Când schimbările te dau peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezolvarea unor situaţii strensante este să-ţi recunoşti emoţiile şi să le controlezi sau să le exprimi în modul potrivit.
Rezolvarea unor situaţii strensante este să-ţi recunoşti emoţiile şi să le controlezi sau să le exprimi în modul potrivit.

Stresul poate cauza simptome fizice dacă persistă pe termen lung, ca răspuns la provocările zilnice şi la schimbări.stresul poate cauza simptome fizice dacă persistă pe termen lung, ca răspuns la provocările zilnice şi la schimbări.

Orice tip de schimbare te poate face să te simţi stresat, pâna şi schimbările de bun augur, pentru că totul se învârte în jurul reacţiei tale. Fiecare se manifestă diferit la factorii externi. Unii pot fi stresaţi dacă-şi schimbă locul de munca, alţii nu.

Cum răspunde corpul la stres?

Organismul produce hormoni care-l ajută să se adapteze la situaţii care cer reacţie rapidă. Când există o cantitate mare de hormoni creaţi pe o perioadă lungă de timp, ei uzează organismul şi emoţiile tale. De aici încolo este deschisă calea către anxietate, ba chiar depresie.

Cum fiecare fapt are avantajele şi dezavantajele lui, stresul şi anxietatea au un rost: ne presează să facem schimbări importante în viaţă, ne semnalează când suntem în pericol şi ne inspiră să acţionăm pentru a ieşi dintr-o situaţie de criză. Trebuie să-ţi faci griji că totul se poate întoarce împotriva sănătăţii tale când ele nu te mai conving să acţionezi, pentru că ajung să te preseze lucruri pe care nu le poţi controla sau care nici nu s-au întâmplat încă.

Gestionarea emoţiilor, cheia combaterii stresului

Îţi faci prea multe griji şi te întrebi unde există acel prag de sus al stresului? Ia o mică pauză şi caută să afli care sunt cele mai eficiente metode de relaxare pentru tine.

Rezolvarea unor situaţii strensante este să-ţi recunoşti emoţiile şi să le controlezi sau le exprimi în modul potrivit. Dacă păstrezi supărările şi frustrările nu faci decât să consumi mai multă energie, ceea ce va crea probleme în relaţiile de la serviciu şi de acasă. Încearcă, pe cât posibil, să te opreşti puţin când te simţi depăşită de situaţie, să gândeşti înainte de a acţiona şi abia apoi să acţionezi. De asemenea, caută un echilibru în viaţa ta, oferind atenţie lucrurilor pozitive.

Ce alimente sunt de ajutor când eşti stresat

Cafeaua sau ciocolata nu te ajuta deloc să scapi de stres, pentru că eliberează adrenalină, care are efectul opus: creşte nivelul de stress odată cu tensiunea arterială şi cu nivelul colesterolului. Totuşi, în cantitate moderată, ele măresc activitatea musculară, a sistemului nervos şi a inimii.

E bine să nu renunţi deodată la cofeină, ci treptat, obişnuind organismul cu lipsa ei. Cum moderaţia este bună în toate, se cere şi în cazul alcoolului, care, în cantitate mică, poate aduce beneficii sistemului cardiovascular, în caz contrar duce la iritabilitate, nervozitate, insomnie.

Şi ţigările sunt prietene înşelătoare. Te linguşesc la început şi te fac să crezi că te ajută cu stresul, dar pe termen lung te trădează şi-ţi dau întâlnire cu hipertensiunea, bolile respiratorii şi de inimă. Cam la fel se comportă şi zahărul, lipsit fiind de elemente nutritive esenţiale. Îţi mai face şi cadouri ca iritabilitatea, slăbirea capacităţii de concentrare şi depresie. Un alt inamic este sarea şi ea abundă în mâncarea fast-food, pe care o alegi la repezeală când n-ai vreme să găteşti.

În schimb, carbohidraţii din orez, paste făinoase, cartofi, pâine ajută organismul să producă serotonină, hormon care acţioneză ca suport de nădejde după o zi stresantă. Pentru a nu avea parte de crampe sau de constipaţie declanşate şi de stres şi pentru a creşte nivelul de serotonină, consumă cât mai multe alimente cu multe fibre: fructe, legume, cereale integrale.

Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite