătorilor, obiceiurile zilnice pot creşte starea de spirit sau, dimpotrivă, pot fi răspunzătoare de tristeţea experimentată.
Fericirea este ceva ce nu poate fi descris, trebuie simţit. Mulţi au asociat acest sentiment cu bucurie, mândrie, mulţumire sau recunoştinţă, dar poate fi manifestată diferit de la o persoană la alta. Un lucru este cert însă, oamenii de ştiinţă ştiu sigur că fericirea este benefică organismului uman, scrie cheatsheet.com. Aceasta este legată de longevitate, are puterea de a stimula sistemul imunitar, stă la baza unei vieţi sociale active şi poate ajuta la reducerea stresului şi a traumelor.
În timp ce genetica sau circumstanţele speciale ale vieţii nu pot depinde de noi, există metode simple, dovedite ştiinţific, care amplifică sentimentul de fericire.
Ieşitul în natură
Ai observat cum, într-o zi sumbră, o schimbare de peisaj te poate face să-ţi schimbi starea de spirit? Când te simţi trist, secretul poate fi chiar în faţa uşii. Literalmente. Cercetările arată că spaţiile verzi sunt asociate cu o mai bună sănătate mintală, în masura în care doar privitul unor imagini cu peisaje din natură poate stimula părţile creierului responsabile de atingerea fericirii, pozitivitate şi stabilitate emoţională.
Mişcarea
Exerciţiile fizice sunt extrem de benefice. Prin sport poţi ţine greutatea sub control, poţi combate bolile şi poţi stimula energia. De asemenea, stimulează starea de spirit. Activitatea fizică ajută la eliminarea endorfinelor, răspunzătoare de starea de fericire.
Terapia prin muzică
Conform studiilor, melodia preferată are puterea de a inunda creierul cu dopamină, hormonul cerebral care este responsabil de producerea senzaţiilor de plăcere sau de durere. Un studiu, publicat în „The Journal of Positive Psychology“, scoate la iveală faptul că oamenii care ascultă muzică pozitivă tind să îşi creeze o stare de fericire, în comparaţie cu cei care îşi induc tristeţe prin muzica ascultată. O bună metodă de atragere a stării de fericire este realizarea unei liste cu melodii optimiste, pe care să le asculţi de fiecare dată când simţi nevoia inducerii unei stări de bine.
Asigurarea necesarului de somn
Somnul insuficient creează probleme legate de starea de spirit. Un raport publicat de „American Psychological Association“ scoate la iveală faptul că lipsa somnului poate fi motivul nefericirii multor oameni. Un plus de 60-90 de minute de somn în fiecare noapte poate creşte nivelul de fericire şi satisfacţie al oamenilor.
Acordarea atenţiei cuvenite oamenilor din jur
În loc să le trimiţi mesaje text, mai bine sună-i pe cei care îţi sunt apropiaţi. Timpul petrecut cu cei care te iubesc este o modalitate foarte bună de a te înveseli. Un studiu a constatat că prietenia este cel mai important factor în determinarea fericirii unei persoane. Relaţiile apropiate vă oferă un spaţiu pentru relaxare, exprimare a trăirilor şi primirea sentimentului de sprijin reciproc. Mai mult decât atât, petrecând timp cu cei apropiaţi sau cu membrii familiei, vă puteţi aminti împreună vremuri bune, care vă pot îmbunătăţi perspectiva actuală.
Micile gesturi de bunătate
Poate că veţi fi contrariaţi de această informaţie, dar ajutându-i pe cei din jur vă puteţi îmbunătăţi starea de spirit. Când vă simţiţi trişti sau deprimaţi, încercaţi să complimentaţi un străin, să cedaţi locul în metrou sau să faceţi orice act de bunătate. Fiţi creativi.