Greşelile pe care toţi iubitorii de animale le fac în creşterea şi îngrijirea „celor mai buni prieteni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
animal de companie foto Legal Templates

De cele mai multe ori, persoanele care au animale de companie obişnuiesc să-şi arate afecţiunea faţă de ele prin diferite gesturi, neştiind însă că le pot face rău într-un fel sau altul. Se pare că există o listă consistentă cu greşeli pe care iubitorii de animale le fac în legătură cu îngrijirea şi creşterea lor.

Iubitorii de animale obişnuiesc să-şi arate frecvent afecţiunea faţă de prietenii lor necuvântători prin îmbrăţişări, hrană sau joacă, însă, de cele mai multe ori, fac greşeli pe care nu le conştientizează şi care dăunează calităţii vieţii tovarăşilor lor de joacă, scrie Bright Side.

Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care trebuie să le evitaţi în creşterea şi îngrijirea animalelor de companie:

Sărutările şi îmbrăţişările

De fiecare dată când trecem pe lângă pisica sau câinele nostru, avem tendinţa să îi îmbrăţişăm şi să-i smotocim. Din păcate, acest lucru este stresant pentru animale, mai ales când sunt luate prin surprindere. Ele nu înţeleg această manifestare, de accea este bine să vă învăţaţi animalele de companie să răspundă la o comandă, înainte de îmbrăţişări, precum îndemnul «sus», pentru a nu fi luate prin surprindere. 

Trezirea animalului de companie în orice moment vrem noi

Aşa cum încerci să păstrezi liniştea în casă atunci când un membru al familiei se odihneşte, trebuie să respecţi şi dreptul animalului de companie la un somn confortabil şi odihnitor. Trezirea bruscă a acestuia reprezintă tot o sursă de stres pentru el. Nu trebuie să-l tratezi neapărat ca pe un bebeluş, este suficient să nu-l disturbi fără niciun motiv. 

Holbarea constantă la animalul de companie

Atunci când cineva ne fixează cu privirea, tindem să ne simţim inconfortabil. În lumea animalelor, acest lucru reprezintă un eventual pericol şi trebuie să se pregătească pentru o luptă fizică. Aşadar, evitaţi să vă holbaţi pur şi simplu la animalele voastre vreme îndelungată, pentru a evita starea de nervozitate a acestuia. 

Vă certaţi animalele de companie pentru faptul că fură mâncarea pe care o lăsaţi în bucătărie

Atunci când animalul „fură“ ceva de pe masa din bucătărie, prima reacţie este să îl certaţi, ţipând la el şi pedepsindu-l într-un fel sau altul. Animalele au instincte naturale cărora nu le pot rezista, pentru că nu au un mecanism natural de control, aşadar, nu vă provocaţi animalele lăsându-le în urmă ceva de mâncare, în speranţa că le veţi educa în acest sens, pentru că nu vor rezista niciodată tentaţiei. Puneţi în frigider toată mâncarea pentru oameni, înainte să plecaţi din casă.

Folosiţi propoziţii diferite pentru aceeaşi comandă

„Adu mingea!“ sau „Unde este jucăria ta?“ sunt două comenzi pe care creierul animalului de companie le percepe ca fiind diferite, iar jocul va fi ruinat dacă vă aşteptaţi ca tovarăşul de joacă să vă asculte. Folosiţi aceeaşi frază pentru aceeaşi comandă.

Îi permiteţi animalului vostru de companie să lenevească toată ziua

Animalele au nevoie de activitate fizică la fel de mult ca şi oamenii. Chiar dacă câinele sau pisica dumneavoastră sunt suficient de mici încât să se joace în casă fără să strice ceva, tot ar trebui să le scoateţi afară la o plimbare. Lipsa mişcării duce la obezitate şi probleme ale oaselor chiar şi în cazul animalelor. 

Împărţiţi mâncarea voastră cu animelele 

Poate fi dificil să rezistaţi în a nu le da animalelor din mâncarea voastră când vă aflaţi la masă. În orice caz, este absolute necesar să vă abţineţi, pentru că mâncarea normală nu este potrivită pentru stomacul lor. Dacă vreţi ca „cel mai bun prieten“ al vostru să crească sănătos, oferiţi-i o mâncare adecvată, în conformitate cu sfaturile unui veterinar. Foarte important: nu le daţi niciodată fast-food sau orice mâncare procesată. 

Ţipaţi la animalul vostru de companie pentru orice năzbâtie

Animalele au şi ele sentimente şi pot înţelege perfect atunci când au făcut vreo greşeală. De aceea, se vor simţi vinovate sau ruşinate atunci când le certaţi. Animalele reacţionează nepotrivit în cazul în care nu au înţeles ce vreţi să facă, de aceea este mai bine să fiţi calm şi să le repetaţi ceea ce trebuie să facă sau ceea ce le este interzis. Dacă ţipaţi tot timpul la ele, animalele se vor simţi confuze şi speriate, ceea ce înrăutăţeşte situaţia. 

Le lăsaţi prea multă mâncare

Foarte mulţi oameni fac greşeala să le lase animalelor mai multă mâncare decât este necesar, mai ales când le lasă singure acasă. De cele mai multe ori, acest lucru duce la creşterea exagerată în greutate a animalului şi obişnuinţa cu cantitâţi mari de mâncare, iar de fiecare dată când vor vedea mâncare, vor mânca chiar dacă nu le este foame. Este bine să le lăsaţi o cantitate potrivită în bolul de mâncare, în funcţie de greutatea şi vârsta pe care o au. Cereţi părerea veterinarului în cazul în care nu ştiţi care este cantitatea potrivită pe care ar trebui s-o mănânce la o masă. 

Le lăsaţi prea mult timp singure

Când suntem plecaţi de acasă, avem tendinţa să ne gândim că animalele noastre vor dormi sau vor găsi ele activităţi de făcut până la întoarcerea noastră, însă acest lucru nu este adevărat în totalitate. Animalele devin triste şi anxioase atunci când sunt lăsate singure mai mult de câteva ore. Nu vă lăsaţi animalele singure mai mult de o zi, două, iar dacă acest lucru este inevitabil, lăsaţi-le în grija unui prieten sau vecin, ori aduceţi-le un tovarăş de joacă, un alt animal. 

Uitaţi să le acordaţi atenţie

Nu întotdeauna gesturile de tandreţe faţă de animalele voastre de companie reprezintă o sursă de stres pentru ele, dacă ştiţi cum să le oferiţi această afecţiune, de care au mare nevoie de altfel. La fel ca nişte bebeluşi, lumea lor se învârte în jurul vostru, aşa că ar fi bine să vă găsiţi timp pentru a le scoate la plimbare sau pentru a vă juca cu ele. Nu subestimaţi niciodată cât de important sunteţi pentru animalul vostru. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite