Tehnici pentru creşterea stimei de sine a copiilor: cât de nesănătoasă este critica şi care este importanţa propriului exemplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea şi respectul de sine au un rol esenţial în dezvoltarea unui copil. De cele mai multe ori, părinţii influenţează în mod categoric nivelul stimei de sine a acestora, cunoaşterea unor metode eficiente fiind esenţială.

O vorbă românească spune că „ceea ce semeni, aceea vei culege“. Acelaşi principiu se aplică şi în educarea copiilor. Mai mult ca oricând, părinţii trebuie să fie conştienţi de modul în care se simt copiii lor, pentru a-i ajuta să-şi cultive stima de sine, scrie „Daily American“.

9 lucruri pe care le poti face pentru a ajuta la îmbunătăţirea stimei de sine a copilului:

Spune-i cât mai des care îi sunt calităţile şi cât de minunat este

Toată lumea ştie că cei mici au mare nevoie să audă că sunt iubiţi. Unii oameni nu simt să spună „Te iubesc“, considerând că faptele vorbesc de la sine, însă acest lucru nu este sufficient pentru copii. Asiguraţi-vă că ei ştiu cât de minunaţi sun, ce îi face speciali şi pentru ce sunt apreciaţi.

Nu-l critica

Este treaba părinţilor să corecteze comportamentele proaste ale copiilor, însă ai grijă să nu scoţi foarte mult în evidenţă defectele prin criticile aduse. Dacă în mod constant le vorbeşti copiilor despre defectele lor, le vei scădea încrederea în sine. Evidenţiază calităţile şi corectează defecte cu mare grijă.

Încurajează-le talentele

Copiii trebuie să îşi descopere pasiunile şi să se simtă bine cu ei pentru a avea încredere să-şi dezvolte ideile. Lasă-i să facă ce le place şi susţine-le eforturile, arătându-le aprecierea ta.

Ai grijă de igiena lor

Deşi spălatul pe dinţi sau pieptănatul pot deveni un coşmar, atunci când copiii urăsc aceste activităţi, nu trebuie să cedaţi. Neglijarea sănătăţii orale şi a aspectului pot avea consecinţe grave asupra stimei de sine, mai târziu în viaţă.

Arată-te deschis să discuţi preocupările lor

Copiii trebuie să ştie că îţi pasă ce se întâmplă în viaţa lor. În cazul în care ei nu simt deschidere din partea părinţilor, ar putea crede că nimănui nu îi pasă de problemele lor. Acest lucru poate duce la dezechilibre emoţionale şi probleme privind stima de sine.

Cere-ţi scuze atunci când este cazul

S-ar putea şă crezi că dacă eşti părintele lui nu este nevoie să-ţi ceri scuze, dar să ştii că puterea exemplului este extrem de importantă. Copiii imită comportamentul părinţilor, aşa că dacă vrei să le oferi o educţie corectă, asigură-te că te comporţi exemplar.

Arată-le respect

Deşi este copilul tău, de multe ori simţi că îţi aparţine şi tinzi să îl tratezi ca pe o proprietate, asta nu înseamnă că nu este demn de tot respectul pe care îl merită. Dacă îi vei arăta respect, şi el va învăţa să te respecte. Un copil respectat va avea mai mare încredere de sine decât un copil care nu a beneficiat de stimă din partea părinţilor.

Petreceţi împreună timp de calitate

Copilul trebuie să ştie că este o prioritate pentru părinţii lui. El are nevoie să îi arăţi că este destul de importante pentru tine încât să te opreşti din ceea ce faci pentru a vă juca împreună. Încercaţi să vă faceţi un program, în care să alocaţi timp pentru activităţile cu cel mic. Acestea vor fi cele mai importante amintiri din copilăria lor, care îi le hrăni mintea pe tot parcursul vieţii de adult.

Investeşte în hobby-urile lui

Dacă tratezi hobby-urile copilului ca şi când acestea sunt inadecvate, ei vor începe să simtă că nu-ţi sunt pe plac, pierzându-şi încrederea în alegerile proprii. Investeşte timp şi resurse financiare în activităţile pe care le iubeşte, iar aceştia se vor simţi apreciaţi şi siguri pe ei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite