Ce spune despre noi felul în care mâncăm?
0Înfuleci mâncarea sau îţi ia o veşnicie până termini ce ai în farfurie? Comportamentul afişat atunci când ne aşezăm la masă oferă informaţii esenţiale despre personalitate. Drept dovadă, astfel de indicii sunt folosite astăzi şi la evaluarea persoanelor care deţin funcţii de decizie în companii de top
Psihologul Juliet A. Boghossian, expert în comportament alimentar, a cercetat timp de 20 de ani legătura dintre ceea ce facem atunci când ne aflăm la masă şi anumite trăsături definitorii pentru diferite tipuri de personalitate. Iar concluziile la care a ajuns sunt folosite inclusiv în evaluările managerilor din companii de top.
„Nu prea putem să trişăm în privinţa comportamentului pe care îl avem la masă. Chiar dacă încercăm să ne controlăm, instinctele vor ieşi la suprafaţă, mai devreme sau mai târziu, iar adevărata personalitate va fi dezvăluită. Poate părea o aborare simplistă, dar este incredibil câte lucuri dezvăluie aceste mici detalii, care ţin de comportamentul instinctual, despre felul nostru de a fi“, consideră Boghossian.
Mănânci încet
Persoanele care savurează fiecare înghiţitură şi se ridică ultimele de la masă dau dovadă de încăpăţânare, iubesc rutina şi se simt confortabil numai în mediile familiare. De regulă, acest comportament indică o anumită doză de egoism, pentru că aceste persoane obişnuiesc să-şi vadă mereu propriile interese, înainte de a se gândi la binele celorlalţi.
Înfuleci mâncarea
Mâncatul contra cronometru dovedeşte lipsă de abilitate în stabilirea priorităţilor. Spre deosebire de cei care se ridică ultimii de la masă, persoanele care termină ce au în farfurie în timp record au obiceiul să se pună pe ultimul plan. Pe de altă parte, pot fi consideraţi adevăraţi „cai de povară“, în sensul în care se achită conştiincios de fiecare sarcină trasată de un factor de decizie.
Mănânci din mai multe feluri odată
Acest gen de persoană este capabilă să-şi asume responsabilităţi şi să le îndeplinească în mod eficient, dar întâmpină dificultăţi când trebuie să le clasifice în funcţie de importanţă. Acest lucru le face destul de nepricepute atunci când trebuie să jongleze cu mai multe sarcini în acelaşi timp.
Mănânci preparatele pe rând
Faci parte dintre cei care termină întâi carnea şi la urmă garnitura de legume? Lipsa de flexibilitate decrie cel mai bine acest tip de persoană, consideră Boghossian. Încăpăţânarea de care pot da dovadă face dificilă adaptarea la situaţii noi, un dezavantaj pentru cei care ocupă funcţii de decizie.
Tai toată mâncarea din farfurie înainte să mănânci
Acest comportament este propriu persoanelor metodice, care gândesc fiecare pas înainte să acţioneze şi care au mereu pregătită o strategie. Sunt potrivite pentru funcţii care cer gândire logică şi precizie, precum IT, inginerie sau contabilitate.
Îţi place să experimentezi mâncăruri noi
Curiozitatea gastonomică şi răbdarea de a consulta cu atenţie meniul înainte de a comanda (eventual de a cere lămuriri suplimentare despre preparat), iată indiciile pentru o personalitate creativă, dispusă să exploreze şi să gândească modalităţi originale de abordare în soluţionarea unor probleme. De obicei, acest tip de comportament este tipic liderilor de succes.
Sărezi mâncarea înainte să o guşti
Atenţie dacă faci parte dintre persoanele care comandă mâncarea fără să se obosească să mai deschidă meniul sau care condimentează preparatele fără să verifice dacă este nevoie. Specialiştii în resurse umane consideră că un astfel de comportament este propriu angajaţilor extrem refractari faţă de orice schimbări sau provocări.
Citiţi şi:
Ce alimente poţi să consumi după data de expirare
Alimente care taie pofta de mancare
VIDEO Nicolai Tand: „Jennifer Aniston mi-a mulţumit pentru mâncarea pe care i-am gătit-o“