Medic: Masa de Paşti să nu fie bombă calorică, să conţină exact ce putem mânca zilnic. De sărbători avem tot un singur stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa de Paşti trebuie să conţină exact ceea ce putem mânca zilnic, de aceea este bine să păstrăm un echilibru în alimentaţie, să nu aruncăm în stomac de toate şi la grămadă, pentru că acestea sunt adevărate bombe calorice şi, mai mult, să nu uităm că de sărbători avem tot un singur stomac, spune Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie.

“Noi, medicii, vorbim mereu de ospeţele de sărbători. Masa de Paşti are, conform tradiţiei, alimente destul de grele, de aceea trebuie să fim cumpătaţi. Îmbelşugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coşurile la supermarket, să nu se mai cumpere multă mâncare, doar ca să aibă masa plină, iar apoi să o aunce sau să mănânce inutil. Ar trebui făcută lista de cumpărături, iar tot ceea ce mănânci în tot restul anului si nu are legătură cu Paştele să fie şters de pe listă", a declarat pentru News.ro Simona Tivadar.

Potrivit medicului, pe masa de Paşti nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice.

“Produsele netradiţionale sunt şi ele foarte calorice. Alimentele nu trebuie mâncate toate gramadă, nu trebuie să mănânci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac la aceeaşi masă. Ia-le mai omeneşte! Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineaţa, un ou şi un pic de drob. De fapt, masa de Paşti ar trebui să conţină exact ceea ce ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăţ, stropit continuu cu băutură", a adaugat Simona Tivadar.

Specialistul în diabet şi boli de nutriţie a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paşti.

"Trebuie spus neapărat: carnea de miel este indigestă. Drob cu ou, friptura de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Aşadar, trebuie să mâncăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Mănâncă jumătate de felie de drob cu un ou şi multe legume, apoi friptură cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă greu de digerat sau care îţi dă colică biliară sunt grăsimile din mâncare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneză. Aici ar putea fi pieptănată o masa ca să fie plăcută şi dietetică. Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic. Or asta nu este un lucru bun, organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul.

În ce priveşte desertul, Tivadar a spus că pasca este cea mai uşoară prăjitură. Torturile şi dulciurile cu cremă ar trebui să lipsească de pe masa de Paşti.

Medicul le recomandă celor care vor să mănânce dublu sau triplu faţă de ceea ce ar mânca în mod obişnuit să aiba în casă colebil sau triferment.

"Dacă stau pe scaun şi mănâncă cinci ore continuu, nu au ce face cu grăsimea acumulată. Dacă după masă vor cosi sau vor alerga, atunci pot mânca mai mult. Altfel, grăsimea acumulată va crea probleme", a adăugat medicul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite