Cele mai mari greşeli făcute după antrenamentul la sală, care vă sabotează efortul depus şi vă împiedică să slăbiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturile sportive şi suplimentele nutrivite nu sunt cele mai înţelepte alegeri după ce depuneţi efort în sala de sport FOTO Shutterstock
Băuturile sportive şi suplimentele nutrivite nu sunt cele mai înţelepte alegeri după ce depuneţi efort în sala de sport FOTO Shutterstock

Cu toţii ştim că exerciţiile fizice nu doar că ne ajută să ne menţinem în formă şi sănătoşi, dar ne oferă şi o stare de bine. Puţini ştiu însă că este foarte important şi ce facem după ce terminăm antrenamentele, aşa că vă prezentăm o listă de greşeli comune pe care ar trebui să le evitaţi pentru a nu vă sabota efortul depus.

De regulă trecem cu vederea câteva aspecte importante după ce ne terminăm exerciţiile fizice, iar acest lucru ne poate împiedica să ne atingem obiectivele. Sigur că există o mulţime de sfaturi post-antrenament contradictorii, însă experta în nutriţie şi autoarea Rhiannon Lambert a dezvăluit pentru „The Independent“ care sunt principalele modalităţi prin care ne sabotăm eforturile după ce terminăm exerciţiile fizice.

Rehidratarea cu băuturi sportive

Potrivit reclamelor ar trebui să consumăm băuturi sportive înainte, în timpul şi după antrenamente, însă de multe ori acestea conţin mult zahăr şi sunt departe de a fi sănătoase. Lambert este de părere că o persoană se poate hidrata perfect doar cu apă, la care se adaugă o masă bună şi sănătoasă înainte şi după antrenamente. Pentru a calcula cantitatea de apă de care aveţi nevoie în cursul unei zile, înmulţiţi greutatea pe care o aveţi cu 0,03. De exemplu, dacă aveţi 60 de kilograme, ar trebui să beţi în jur de 2 litri de apă pe zi.

„Deshidratarea este un factor care contribuie la oboseala pe care o resimţiţi după efortul depus. Verificaţi culoarea urinei pentru a vedea dacă trebuie să vă mai hidrataţi. Dacă este mai întunecată decât sucul de mere, cu siguranţă aveţi nevoie de mai multă apă în organism“, explică Lambert.

Consumul de suplimente nutritive

Deşi uneori sunt necesare pentru persoanele cu afecţiuni medicale specifice, suplimentele nu ar trebui să înlocuiască niciodată alimentele reale. „Una dintre cele mai frecvente greşeli post-antrenament pe care oamenii o fac este să creadă că o vitamină produsă sintetic are acelaşi efect precum al unui nutrient găsit în alimentele reale. Tot mai multe persoane cred că multivitaminele pot compensa o dietă nesănătoasă şi pot justifica o masă nesănătoasă după un antrenament. Suplimentele, oricât de eficiente, nu vor înlocui niciodată un stil de viaţă sănătos cu mâncare reală, exerciţii fizice şi un somn bun“, subliniază Lambert.

Consumul de alimente cu un conţinut scăzut de grăsimi

Deşi mulţi ani alimentele cu un conţinut scăzut de grăsimi au fost considerate cheia pentru scăderea în greutate, recent s-a ajuns la concluzia că grăsimile nu doar că sunt esenţiale pentru a vă menţine saţietatea, ci şi că alternativele cu un conţinut scăzut de grăsimi sunt de foarte multe ori pline de zahăr pentru a avea un gust mai bun. „În loc să vă ofere senzaţia de saţietate, produsele cu un conţinut mic de grăsimi vă vor face să vă simţiţi înfometat şi cel mai probabil veţi ajunge să mâncaţi şi mai mult. Aşa că indicat este să optaţi pentru nişte fructe proaspete“, este sfatul oferit de Lambert.

Exageraţi numărul caloriilor arse

Mulţi oameni anulează toată munca grea pe care au depus-o în sala de gimnastică printr-o masă copioasă şi nesănătoasă. Exerciţiile fizice nu îţi încarcă în mod miraculos metabolismul. „Cercetările au demonstrat că atât persoanele cu o greutate normală, cât şi cele supraponderale tind să supraestimeze numărul de calorii pe care le ard în timpul exerciţiilor fizice. Cu toate acestea, excerciţiile sunt cruciale pentru sănătatea generală şi vă pot ajuta să slăbiţi. Însă nu sunt atât de eficiente la arderea caloriile pe cât le place unora să creadă“, explică Lambert.

Dacă încercaţi să eliminaţi kilogramele în plus, trebuie să creaţi un deficit de calorii, iar pentru a face acest lucru trebuie să ardeţi mai mult decât consumaţi, dar acest proces variază de la persoană la persoană. Chiar dacă mâncaţi produse sănătoase, consumul excesiv vă va împiedica să pierdeţi kilograme, aşa că trebuie să acordaţi o atenţie deosebită dimensiunilor porţiilor de mâncare. Nici o dietă extrem de redusă în calorii nu este foarte înţeleaptă, deoarece acest lucru vă poate încetini meteabolismul şi reduce masa musculară.

Nu consumaţi suficiente proteine

Când faceţi sport, în esenţă, vă distrugeţi muşchii, aşa că este extrem de important ca ulterior să consumaţi proteine pentru a-i reconstrui. Studiile au arătat că proteinele pot ajuta la creşterea masei musculare şi a forţei. Totuşi, trebuie să fiţi prudenţi în ceea ce priveşte consumul de shake-uri şi batoane de proteine, pentru că uneori conţin îndulcitori artificiali care nu vă vor hrăni corpul. „Uneori, acestea pot fi o modalitate convenabilă de a vă alimenta când depuneţi efort, însă trebuie să citiţi cu atenţie eticheta nutriţională şi să ştiţi de ce să vă feriţi“, punctează experta.

Săriţi peste masa de seară

Studiile ştiinţifice sugerează că există o fereastră anabolică (perioada de timp favorabilă creşterii musculaturii – n.red.) post-antrenamente în care mâncarea ajută corpul să profite de cele mai bune recompense ale efortului fizic, însă nu este clar cât durează această perioadă. Lambert spune că a sări peste masa de după exerciţii este o mare greşeală şi recomandă să mâncăm la 45 de minute după ce am terminat antrenamentul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite