De ce se usucă piersicii. Cauzele care provoacă ofilirea acestor pomi fructiferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce se usucă piersicii FOTO tupain58.com
De ce se usucă piersicii FOTO tupain58.com

De ce se usucă piersicii anul acesta? Aceasta întrebare frământă pomicultorii de piersici şi caişi din România, ale căror culturi sunt afectare de uscarea acestor pomi fructiferi.

Uscare bruscă a piersicilor şi a caişilor este numită şi declinul caisului şi piersicului, fiind provocată de un întreg complex de factori. Fenomenul apare mai ales în livezile tinere şi duce la scăderea numărului de pomi din aceste specii, pomicultorii refuzând uneori să îi mai cultive. Cei mai importanţi factori care duc la uscarea piersicului şi caisului sunt incompatibilitatea dintre altoi şi portaltoi şi condiţiile de mediu, scrie fermierul.ro.

De ce se usucă piersicii. Incompatibilitatea dintre altoi şi portaltoi

În primul caz, cel al incompatibilităţii dintre altoi şi portaloi, fenomenul de uscare este precedat de anumite simptome specifice, care se succed în mai multe faze.

Faza 1: Pomul creşte normal, dar nu are frunze la baza ramurilor de schelet.

Faza 2: Pomul nu mai creşte normal, rămâne mai mic, iar frunzele se clorozează şi devin uşor curbate, cu suprafaţa încreţită. Trunchiul şi lăstarii au culoarea galben-brun.

Faza 3: Frunzele şi lăstarii nu mai cresc şi se răsucesc.

Faza 4: Ofilirea apare chiar la începutul perioadei de vegetaţie, ţesuturile lemnoase devin de culoare brună, ramurile sunt scurte şi subţiri.

De ce se usucă piersicii. Condiţii climatice nefavorabile

Piersicul şi caisul sunt specii foarte sensibile la schimbările bruşte de temperatură, mai ales la cele care apar la sfârşitul iernii. Gerul provoacă la nivelul ramurilor necroze, leziuni, pigmentarea roşie, apariţia de umflături şi alte modificări de culoare. Astfel, condiţiile climatice nefavorabile pot fi un răspuns la întrebarea „De ce se usucă piersicii şi caişii?”.

Leziunile au lungimea de 5-10 mm şi prezintă scurgeri de gomă, cu aspect lucios. Necrozele sunt pete mici, neregulate, situate între doi muguri sau pe întreaga ramură. Pigmentarea roşie a ramurilor apare de obicei toamna, când temperatura scade brusc. Cele mai mari probleme de acest fel apar la pomii tineri, de 4-6 ani.

Problemele cauzate de frig sunt accentuate şi de alţi factori care întârzie maturarea ramurilor: administrarea în exces de azot, irigarea excesivă sau ploile prelungite, folosirea de substanţe chimice (pesticide).

De ce se usucă piersicii. Paraziţii

Pe lângă aceste două cauze principale, la uscarea piersicilor pot contribui şi paraziţii: virusuri, bacterii şi ciuperci.

Cele mai periculoase sunt bacteriile Pseudomonas syringae pv. Syringae, care cauzează cancerul bacterian, şi Pseudomonas mors prunorum Wormwold. Aceşti paraziţi provoacă leziuni din care ulterior vor apărea scurgeri gomoase. Bolile sunt observate de obicei primăvara, când pomul afectat se usucă. Dezvoltarea bacteriilor este favorizată şi de temperaturile scăzute din timpul iernii.

Şi unele specii de ciuperci patogene duc la uscarea pomilor: Cytospora, Eutypa, Fusicoccum, Monilinia, Verticillium, Phytophthora, Stereum, Armilariella, Fusarium. Ele pot provoca uscarea bruscă a ramurilor sau apariţia de ulceraţii urmată de uscare. Boala se manifestă prin uscare lentă sau bruscă. Uscarea afectează atât trunchiul pomului cât şi ramurile, inclusiv mugurii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite