Cum suntem afectaţi de verificarea obsesivă a telefonului mobil: „eşecul cognitiv”, un pericol tot mai greu de evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia a pătruns adânc în vieţile noastre de zi cu zi încât, de cele mai multe ori, ajungem să butonăm obsesiv telefoanele mobile, la masă, în timpul călătoriei cu transportul în comun sau înainte de să adormim. Efectele nu trebuie ignorate, avertizează psihologii.

Hiperactivitatea din mediul online poate fi destul de captivantă şi obositoare, astfel încât, uneori, scăpăm din vedere ce se întâmplă în jurul nostru, chiar şi atunci când nu ne pierdem timpul pe reţelele sociale precum Facebook sau Instagram. Prin urmare, uităm mai des şi mai repede, puterea de concentrare scade şi apar foarte des episoade de visat cu ochii deschişi.

O cercetare recentă a determinat că persoanele care utilizează frecvent internetul pe telefonul mobil sunt predispuse să fie distrase şi să sufere aşa numitele „eşecuri cognitive”. Studiul, desfăşurat la Universitatea de Montfort din Leicester, Marea Britanie, a scos la iveală că acest proces dăunător se manifestă prin lipsa totală de conştientizare a împrejurimilor. De exemplu, persoanelor afectate li se întâmplă adesea să uite ce obiect caută în timp ce îl caută sau de ce au mers într-o anumită parte a locuinţei, potrivit doctorului Lee Hadlington, autorul cercetării. 

Oamenii de ştiinţă nu au putut stabili clar dacă utilizarea excesivă a echipamentelor digitale conectate la internet este cea care ne face hiperactivi şi distraşi, sau dacă tocmai persoanele cu dificit de atenţie şi probleme de hiperactivitate sunt cele atrase în mod deosebit de activităţi din lumea virtuală. Potrivit doctorului Hadlington, răspunsul este, de fapt, un amestec între cele două teorii. Cu alte cuvinte, persoanele care pot fi atente doar pe termen scurt sunt atrase de tehnologia modernă, fapt care le îngreunează şi mai mult sarcina de a acorda atenţie lucrurilor care se petrec în jurul lor. 

Cercetarea doctorului, desfăşurată pe un eşantion de 107 bărbaţi şi 103 femei cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, a fost publicată în revista Influenţa Tehnologiei asupra Comportamentul Uman. Persoanele intervievate petreceau, în medie, 22, 95 de ore pe internet săptămânal.

„Aceasă problemă nu a fost îndeajuns dezbătută şi este foarte importantă, pentru că folosim tehnologia zilnic fără să înţelegem pe deplin felul în care ne afectează. Nu pricepem exact ce se întâmplă cu noi, dar această cercetare arată că un număr semnificativ de oameni care îşi folosesc des calculatoarele şi telefoanele mobile suferă eşecuri cognitive”, a declarat Hadlington. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite