9 abordări greşite care ne împiedică să fim puternici mintal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea mintală poate fi abordată din trei unghiuri: gestionarea gândurilor, reglarea emoţiilor şi comportamentul productiv în ciuda circumstanţelor. Deşi toate aceste abordări sunt dificile, gândurile sunt cele care ne bagă adesea beţe în roate, făcându-ne slabi.

În orice moment, monologul nostru interior ne narează experienţele, influenţându-ne comprtamentul şi felul în care interacţionăm cu ceilalţi. De asemenea, vocea interioară joacă un rol major în felul în care ne simţim şi în felul în care îi percep pe alţii.

Cu toate acestea, uneori gândurile noastre nu sunt realiste, ci iraţionale, iar acest lucru poate provoca apariţia problemelor de comunicare, din relaţiile interumane şi poate influenţa luarea unor decizii greşite. 

„Huffington Post” a publicat o listă cu cele mai frecvente abordări greşite care ne împiedică să fim puternici din punct de vedere mintal, inspirate din cartea „Feeling Good: The New Mood Therapy” (n.r. Starea de bine: o nouă terapie pentru o stare pozitivă), scrisă de David Burns. Iată care sunt acestea:

1. Gândirea în alb sau negru

Uneori vedem lucrurile doar în alb şi negru. De exemplu, atunci când vedem un proiect drept un succes sau un eşec, când, de fapt, şi în cazul în care proiectul nostru are anumite greşeli, tot există câteva lucruri bune demne de luat în seamă.

2. Generalizarea

Facem greşeala de a generaliza atunci când, în funcţie de un eveniment, ne punem o anumită etichetă. De exemplu, dacă am eşuat la a promova o idee, permitem să ni se întipărească în cap faptul că nu suntem buni la a promova în general.

3. Negativisumul

Uneori spunem că am avut o zi proastă, chiar dacă s-au întâmplat şi lucruri pozitive. Trebuie să dezvoltăm capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu, fără să filtrăm evenimentele pozitive şi să le lăsăm pe cele negative să domine.

4. Citirea gândurilor

Niciodată nu vom şti ce gândesc ceilalţi, dar uneori facem greşeala de a ne da cu părerea despre ce se întâmplă în mintea altei persoane. De exemplu, un gând precum „Probabil a crezut că m-am descurcat groaznic” nu este bazat pe realitate. 

5. Exagerarea

Putem spune că exagerăm atunci când facem lucrurile să pară mai grave decât sunt de fapt. De exemplu, atunci când pierdem o sumă de bani avem tendinţa să presupunem că nu vom reuşi niciodată să ne luăm casa la care visăm. 

6. Raţionalizarea emoţiilor

De multe ori facem greşeala de a presupune că simţim raţional. Este esenţial să recunoaştem să unele emoţii, la fel ca unele gânduri, nu sunt justificate. De exemplu, teama de un interviu de angajare.

7. Etichetarea 

Dacă un vecin face o greşeală, suntem tentaţi să îl etichetăm drept „un idiot”. Etichetarea oamenilor îi plasează pe acestea în anumite categorii în urma unor incidente izolate. Evită să categorizezi oameni, lucruri sau evenimente.

8. Ghicirea viitorului

„O să mă fac de ruşine mâine” sau „Nu o să reuşesc să ţin dieta asta” sunt doar două din situaţiile în care ne „ghicim” viitorul. Aceste gânduri pot deveni profeţii foarte uşor, pentru că ne fac să ne axăm din start pe eşec.

9. Comparaţii ireale

Dacă ne comparăm constant cu alţii, motivaţia noastră se va duce pe apa sâmbetei. Concentrează-te pe propria ta cale spre succes.

Citeşte şi:

Unde trăiesc cei mai bogaţi oameni ai planetei?

TEST Ce job ţi se potriveşte

Ce daruri primesc femeile şi bărbaţii: o treime dintre români oferă lunar cadouri spontane

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite