Cele 16 sfaturi ale lui Dalai Lama care îţi pot schimba viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dalai Lama crede că scopul oamenilor este să găsească fericirea
Dalai Lama crede că scopul oamenilor este să găsească fericirea

Sfinţia Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama al Tibetului, este neobosit în a transmite principalul său mesaj pentru oameni, îndemnându-i la iubire, compasiune şi pace. Vă prezentăm în continuare câteva lecţii şi sfaturi oferite de celebrul lider spiritual care vă pot oferi o nouă perspectivă asupra vieţii.

Rareori i se întâmplă realizatoarei de televiziune Oprah Winfrey să rămână fără cuvinte în direct, însă acest lucru s-a întâmplat când l-a întrebat pe Dalai Lama dacă a trebuit să se ierte vreodată pe sine pentru ceva anume. „Atitudinea mea faţă de ţânţari nu este foarte blândă, nici faţă de ploşniţe“, a fost răspunsul lui Dalai Lama, iar vedeta a fost uimită că acesta nu are niciun regret în 78 de ani (vârsta pe care o avea la momentul interviului – n.red.).

Iertarea şi compasiunea pentru oameni sunt doi dintre pilonii învăţămintelor lui Dalai Lama, iar site-ul lifehack.org a întocmit o listă a celor mai importante sfaturi oferite de liderul spiritual.

1. Suntem cu toţii la fel – membrii aceleiaşi familii umane

„Prin natura lor, fiinţele umane îşi doresc fericirea şi nu doresc suferinţa. Toţi ne dorim să obţinem sentimentul de fericire şi toţi încercăm să scăpăm de suferinţă, şi toţi au dreptul fundamental de a face acest lucru. Din acest punct de vedere, toţi suntem la fel, indiferent dacă suntem bogaţi sau săraci, educaţi sau needucaţi, occidentali sau orientali, credincioşi sau atei, şi indiferent dacă suntem budişti, creştini, evrei, musulmani. Practic, din punct de vedere al valorii umane toţi suntem la fel.“

2. Dacă există iubire, atunci există şi speranţă pentru familii

„Dacă iubirea există, atunci există şi speranţa de a avea o familie adevărată, o legătură de rudenie adevărată şi o pace reală. Dacă iubirea din mintea ta este pierdută, dacă vei continua să-i vezi pe ceilalţi oameni ca pe nişte duşmani, atunci indiferent de cât de multe cunoştinţe şi cât de educat eşti, indiferent de cât succes financiar ai, va rezulta doar suferinţă şi confuzie.“

3. Gândurile bune nu sunt suficiente, trebuie să te implici activ

„În circumstanţele actuale, nimeni nu îşi poate permite să presupună că altcineva îi va rezolva problemele. Fiecare individ are responsabilitatea de a ajuta familia noastră globală în direcţia cea bună. Gândurile şi urările de bine nu sunt suficiente, trebuie să participăm activ.“

4. Înainte de a oferi iubire, trebuie să ştim ce înseamnă iubirea

„Înainte de a putea oferi iubire şi compasiune, este important să avem o înţelegere clară asupra acestor două concepte. În termeni simpli, compasiunea şi iubirea pot fi definite drept gânduri pozitive şi sentimente care dau naştere unor lucruri esenţiale în viaţă, precum speranţa, curajul, determinarea şi forţa interioară. În tradiţia budistă, compasiunea şi iubirea sunt privite ca două aspecte ale aceluiaşi lucru: compasiunea este dorinţa ca o altă fiinţă umană să fie eliberată de suferinţă; dragostea este dorinţa ca ceilalţi să fie fericiţi.“

5. Încrederea în sine este vitală pentru a putea face lumea un loc mai bun

„Odată cu realizarea propriului potenţial şi cu încrederea în propriile abilităţi, un om poate construi o lume mai bună. În conformitate cu propria mea experienţă, încrederea în sine este foarte importantă. Acest tip de încredere nu este una oarbă, ci este doar o conştientizare a propriului potenţial. Pe acează bază, fiinţele umane se pot transforma sporindu-şi calităţile şi reducându-şi defectele.“

6. Auto-disciplina este cel mai bun scut împotriva emoţiilor negative

 Auto-disciplina, deşi dificilă şi nu întotdeauna uşoară mai ales când combaţi emoţiile negative, ar trebui să fie o măsură defensivă. Cel puţin vom fi capabili astfel să prevenim apariţia unui comportament negativ dominat de emoţiile negative. Odată ce vom dezvolta acest lucru şi ne vom familiariza cu el, în cele din urmă acest model şi mod de viaţă vor deveni parte a existenţei noastre.

7. Succesul nu înseamnă doar noroc

„Ne-am făcut un obicei din a spune că cineva este norocos sau ghinionist dacă ajung în circumstanţe fericite sau nefericite. Este prea simplist să gândeşti în aceşti termeni. Chiar şi din punct de vedere ştiinţific prezenţa sau absenţa norocului nu este o explicaţie suficientă. Dacă are loc un eveniment nefericit, imediat ne gândim: «Ce ghinion!» şi totuşi nu este suficient pentru a explica întâmplarea pentru că trebuie să existe o cauză. Se pare că numim „noroc“ acel factor care are prioritate în faţa condiţiilor externe pentru a determina o situaţie pozitivă. Dar şi aici există o cazuă, mai exact o cauză interioară, pe care o numim «merit».“

8. Nicio acţiune nu este lipsită de însemnătate într-o comunitate

„Uneori avem impresia că acţiunea unui individ este nesemnificativă. Apoi ne gândim, bineînţeles, că efectele trebuie să vină dintr-o mişcare de unificare. Dar mişcarea societăţii, a comunităţii sau a unui grup de persoane înseamnă adunarea unor indivizi. Societatea înseamnă o colecţie de oameni, aşa că iniţiativa trebuie să vină individual. În cazul în care indivizii nu-şi dezvoltă simţul responsabilităţii, întreaga comunitate va fi în imposibilitatea de a avansa. Prin urmare, este foarte important ca noi să nu considerăm că efortul individual este neînsemnat, nu trebuie să simţim în acest fel, ci ar trebui să facem un efort.“

9. Evenimentele de mâine depind foarte mult de acţiunile de astăzi

„Conform Budismului, este o relaţie proporţională între cauză şi efect în ceea ce priveşte durerea şi plăcerea. Cauza imediată este karma. Karma înseamnă acţiune. Evenimentele de mâine depind foarte mult de acţiunile de astăzi, evenimentele de anul acesta depind de cele de anul trecut, în timp ce evenimentele acestui secol depind de cele din secolele anterioare. Acţiunile generaţiilor anterioare afectează viaţa generaţiilor viitoare. Cu toate acestea, există o diferenţă între acţiunile întreprinse de către un grup de oameni şi acţiunile desfăşurate de o singură persoană. În cazuri individuale, acţiunile din prima parte a vieţii vor avea efect asupra părţii a doua a existenţei.“

10. Liniştea minţii este o sursă supremă de fericire

„Vorbim adesea de inamicul extern. De exemplu, în cazul meu, fraţii şi surorile noştri chinezi distrug drepturile tibetane şi, în acest fel, creează mai multă suferinţă şi anxietate. Dar indiferent cât de puternic acest lucru este, nu poate distruge sursa supremă a fericirii mele, care este calmul spiritual. E ceva ce un inamic extern nu poate doborî. ţara noastră poate fi invadată, bunurile noastre pot fi distruse, prietenii noştri pot fi ucişi, dar aceste lucruri sunt în plan secund pentru fericirea noastră mentală. Sursa ultimă a fericirii mele mentale este pacea interioară. Nimic şi nimeni nu poate distruge acest lucru, cu excepţia propriei mele furii.“

11. Liniştea adevărată izvorăşte din cerinţele personale reduse

„În ceea ce priveşte cerinţele personale este ideal să aveţi cât mai puţine, cât mai puţine obligaţii, cât mai puţine afaceri, cât mai puţin din toate. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte interesul comunităţii ar trebui să vă implicaţi în cât mai multe lucruri şi să desfăşuraţi cât mai multe activităţi.“

12. Supravieţuirea noastră este legată de supravieţuirea mediului natural

„Aşa cum ar trebui să cultivăm cât mai multe relaţii frumoase şi blânde cu semenii noştri, tot o asemenea atitudine ar trebui să avem şi cu privire la mediul înconjurător. Din punct de vedere moral, ar trebui să ne preocupăm de soarta întregului nostru mediu natural. Şi totuşi nu este o chestiune doar de etică şi morală, ci şi o chestiune de supravieţuire. Pentru generaţia actuală şi pentru cele viitoare, mediul este foarte important. Dacă vom exploata mediul în moduri extreme poate că astăzi vom căpăta unele beneficii, dar pe termen lung vom suferi, aşa cum vor suferi şi urmaşii noştri. Când mediul se schimbă, când condiţiile climatice suferă modificări, economia şi multe alte lucruri se vor schimba. Sănătatea noastră psihică va fi afectată grav. Din nou, conservarea mediului nu este doar o chestiune de moralitate, ci şi o chestiune de supravieţuire.“

13. Nu face rău oamenilor

„Dacă poţi, ajută-i pe ceilalţi, dar dacă nu poţi face asta, măcar nu-i face să sufere“

14. Găseşte fericirea

Scopul vieţii noastre este să găsim fericirea. Fericirea nu este gata făcută – provine din propriile noastre acţiuni.

15. Nu te certa şi nu te lupta, doar negociază

„Non-violenţa înseamnă dialog, dialogul înseamnă compromis, respectarea drepturilor fiecăruia, în spiritul reconcilierii există o soluţie reală a conflictului şi a dezacordurilor. Nu există un câştigător, cum nu există niciun învins – ci va fi jumătate-jumătate. Aceasta este calea cea mai practică, singura cale.“

16. Învaţă din greşelile tale

„Când pierzi, ai grijă să nu pierzi şi lecţia.“ 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite