Psihologii explică 5 obiceiuri ale copiilor, pe care părinţii nu ar trebui să le ignore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiuri ale copiilor, pe care părinţii nu ar trebui să le ignore FOTO Arhivă
Obiceiuri ale copiilor, pe care părinţii nu ar trebui să le ignore FOTO Arhivă

Deşi de multe ori părinţii tind să scuze comportamentele copiilor invocând tot felul de motive, psihoterapeuţii atrag atenţia asupra importanţei intervenţiei la vârsta potrivită, pentru a evita dezvoltarea unui comportament inadecvat.

Trăsături precum egoismul, agresivitatea sau minciuna, încă de la vârsta de 3 ani, indică faptul că unii copii ar putea avea toată viaţa tulburări de comportament, iar acest lucru necesită intervenţia imediată a părinţilor, scrie parents.com. Psihoterapeuţii explică metodele educative pe care părinţii ar trebui să le aplice în cazul în care copiii lor au comportamente inadecvate, exemplificând câteva dintre acestea:  

Te întrerupe când vorbeşti

Chiar dacă cel mic este incredibil de entuziasmat să-ţi spună ceva sau să pună o întrebare, permiţându-i să-ţi întrerupă conversaţia îl vei învăţa să dea dovadă de lipsă de educaţie atunci când îi va întrerupe şi pe cei din jur. „Ca urmare, va crede că are tot dreptul la atenţia altor oameni şi nu va fi în stare să tolereze frustrarea“, este de părere psihologul Jerry Wyckoff.

Metodă educativă: Data viitoare când urmează să efectuaţi un apel sau să vizitaţi un prieten, spunţi-i copilului dumneavoastră că trebuie să fie liniştit şi să nu vă întrerupă. Oferiţi-i o jucărie sau stabiliţi să facă o anumită activitate, care să îl ţină ocupat în această perioadă. Dacă totuşi insistă să vă întrerupă în timp ce vorbiţi, rugaţi-l să stea pe un scaun şi să păstreze liniştea până în momentul în care terminaţi. După aceea, spuneţi-i că niciodată nu va primi ceea ce îşi doreşte atunci când întrerupe o conversaţie.

Este agresiv când se joacă

Părinţii ştiu prea bine că este nevoie să-i pedepsească pe cei mici când lovesc un partener de joacă, dar ar trebui să ia în considerare şi actele de agresivitate mai subtile, cum ar fi împinsul fratelui său sau ciupitul unui prieten. „Dacă părinţii nu intervin, comportamentul dur poate deveni un obicei înrădăcinat până la vârsta de 8 ani. În plus, în acest fel ei înţeleg că este ceva acceptabil ca oamenii să sufere“, este de părere consilierul pentru părinţi Michele Borba.

Metodă educativă: Înfruntă comportamentul agresiv la faţa locului. Trage copilul deoparte şi întreabă-l cum s-ar simţi dacă ar fi în locul copilului agresat. Fă-l să înţeleagă că orice acţiune care provoacă durere unei alte persoane nu este permisă.

Pretinde că nu aude ce spui

A spune un lucru copilului dumneavoastră de două, trei sau chiar de patru ori pentru a fi luat în considerare, ar trebui să-ţi transmită mesajul sigur că nu ia în considerare ceea ce spui. „Acest comportament este un joc de putere, iar dacă îi permiteţi să continue, ar putea să devină sfidător“, este de părere psihologul Kevin Leman.

Metodă educativă: Nu vorbi cu el de la distanţă. Apropie-te, uită-te în ochii lui sau chiar atinge-i umărul şi spune-i numele pentru a-i atrage atenţia.

Comportament inadecvat

Chiar dacă nu crezi că te vei confrunta cu obiceiul ochilor daţi peste cap sau tonul tăios al copiilor, de multe ori, preşcolarii imită comportamentul copiilor mai mari pentru a testa reacţia părinţilor. Unii părinţi ignoră astfel de comportamente, crezând că sunt trecătoare, însă vor fi considerate jignitoare de colegi, profesori sau alţi adulţi.

Metodă educativă: Adulţii trebuie să se asigure că adolescenţii sunt conştienţi de gesturile lor. Ideea nu este ca părintele să-l facă pe copilul să se simtă prost, dar să-i arate cum arată. În cazul în care comportamentul continuă, refuzaţi să interacţionaţi, spunându-i că veţi fi pregătit să îl ascultaţi când va învăţa să vorbească frumos.

Exagerează ceea ce spune

În cazul în care copilul dumneavoastră spune că a făcut patul, când de fapt doar a pus pătura deasupra sau când îi povesteşte unui prieten că a fost la Walt Disney World, deşi niciodată nu s-a întâmplat acest lucru, înseamnă că lucrurile nu sunt în ordine. „Minciuna poate deveni automată în cazul în care copilul dumneavoastră învaţă că exagerarea este o modalitate uşoară de a face adevărul să arate mai bine“, spune Dr. Wyckoff .

Metodă educativă: Când copilul dumneavoastră exagerează ceea ce povesteşte, staţi jos lângă el şi explicaţi-i faptul că ar fi fost distractiv să meargă la Disney World, şi poate că va merge într-o zi, dar nu trebuie să spună că deja a fost acolo dacă asta nu s-a întâmplat. Lasă-l să ştie că dacă el nu spune întotdeauna adevărul, oamenii nu îl vor mai crede.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite