Prima noapte de sex în casa părintească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa părinţilor este cel mai sigur loc în care adolescentul poate avea relaţii intime, spun specialiştii, dar permisiunea nu trebuie oferită în orice condiţii

Părinţii intuiesc, de regulă, momentul în care adolescentul lor şi-a început viaţa sexuală, dar preferă să treacă sub tăcere subiectul atâta vreme cât relaţiile intime nu au loc sub acoperişul lor. Ce se întâmplă, însă, când adolescentul cerepermisiunea să doarmă peste noapte cu partenerul în casa părintească? Acesta este locul cel mai sigur în care poate întreţine relaţii sexuale, dacă ne gândim la alternative: şcoala şi locurile publice.

Nu puţine au fost situaţiile în care actul sexual avea loc în toaleta instituţiilor de învăţământ din România. Zeci de înregistrări cu adolescenţi care s-au filmat în momente intime consumate în şcoli au ajuns pe internet, scandalizând opinia publică. 

”Sexul făcut în altă parte decât casa părintească este preferat de adolescenţi, fiind mai dinamic şi mai excitant, iar tinerii, se ştie, caută experienţele care le creşte adrenalina”, spune Cristian Delcea, psiholog, sexolog şi preşedintele Institutului de Psihologieşi Psihoterapie a Sexualităţii. Niciun părinte nu îşi poate dori ca adolescentul lui să aibă astfel de comportamente riscante. Deşi greu de acceptat, casa părintească este, în aceste condiţii, locul cel mai sigur pentru a face sex.

Există o vârstă potrivită?

Nu există o vârstă potrivită la care părinţii să-i permită adolescentului şederea peste noapte cu iubitul sau iubita în propria casă, este de părere psihologul educaţional Suzanne Pearson, citat de publicaţia americană „The Huffington Post”. Studiile arată că adolescenţii sunt pregătiţi atât fizic, cât mai ales psihic pentru relaţii sexuale în jurul vârstei de 16 ani, potrivit sexologului Cristian Delcea. „Dar asta nu înseamnă că maturitatea sexuală apare brusc la această vârstă. Sunt multe lucruri de luat în considerare când vine vorba de vârsta potrivită pentru a face sex”, crede psihologul Suzanne Pearson. De altfel, cei mai mulţi părinţi consideră că după 16 ani se poate pune problema ca adolescentul să aibă contacte sexuale.

Realitatea este, însă, mult diferită de recomandările specialiştilor. Un raport publicat în acest an de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arăta că, la vârsta de 15 ani, 48% din băieţii din România şi 17% din fete şi-au început viaţa sexuală,eşantionul românesc al studiului cuprinzând 5.504 elevi cu vârste de la 11 la 15 ani.

Abia în jurul vârstei de 16 ani, un adolescent are discernământ şi selectează mai bine informaţiile legate de sex. Cu toate acestea, sunt şi situaţii în care vârsta de debut a vieţii sexuale este de numai 10 ani, completează Cristian Delcea.

Mai alarmant de atât este că doar 9% din aceştia se protejează împotriva sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală, arată studiul OMS.

Măsuri de precauţie

Orice părinte ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie pentru a se asigura că sexul este consimţit de ambele părţi şi nu va avea neplăcuta supriză să fie acuzat de părinţii partenerului că nu a fost vigilent. Prima tentaţie este să-i sune pe aceştia pentru a primi confirmarea că sunt de acord ca adolescentul lor să doarmă peste noapte la aceştia. Totuşi, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a pune mâna pe telefon, crede psihologul Suzanne Pearson. ”Dacă suni părinţii fără ca adolescentul să ştie, rişti să-i pierzi încrederea. Când tânărul îşi cere permisiunea să doarmă cu partenerul peste noapte, te implică în relaţie şi-ţi arată că are încredere în tine. Un singur telefon poate distruge toată această încredere”, explică specialistul. Un compromis ar fi să întrebaţi partenerul adolescentului dacă părinţii ştiu unde doarme, mizând doar pe sinceritatea acestuia.

Pentru un părinte care ştie de ceva vreme că adolescentul său are o relaţie, rugămintea acestuia de a dormi peste noapte cu partenerul nu ar trebui să fie o surpriză. ”Dacă a existat o relaţie de tatonare, dacă părintele are o comunicare bună cu copilul şi îl cunoaşte, nu are motive să se îngrijoreze prea mult. Altfel stau lucrurile dacă adolescentul are un comportament antisocial, dacă este mai agresiv şi tentat să-şi asculte mai degrabă anturajul decât părinţii. În general, acolo unde există neînţelegeri, vor apărea şi probleme”, atrage atenţia psihologul Cristian Delcea.

Orice părinte ar trebui să-şi cunoască suficient de bine copilul şi relaţiile pe care acesta le are. Dacă el nu a avut niciodată o relaţie şi vine brusc cu cineva acasă, părinţii ar trebui să-şi ridice semne de întrebare şi să aibă o discuţie serioasă cu adolescentul, completează psihologul. Un părinte care a reuşit să construiască o relaţie apropiată cu adolescentul îşi poate da seama dacă acesta este pregătit pentru începerea vieţii sexuale sau dacă nu cumva este vulnerabil presiunii venite din partea grupului de prieteni sau chiar a iubitei/iubitului.

Educaţia sexuală se face pe Internet în România

Într-o lume ideală, se presupune că părinţii au avut discuţii despre sex cu adolescentul înainte ca acesta să apară la uşă cu un iubit. Însă, în cele mai multe familii din România, sexul este un subiect tabu, părinţii evitând să facă educaţie sexuală acasă în speranţa că adolescentul se va informa de pe internet, de la şcoală ori de la prieteni. În şcolile româneşti se vorbeşte cu perdea despre sex, iar educaţia sexuală nu este disciplină obligatorie.

Comunicarea dintre părinţi şi copii este deficitară şi rigidă, iar informaţiile sexuale sunt primite de adolescenţi fie de pe internet, fie de la grupul de apartenenţă. În ceea ce priveşte internetul, ”multe dintre informaţii pot să nu facă bine, pentru că nu sunt corecte”, atrage atenţia sexologul Cristian Delcea. Aşa se explică de ce, în lipsa unei educaţii sexuale primite acasă sau la şcoală, mulţi adolescenţi ajung subiecte de ştiri despre scandaluri sexuale.

”Părinţii din România sunt rezervaţi în privinţa discuţiilor despre sex. Nu am avut de mulţi ani vreun pacient care să-mi fi spus că a primit informaţii despre sex de la părinţi. Indiferent că au 24 sau 100 de ani, părinţii evită subiectul. Ca dovadă, cei mai mulţi folosesc în discuţiile cu adolescenţii cuvântul «cuc» în loc de «penis». Deşi suntem consumatori de sex şi vorbim mult despre acest subiect, în România, nu familia este cea care face educaţie sexuală”, conchide Cristian Delcea.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite