Cât de stresant este locul tău de muncă? Testul unui psiholog îţi spune când este cazul să faci o schimbare profesională
0
Stresul este o problemă a vieţii de zi cu zi, mai ales dacă în discuţie intră locul de muncă, unde pot apărea tot felul de situaţii, precum termene limită, conflicte între colegi şi presiunea din partea şefilor. Un psiholog american a conceput un test prin care oricine poate determina cât de stresant este, de fapt, jobul său.
Stresul poate avea efecte catastrofale asupra organismului, iar locul de muncă este unul din mediile care ne dau constant bătăi de cap. Psihologul american Ronald E Riggio este autorul unui test care „măsoară” nivelul de stres la care suntem supuşi la locul de muncă:
1. Şeful tău te suprasolicită şi te umileşte
Nimic nu este mai stresant decât un şef care te hărţuieşte sau umileşte în faţa colegilor. Dacă şeful tău este o astfel de persoană, adaugă 10 puncte de stres. Dacă pur şi simplu îţi este greu să lucrezi cu el, adaugă doar 5 puncte de stres.
2. Colegii tăi îţi fac viaţa un calvar
Printre cele mai comune surse de stres la locul de muncă se numără conflictele interpersonale cu colegii. Dacă eşti adesea pus în situaţii dificile din cauza colegilor, acordă-ţi 5 puncte de stres. Dacă unul din colegii de muncă te hărţuieşte constant, adaugă încă 5 puncte de stres.
3. Slujba ta nu îţi oferă alte oportunităţi
Lipsa şanselor de promovare distruge satisfacţia la locul de muncă. Dacă eşti angajat într-un loc în care nu îţi poţi folosi talentele şi abilităţile, ar putea fi un semn că te afli într-un punct mort. Dacă te regăseşti în această situaţie, acordă-ţi 3 puncte de stres.
4. Munca ta nu are niciun scop
Dacă dedici mult timp jobului tău, iar munca pe care o depui nu îţi aduce niciun fel de recompense intrinseci, acest lucru poate duce la lipsa motivaţiei şi poate fi stresant. Dacă aceste afirmaţii ţi se potrivesc, acordă-ţi 2 puncte de stres.
5. Niciodată nu ai destul timp
Mereu ai impresia că alergi dintr-o parte în alta şi că te pierzi între atâtea sarcini, pentru care nu există destul timp într-o zi sau într-o săptămâna. Dacă simţi că niciodată nu poţi duce totul la capăt, adaugă 5 puncte de stres. Dacă întotdeuna te simţi presat şi mereu ajungi să lucrezi ore suplimentare, acordă-ţi 5 puncte de stres în plus.
6. Trebuie să ai grijă mereu la emoţiile afişate
Dacă la locul tău de muncă trebuie să îţi ţii întotdeuna emoţiile în frâu şi să afişezi o dispoziţie fericită, şi dacă, în acelaşi timp, eşti nevoit să lucrezi cu oameni dezagreabili, acordă-ţi 5 puncte de stres.
7. Birocraţia te ucide
Regulile fără rost te împiedică să îţi faci treaba eficient, iar asta poate fi o sursă de stres. Dacă aceasta situaţie doar te supără, adaugă 2 puncte de stres. Dacă simţi că te înnebuneşte, adaugă 5 puncte de stres.
8. Condiţiile de muncă sunt neplăcute sau periculoase
Un mediu de lucru periculos sau inconfortabil poate fi o sursă de stres. Dacă eşti obligat să lucrezi în condiţii proaste, acordă-ţi 5 puncte de stres.
9. Te simţi tot timpul analizat
Nimic nu este mai stresant decât un şef care te urmăreşte non-stop şi care critică dur fiecare greşeală pe care o faci. Adaugă 3 puncte de stres dacă te simţi în permanenţă observat şi criticat de superiori.
10. Nu dormi suficient
Din cauza locului de muncă foarte solicitant, ajungi, de multe ori, să pierzi ore bune de somn. Acordă-ţi 5 puncte dacă acest lucru se întâmplă frecvent.
Aspectele pozitive ale jobului tău pot, însă, atenua efectele stresului:
1. Te simţi împlinit
Dacă în ciuda tuturor nemulţumirilor, te simţi împlinit atunci când îţi termini treaba, acesta este un lucru pozitiv. Scade 3 puncte de stres din totalul obţinut în prima parte a testului.
2. Ai autonomie
Dacă slujba ta îţi permite să îţi setezi propriile obiective şi să îţi evaluezi nivelul de performanţă, poţi considera acest lucru un plus. Scade 3 puncte de stres.
3. Simţi că te dezvolţi
Organizaţia pentru care lucrezi îţi oferă stagii de pregătire şi dezvoltare profesională care te ajută să creşti profesional. Scade 3 puncte de stres.
4. Ai relaţii bune cu colegii
Dacă unul din cele mai bune lucruri de la locul tău de muncă este relaţia cu colegii, scade 3 puncte de stres.
Calcularea scorului:
Ai obţinut 10 sau chiar mai puţin de 10 puncte: jobul tău este relativ lipsit de stres
Ai obţinut între 11 şi 20 de puncte: nivelul de stres este normal.
Ai obţinut între 21 şi 30 de puncte: nivelul de stres este încă în limite acceptabile. Încearcă să faci lucruri care te relaxează.
Ai obţinut între 31 şi 40 de puncte: este cazul să faci schimbări serioase pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia.
Ai obţinut 41 sau peste 41 de puncte: nivel ridicat de stres. Trebuie să te gândeşti urgent la alternative profesionale pentru a-ţi proteja sănătatea.