Postul electronic: cea mai eficientă metodă în cazul copiiilor care nu se pot desprinde de calculator şi de televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatura electronică este una din principalele cauze ale stării de iritabilitate cronică, având un impact devastator asupra abilităţilor sociale ale copiilor, dar şi asupra memoriei, afirmă psihiatrii. Pentru a combate efectele negative ale televizorului, ale calculatorului şi a altor dispozitive electronice, părinţii ar trebui să le impună odraslelor aşa numitul „post electronic”.

Comportamentul depresiv, apatic sau irascibil al copiilor, cauzat de perioadele mari de timp petrecute în faţa televizorului, a calculatorului sau a altor dispozitive electronice, îi induce adesea în eroare pe specialişti, potrivit psihiatrului pediatru Victoria Dunkley. Din cauza electronicelor, micuţii pot deveni agitaţi, ceea ce duce la extenuare, aceste manifestări fiind confundate de psihologi şi psihiatri cu simptomele unor tulburări psihice precum ADHD, bipolaritate sau depresie. 

De fapt, atât părinţii, cât şi specialiştii, caută adesea răspunsuri în locuri greşite, explică Dunkley. Cea mai comună cauză a acestor stări de iritabilitate cronică este folosirea zilnică, excesivă, a aparatelor electronice de divertisment, cel mai frecvent utilizate fiind televizorul şi calculatorul. „Eu am observat că cea mai bună metodă de tratament pentru un copil apatic, cu schimbari bruşte de stare, este postul electronic”, afirmă Dunkley pentru publicaţia „Psychology Today”.

Postul electronic presupune întreruperea totală a utilizării aparaturii electrocasnice pentru mai multe săptămâni, nu mai puţin de o lună. „Astfel permitem sistemului nervos să se reseteze”, completează specialista. Realizată corect, acest tip de intervenţie îmbunătăţeşte calitatea somnului, conferă o stare generală de bine, sporeşte capacitatea concentrare şi creşte nevoia de activitate fizică. Mai mult decât atât, gradul de toleranţă în situaţii stresante creşte, iar frecvenţa şi gravitatea episoadelor nervoase ale copiilor scad. Cei mici încep să observe lumea din jurul lor, se simt mai atraşi de natură şi devin mai creativi, mai plini de imaginaţie. 

După ce creierul copiilor se resetează, părinţii pot determina cu atenţie cât de mult le vor permite să utilizeze aparatura electronică, fără ca simptomele grave să revină, susţine psihiatrul pediatru Victoria Dunkley.

Creierul copiilor este mult mai sensibil la aparatura electronică decât ne dăm seama. De fapt, aceştia pot fi atraşi foarte uşor în lumea stimulării electronice. Mulţi părinţi consideră, în mod greşit, că interacţiunea activă cu tehnologia, precum folosirea internetului, a reţelelor sociale, a jocurilor sau mesajelor, nu este la fel de dăunătoare precum interacţiunea pasivă, cum ar fi statul în faţa televizorului. În realitate, aparatura electronică interactivă este mult mai periculoasă, copiii fiind predispuşi la stări de somnolenţă, schimbări de dispoziţie şi probleme cognitive, din cauza stării de hiperexcitabilitate şi din cauza utilizării frecvente a acesteia.

Calculatorul şi televizorul dau peste cap ceasul biologic

Din cauză că lumina dispozitivelor imită lumina zilei, corpul nu produce melatonină, hormonul somnului eliberat atunci când stăm în întuneric. Câteva minute petrecute în faţa televizorului sau a calculatorului, înainte de culcare, pot amâna eliberarea melatoninei cu câteva ore, astfel desincronizând ceasul biologic. Mai mult decât atât, expunerea la lumina aparaturii electronice pe timp de noapte creşte riscul de depresie, potrivit mai multor studii. 

Un alt efect negativ al tehnologiei moderne de divertisment asupra copiilor este destabilizarea sistemului de recompense din creier. Atunci când petrec timp folosind dispozitive electronice, cantitatea de dopamină, hormonul plăcerii, din corpul micuţilor creşte. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, copiii devin tot puţin sensibili la plăcere, având nevoie de şi mai multă stimulare pentru a o experimenta.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite