Articol publicitar

Baletul este tot mai atractiv pentru copiii din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baletul - un dans care nu modeleaza
doar trupul
Baletul - un dans care nu modeleaza doar trupul

Baletul este recunoscut drept unul dintre cele mai nobile dar si cele mai dificile dansuri. In trecut nivelul de dificultate al acestui dans descuraja parintii din a-si inscrie copiii la cursuri de balet, din teama de a nu le afecta in mod negativ copilaria, luandu-le prea mult din timpul liber.

In prezent statisticile arata o situatie care se schimba dramatic de la un an la altul, scolile de dans din tara inregistrand tot mai multi cursanti inscrisi la cursurile de balet, multi dintre acestia fiind copii cu varste fragede.

Faptul ca baletul este o disciplina extrem de dificila nu s-a schimbat, insa atitudinea fata de balet si numarul in crestere de cursanti este un rezultat direct al promovarii acestui dans fascinant si elegant in tara, prin diverse manifestari culturale. Baletul incepe sa fie vazut drept mai mult decat un cerc exclusivist in care nu pot intra decat dansatorii in mod natural extrem de talentati sau care sunt determinati sa isi petreaca viata exersand.

Tot mai multe fetite cu varste fragede sunt atrase de acest tip de dans si isi conving parintii sa le inscrie la lectii de balet dupa ce au fost expuse in media la povestile si prestatiile unor balerine celebre. Eleganta acestor dansatori atrage in mod natural, iar studiile recente arata ca baletul, poate mai mult decat orice alt dans, influenteaza puternic in mod pozitiv personalitatea dansatorului, in mod special atunci cand cursurile sunt incepute de la varste fragede.

Instructorii de balet avertizeaza parintii care sunt interesati de a-si indruma copiii catre o astfel de pasiune ca inscrierea la varste fragede este preferabila pentru dansatorii de balet care au nevoie de flexibilitate. Incepand cursuri de balet de la varstele recomandate, cand copiii sunt inca extrem de flexibili, rutinele ce pot parea dificile pentru un adult devin ceva aproape natural pentru dansatorii instruiti de mici.

De altfel, baletul este unul din dansurile care are cel mai puternic efect asupra personalitatii dansatorilor, modeland copiii in tineri ambitiosi, eleganti, increzatori si cu o incredibila putere de concentrare.

Scoli de balet - exemple demne de urmat

Multi dintre copiii care se inscriu la cursurile unei scoli de incredere viseaza la o viitoare cariera in balet, prestatii pe scenele mari ale tarii si de ce nu, ale lumii. Scoala romaneasca de balet, dar si scoala de dans Stop and Dance sunt doar doua dintre exemplele graitoare care arata cat de departe pot ajunge dansatorii romani de balet. Excelenta in acest dans inseamna forta de munca, putere de concentrare si multa dragoste pentru arta.

Aceste scoli de balet demonstreaza care sunt sperantele baletului romanesc si cat de departe se poate ajunge cu pasiune si dedicatie pentru acest tip de dans. Pornind de la o scoala ce ofera cursuri de dans cu instructori dedicati, copiii care se indragostesc cu adevarat de balet au un viitor promitator in fata, cu posibilitatea de a lucra cu instructori de renume si chiar a primi burse de studiu la prestigioase scoli de balet din strainatate.

Baletul - nu doar peste hotare, ci si in Romania

Popularitatea in crestere si numarul tot mai mare de inscrieri la cursuri de balet este direct afectat de interesul pentru promovarea acestui stil de dans. In anul 2015, scenele din Romania au primit mai multe spectacole de balet decat in alti ani, unele dintre aceste avand ca public tinta tocmai copiii care au sansele sa devina viitorii mari balerini ai tarii.

"Micul Print" al lui Antoine de Saint- Exupery este un exemplu de astfel de balet clasic pus in scena in 2015 care a reusit sa atraga atentia la nivel international. Spectacolul a fost pus in scena de 24 de balerini si balerine intr-un oras din Franta, iar daca lucrurile continua sa evolueze intr-o directie pozitiva, este foarte posibil sa fie adaptat si pentru scenele din Romania in viitorul apropiat.

La Cluj, tot in 2015, scoala de balet a operei din Viena a interpretat un spectacol conceput de unul dintre coregrafii renumitei cantarete Madona. Spectacolul, care a avut loc la Casa de Cultura a studentilor, o combinatie intre balet clasic si jazz care demonstreaza ca si baletul se poate adapta in mod elegant timpurilor, s-a bucurat de un succes neasteptat.

Succesul unor astfel de spectacole demonstreaza un interes crescut pentru acest tip de dans in Romania, iar procentual numarul de inscrieri la lectii de dans in cadrul scolilor care ofera astfel de cursuri este in crestere. Tot mai multi parinti se informeaza serios in legatura cu activitatile in care isi pot implica micutii, iar baletul se afla pe primele locuri in ceea ce priveste impactul pozitiv pentru dezvoltarea caracterului si a imaginii de sine. 

In mod evident, nu toti micutii dansatori care urmeaza cursurile de balet pot ajunge la performanta, insa toti raman cu lectiile invatate din sala de dans, lectii despre disciplina, perseverenta, pasiune si expresie artistica in cea mai pura forma.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite