„Dependenţi de Adrenalină“: Green Adventure deschide sezonul nautic al aventurilor extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea oficială a sezonului nautic are loc anul acesta, în zilele de 21-22 martie, când, cei de la Green Adventure ne invită să luăm parte la activităţile specifice pe care le promovează în comunitatea sporturilor de apă.

 

Află de la Cătălin Câmpeanu, reprezentant Green Adventure, despre practicarea unor activităţi precum rafting, river tubing, caiac-canoe, canyoning, plimbări cu catamaranul, scufundări, dar şi alte sporturi pe care ne încurajează să le încercăm. Ce surprize ne rezervă Green Adventure la deschiderea oficială a sezonului nautic, ce plimbări fac anul acesta, dar şi despre taberele, concursurile şi cursurile pe care le vor organiza am discutat pe larg, într-o nouă ediţie „Dependenţi de Adrenalină“.

Declaraţii din cadrul emisiunii:

Green Adventure în primul rând este o pasiune verde, ne place natura şi ne place să facem cât mai  mult sport în natură şi de aici s-a născut Green Adventure. Ne dorim şi ne luptăm de ani de zile să popularizăm sporturile care sunt considerate de aventură, de adrenalină, dar din punctul nostru de vedere, aceste sporturi atunci când sunt transformate într-o activitate comercială, oferă toată siguranţa şi nu ar trebui privite  ca fiind ceva periculos. Este ceva incitant, ceva care îţi creşte adrenalina, dar în niciun caz periculos. 

Pe 21 şi 22 mai ne dorim să deschidem sezonul nautic, asta înseamnă în primul rând rafting şi dorim să oferim presei o tură demonstrativă, prin care să vină, să încerce aceste activităţi şi clienţii să ne însoţească în această tură. Ziua facem sport, seara ne distrăm, stăm la foc, ne uităm la filme, zicem că va fi ceva special. Prezentăm ce am făcut în anii anteriori şi portofoliul cu ce putem face şi în România şi în afara ţării.

rafting.ga

FOTO: Rafting, împreună cu Green Adventure, în Buzău

Avantajul turismului de aventură este că ajungem în comunităţi care nu sunt perimate turistic şi nu sunt orientate strict pe a face bani şi dai de obiceiuri autentice şi ospitalitate, iar sentimentul tău este diferit, vezi comunitatea adevărată şi oamenii primitori, care te primesc la ei acasă, nu în hotel.

Noi credem că România are un randament foarte bun în practicarea acestor sporturi, doar că nu este folosit. Din punct de vedere geografic, ţara nostră oferă posibilitatea practicării de sporturi pe râuri de munte. Avem apă, aer, munte, tot ce ne trebuie. Dacă oficialităţile ar conştientiza potenţialul economic al acestor activităţi, poate ar regândi o strategie în privinţa asta. Ex. În Slovenia există un râu care numai prin sporturi de aventură generează încasări de peste 400 milioane de euro, prin locurile de cazare pe care le oferă, prin retaurante, baruri, magazinele puse la dispoziţia turiştilor.

În România există o localitate Nehoiu, la 170 km de Bucureşti, foarte săracă, dar în zona aceea se pot practica foarte multe sporturi de aventură. Cu cel mai mic sprijin din partea autorităţilor, putem aduce minin 1000 de clienţi pe weekend, în timpul sezonului, să se cazare acolo, să mănânce la acele pensiuni, să genereze venituri. Sau Valea Jiului, unde este un paradis al sporturilor outdoor, oferă apă, peşteri, trasee de canion, trasee de bicicletă, alpinism.

image

FOTO: Curs caiac white water, pe Jiu

Vadul Crişului este singura zonă din România care a cunoscut o dezvoltare din punct de vedere al turismului de aventură. În timpul sezonului nu găseşti locuri de cazare. Există acolo Crişul Repede, un râu care oferă condiţii bune de rafting. Mulţi oameni din Ungaria, nu din România, vin weekend de weekend să practice aceste sporturi, dar doar aşa a cunoscut o dezvoltare. În rest, sunt multe locuri frumoase în România prea puţin dezvoltate. Totuşi, şi la noi mentalitatea începe să se schimbe în rândul tinerilor, care aleg sporturile în natură şi toţi care merg cu noi în tură conştientizează importanţa unei naturi curate.

Turele pleacă de la 50 lei-300 lei pentru clienţi. Dacă vrei două ture de rafting într-un weekend, adică 8 ore în total, costul e de 300 lei.

Foarte multă lume se sperie când aude de astfel de activităţi şi când ne sună ni se spune: Dar nu am experienţă. Nici nu trebuie, dacă aveai nu trebuia să mai vii la noi, te duceai singur. Noi ne adresăm oamenilor care nu au experienţă sau au dar vor să ia parte la activităţi într-o bulă socială. Nu ai nevoie de echipament, pentru că ţi-l oferim noi. Tu doar propune-ţi să stai weekendul ăsta în natură, restul facem noi.

Rafting pe Cerna, cu Green Adventure

Echipamentul pe care îl ai pe tine îţi permite să practici aceste sporturi chiar dacă nu ştii să înoţi, nivelul de siguranţă este dublu faţă de standardul aprobat. Înainte de fiecare tură se face o instruire, explicăm toate scenariile posibile. Fiecare barcă are un ghid. Multă lume îşi imaginează că barca este dusă de curenţi. Nu, un ghid bun duce barca unde vrea el. Faci surf pe val, te opreşti după fiecare piatră, te duci pe orice mal, poţi face drifting pe râu, practic. Te poţi folosi de curenţi şi de aptitudinile tale de ghid să faci orice pe râu.

Echipa noastră este mică, dar ne pregătim tot anul, avem colaboratori. Toate sporturile pe care ne dorim să le practicăm vrem să fie făcute în siguranţă, de aceea ghizii noştri se perfecţionează an de an, în străinătate, la cursuri ţinute de Federaţia Internaţionalpă de Rafting, ne brevetăm şi devenim an de an mai buni. Ne dorim să fie instruiţi şi brevetaţi, chiar dacă legea în România nu prevede acest lucru. Echipamentul nostru este scump, dar foarte bun, are durată de viaţă mare şi siguranţă foarte ridicată. Avem echipament specific pentru toate activităţile, care sunt cel puţin zece.

În fiecare an organizăm cursuri de caiac, avem instructori din străinătate pentru că vrem mereu să învăţăm ceva şi avem înţelepciunea de a nu ne considera profesori. La caiacul de white water avem 3 instructori pentru un modul de 10 cursanţi, pentru că vrem să înveţe cu adevărat ceva, nu aducem un instructor la 20 de persoane.

În fiecare an avem două sesiuni de cursuri, în luna mai, pe râul Cerna, şi în noiembrie, pe râul Jiu. Showroomul nostru se află chiar pe malul lacului Mogoşoaia şi este foarte facil pentru noi să organizăm aceste cursuri, oricine vine cu un telefon în prealabil, ne ocupăm de el. Un modul de 4 ore costă 80 lei, cu echipament complet şi instructor.

Ne dorim şi colaborări cu şcoli şi diferite cluburi, fundaţii, să încercăm să aducem copiii mai aproape de aceste sporturi. În Mogoşoaia avem şi un parc acvatic, Acvamania,cu tot felul de trambuline gonflabile, tobogane, pistă de alergat, totul se întâmplă pe apă. Avem centre de închiriere caiace, hidrobiciclete, canoe. O oră de închiriere în sezon este 15 lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite