Ce mâncăm când suntem la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi angajaţi renunţă la pauza de masă şi înghit pe nerăsuflate gustări nesănătoase FOTO: tsminteractive.com/
Tot mai mulţi angajaţi renunţă la pauza de masă şi înghit pe nerăsuflate gustări nesănătoase FOTO: tsminteractive.com/

Dacă ai început să citeşti acest articol în faţa biroului, cu un sandviş într-o mână şi cu cealaltă mână pe tastatură, atunci te numeri printre cei care nu au parte de o pauză de masă în adevăratul sens al cuvântului. Un obicei care se transformă în stil de viaţă pentru tot mai mulţi angajaţi.

Pauza de masă a devenit în ultima vreme o parte a zilei de muncă pe care majoritatea oamenilor au început să o ocolească. Nu din comoditate, ci pur şi simplu din lipsă de timp, iar criza economică din ultimii ani şi-a adus din plin contribuţia la această stare de fapt.

Un studiu recent a arătat că timpul dedicat mâncatului la serviciu s-a scurtat considerabil, urmare a faptului că angajaţii încearcă să ducă la capăt toate sarcinile primite.

Doctorul Shona Wilkinson, nutriţionist la Centrul Nutri  din Londra, a realizat pentru „Daily Mirror” o listă cu feluri de mâncare numai bune pentru a avea energie la locul de muncă. Aceasta a avertizat că atunci când suntem ocupaţi avem tendinţa de a mânca alimente prelucrate care sunt pline de grăsimi şi de zahăr: „Gustările dulci sau bogate în carbohidraţi vor provoca o scădere bruscă a tonusului în jurul orei patru după amiaza. Pe moment, acestea îţi vor da o explozie de energie, dar apoi vei simţi o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, provocând oboseală şi letargie, proteinele fiind cele care ne ajută să fim energici pentru o perioadă lungă de timp”, arată doctor Shona.

„Luarea mesei în grabă poate fi dăunătoare dintr-o multitudine de cauze“, avertizează Shona Wilkinson. Este foarte important să stai drept atunci când mănânci, nu aplecat peste birou, pentru că poziţia corectă ajută digestia şi poate reduce balonarea şi disconfortul. Apoi, dacă înghiţim pe fugă, organismul nu va elibera hormonii care dau senzaţia de saţietate şi vom continua să mâncăm."  

Pentru un prânz luat în grabă există însă unele soluţii, fie că reuşim să ne cumpărăm următoarele gustări din oraş sau să le pregătim acasă:

Cartofi cu ton sau cu fasole - cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidraţi, iar tonul sau fasolea conţin cantităţi importante de proteine.

Supă de pui sau de legume - Cercetările arată că supele pot duce la pierderea în greutate. Oamenii consumă cel mai mic număr de calorii atunci când mănâncă supă la prâz, arată un studiu publicat în revista britanică Fiziologie şi Comportament. De asemenea, reprezintă o modalitate foarte bună de a mări aportul de legume.

Salată cu fasole, quinoa, lămâie şi sos de mentă – O salată incredibil de sănătoasă, care te va ţine în priză pentru toată după-amiaza

Piept de pui la grătar, salată şi cereale integrale - O masă sănătoasă, echilibrată şi gustoasă ce poate garanta aportul de energie necesar unui efort îndelungat

Salată de pui în stil italian - Salata conţine carne de pui la grătar, sos Caesar, brânză, ardei roşu copt, fistic prăjit, roşii, castraveţi, măsline, oregano şi salată.

Carne de pui şi salată orientală cu orez - Conţine piept de pui la grătar, orez alb şi orez sălbatic, fasole, ardei, ceapă roşie şi spanac.

Penne cu ton şi legume tocate - Un mix foarte bun cu eliberare lentă, plin de proteine şi vitamine.

Iată şi câteva sfaturi practice pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai un tonus bun la serviciu:

Nu bea caloriile. Sucurile naturale pot să conţină o cantitate de zahăr la fel de mare precum cele acidulate. Apa este varianta câştigătoare. 

Nu mânca la birou. Este cunoscut faptul că mult mai multe calorii sunt consumate atunci când luăm masa în faţa calculatorului sau la birou, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.

Gustări sănătoase între mese. Consumul unor alimente sănătoase între mic dejun şi prânz poate opri pofta de alimente greu de digerat sau grase. O alegere perfectă ar fi migdalele sau un măr.

Nu consuma cafea de dimineaţă. Prea multă cofeină poate duce la eliberarea de cortizol, hormonul  stresului, care creşte pofta de zahăr. O alternativă mai bună este ceaiul verde, care este plin de antioxidanţi.

Nu consuma lichide în timp ce mănânci. Bea apă înainte sau după masă. Lichidele consumate alături de alimente pot încetini sistemul digestiv, ducând la balonare. Bea apă cu câteva minute înainte sau după masă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite