Care este cel mai murdar obiect din casă?
0Majoritatea oamenilor au impresia că baia este cameră cea mai afectată de numărul microbilor şi al bacteriilor dăunătoare. Cu toate că are şi baia locurile ei, bucătăria rămâne prima care să-ţi ofere motive de grijă, potrivit NFS (Nutrition & Food Security), organizaţie non-profit care se ocupă cu dezvoltarea standardelor de sănătate publică.
Tocătorul de lemn
Este folosit pentru legume, carne, peşte şi multe altele, dar de aici poate rezulta un adevărat festival al bacteriilor. 18% din tocătoarele testate de NFS au prezentat bacterii coliforme, responsabile pentru E. Coli şi salmonela.
Înlocuieşte tocătorul de lemn cu altul dintr-un material nevaporos. Şi, în măsura în care îţi permiţi, păstrează un tocător pentru carne, ca să previi răspândirea bacteriilor.
Butoanele de aragaz
„Deşi nu este primul loc care ne vine în minte, se află în top 10 al celor mai murdare locuri din casă”, a spus doctorul Donofrio, pentru Huffington Post.
Sfatul specialiştilor este ca, odată la un timp, butoanele să fie spălate cu apă fierbinte şi detergent. De cele mai multe ori, este tot ce aveţi nevoie.
Blatul de bucătărie
Gândeşte-te la tot ce ajunge pe blatul din bucătărie: carne crudă, produse nespălate, sacoşele de cumpărături care au stat pe jos, până şi geanta personală. Toate acestea înseamnă miliarde de bacterii şi nu sunt toate prietenoase. Bacteriile coliforme au fost găsite în 30% din blaturile de bucătărie testate.
Spală zilnic blatul de bucătărie, cu apă fierbinte şi detergent. Odată pe lună poţi folosi o soluţie cu o parte înălbitor, patru părţi apă.
Filtrul de cafea
Îl foloseşti des şi la fel de des îl şi speli. Dar aici nu este vorba despre filtrul de cafea în sine, ci de recipientul în care se aşază apa. În cadrul testelor realizate de NFS, în 50% din cazuri a fost descoperit mucegai şi piatră.
Odată pe săptămână, curăţă filtrul cu o soluţie din oţet şi apă, pe care o laşi să rămână în filtru timp de 30 de minute. Clăteşte apoi cu apă de câteva ori, până dispare mirosul oţetului.
Suportul de periuţe de dinţi
Aceleaşi bacterii coliforme au fost descoperite şi în suportul de periuţe de dinţi. Oamenii au tendinţa să cureţe doar periuţele, dar nici suportul nu trebuie neglijat.
Acesta trebuie curăţat cu apă fierbinte şi detergent măcar o dată pe săptămână.
Chiuveta din bucătărie
Nu este de mirare de vreme ce în chiuvetă ajung cam toate obiectele din bucătărie, câteodată şi altele din afara ei. Există soluţii speciale pentru chiuvete pe care trebuie să le foloseşti măcar o dată pe săptămână, dacă nu chiar mai des, în cazul caselor cu copii sau animale. Şi scurgerea trebuie dezinfectată cu soluţii speciale, care se găsesc în orice supermarket.
Buretele de vase
Este, prin excelenţă, cel mai murdar lucru din toată casa. 75% dintre toţi bureţii testaţi prezentau cel mai ridicat nivel de bacterii coliforme, prezente în materia fecală. Cea mai mare problemă pe care o ridică buretele de vase este faptul că este folosit la aproape orice, când vine vorba de curăţenie.
Buretele trebuie curăţat zilnic. Ţine-l, preţ de două minute, în cuptorul cu microunde, astfel încât toate bacteriile care şi-au făcut culcuş în porii lui să dispară. Schimbă-l odată la două săptămâni. Iar ca alternativă există cârpele de vase, din microfibre, pe care le poţi spăla la maşină.