Reguli de bune maniere pe care orice copil ar trebui să le ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă binecunoscutele „Mulţumesc!“ şi „Te rog!“, părinţii ar trebui să-şi înveţe copiii şi alte reguli de bune maniere care îi vor ajuta să se pregătească pentru viaţa de adult. Una dintre cele mai mari greşeli ale părinţilor este plasarea acestora în centrul atenţiei.

Părinţii ştiu cât de important este să-şi înveţe copiii să spună „Te rog!“ şi „Mulţumesc!“, dar acesta este doar începutul a ceea ce înseamnă să fii politicos. Există sute de alte reguli de maniere pe care părinţii ar trebui să le predea copiilor, este de părere Sheryl Eberly, autoarea cărţii „365 de maniere pe care copiii ar trebnui să le ştie“. Acestea îi vor ajuta să realţioneze mai bine atât la şcoală, dar mai ales în viaţa de adult, în familie şi în colectivitate, scrie parenting.com.

Copiii nu ar trebui să fie întotdeauna în centru atenţiei

De multe ori, copiii sunt în centrul atenţiei la cele mai multe întâlniri cu rudele şi prietenii. Sigur, e drăguţ pentru un timp, dar uneori nu este foarte sănătos pentru educaţia lor. „Este foarte important pentru copii să nu stea foarte mult în centrul atenţiei. O interacţiune normală i-ar putea determina să fie conştienţi de ei, precum şi să înveţe să poarte conversaţii cu cei din jur“, subliniază Eberly .

Ridicatul în picioare

Există numeroase cazuri în care copilul poate arăta că are „cei şapte ani de acasă“. De exemplu, ridicatul în picioare este unul dintre acestea. „Fie că este vorba de o ceremonie publică, intonarea imnului naţional sau la biserică. Atunci când oaspeţii pleacă din casa voastră, ar trebui să fie învăţaţi să se ridice şi să spună «La revedere». Nu este politicos să stea întins pe canapea şi să strige «Ne vedem mai târziu!», chiar dacă este vorba de prietenii lor“, spune Eberly.

Cultivarea respectului pentru bătrâni

Experienţa duce la înţelepciune, iar înţelepciunea trebuie să fie respectată. Copiii ar trebui să arate respect pentru părinţi, bunicii sau profesori. „Întotdeauna, la reuniunile de familie, pentru a consolida acest lucru aşteptăm ca bunicii să înceapă primii să-şi pună mâncare în farfurii. Aceasta este o modalitate de a arăta respect vârstei. Copiii nu ar trebui să aibă prioritate, doar pentru că le este mereu foame“, este de părere specialistul.  

Să respecte persoanele cu dizabilităţi

Copiii sunt în mod natural curioşi cu privire la tot ce se întâmplă în jurul lor. În momentul în care văd o persoană cu handicap pot începe să se uite insistent sau să pună întrebări, lucru care ar putea fi jenant. Pentru a evita acest lucru, Eberly recomandă abordarea acestui subiect cu mare atenţie. Explicaţi-le greutăţile pe care le întâmpină aceste persoane şi citiţi împreună informaţii despre astfel de situaţii. Pentru a-I ajuta să înţeleagă mai uşor situaţia, puteţi să exemplificaţi: dacă cel mic are un coleg cu probleme de auz, aţi putea achiziţiona dopuri de urechi, pentru a-l ajuta să înţeleagă şi să empatizeze.

Să reţină numele prietenilor

De câte ori copilul ţi-a povestit că şi-a făcut un nou prieten, dar când l-ai întrebat numele acestuia nu-şi putea aminti? Una dintre metodele pe care o putem folosi pentru a-i ajuta pe cei mici este găsirea unei rime pentru fiecare dintre numele noilor prieteni. Când învaţă un nume, reaminteşte-i copilului să-l folosească imediat şi să spună  «Mă bucur să te cunosc, Emily“».  Folosind numele de cât mai multe ori, îi va fi mai uşor să şi-l amintească. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite