De ce au gust mai bun ouăle găinilor de ţară şi în ce măsură se aseamănă din punct de vedere nutritiv cu cele produse la nivel industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de artă culinară din cadrul Universităţii Bastyr a atras atenţia în primul rând că, deşi oamenii au la dispoziţie ouă tot timpul anului, cel mai bun moment să ne delectăm cu ouă extrem de hrănitoare şi de gustoase este perioada verii. FOTO loe.org
Profesorul de artă culinară din cadrul Universităţii Bastyr a atras atenţia în primul rând că, deşi oamenii au la dispoziţie ouă tot timpul anului, cel mai bun moment să ne delectăm cu ouă extrem de hrănitoare şi de gustoase este perioada verii. FOTO loe.org

Un sondaj realizat recent arată că majoritatea covârşitoare a celor care consumă ouă consideră că cele ouate de găinile de ţară sunt mult mai gustoase decât cele produse la scară industrială, de păsări crescute în hale. Întrebarea la care s-a încercat găsirea unui răspuns este dacă ouăle de ţară, bio, sunt şi mai sănătoase din punct de vedere nutritiv.

Publicaţia Huffington Post a încercat să afle dacă din punct de vedere nutritiv ouăle de ţară sau bio, aşa cum le găsim etichetate în magazine, sunt mai bune, dar şi motivul pentru care gustul acestora este perceput ca fiind superior faţă de cele produse în hale industriale.

Profesorul de artă culinară din cadrul Universităţii Bastyr a atras atenţia în primul rând că, deşi oamenii au la dispoziţie ouă tot timpul anului, cel mai bun moment să ne delectăm cu ouă extrem de hrănitoare şi de gustoase este perioada verii. 

„Oamenii nu prea au chef să mănânce ouă în mijlocul verii, dar tocmai vara este perioada în care găinile au parte de cea mai bună dietă posibil, aşa că ouăle produse sunt de cea mai bună calitate. Găinile crescute pe pământ au ocazia să mănânce nu numai verdeţuri, ci şi să scurme după gândaci.“

Acesta ar fi şi motivul principal pentru care ouăle găinilor crescute în hale, cu mâncare preparată special, la lumină artificială şi în spaţii extrem de mici nu au niciun fel de gust, comparativ cu ouăle găinilor de ţară.

gaina

83% din persoanele care consumă ouă consideră ce cele de ţară au un gust mult mai bun decât al celor obţinute la scară industrială. 

FOTO come-home-to-health.com

Totuşi, un studiu din 2010, realizat de Consiliul American al Poducătorilor de Ouă, arăta că din punct de vedere nutritiv ouăle găinilor crescute în hale nu sunt foarte diferite de cele ale găinilor de fermă, crescute la ţară. În urma cercetărilor s-a stabilit că ouăle de fermă au, într-adevăr, un nivel mai crescut de grăsimi şi de vitamina D, la fel şi o culoare mai intensă a gălbenuşului, dar restul nutrienţilor se regăsesc în cantităţi aproape similare în cazul ouălor din ambele categorii.

Avantajul ouălor de ţară rămâne însă gustul, iar fermierii consultaţi de Huffington Post afirmă că hrana variată de care au parte găinile de ţară, dar şi faptul că sunt libere să alerge, cresc la soare şi aer, şi nu li se administrează cocktailuri de substanţe pentru a le face să crească mai repede contribuie la gustul delicios, uşor de identificat al ouălor de ţară.

gaina

La nivel industrial, găinile sunt închise în cuşti, unde fiecare găină are alocat un spaţiu mai mic decât o foaie de hârtie A4. Până şi găinile crescute în hale, unde teroretic au mai mult spaţiu, acestea nu văd lumina zilei şi inhalează vaporii emanaţi de grămezile de compost. Nu în ultimul rând, harana lor nu este variată, fiind de regulă formată din grăunţe, mai mult porumb.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite