Lucrurile banale, dar periculoase, pe care le spun părinţii copiilor. De ce este „o să fiu foarte fericit dacă termini de mâncat” o frază „toxică”
0Unele din cele mai comune fraze pe care părinţii le spun copiilor, în ciuda faptului că par acceptabile, îi pot afecta pe cei mici pe viitor.
Mustrările verbale pe care le fac uneori părinţii celor mici, chiar şi cele mai blânde, au efecte negative asupra acestora din urmă, a căror stimă de sine are de suferit din cauza etichetelor precum „copil obraznic”, scrie „The Independent”.
Deşi multe dintre ele par acceptabile, cercetări recente au demonstrat că părinţii ar trebui să înceteze să folosească fraze precum:
1. „Copil obraznic”
Psihologul Gregg Chapman a declarat pentru news.com.au că în loc să le pună astfel de etichete micuţilor, părinţii ar trebui să discute despre problemă.
2. „De câte ori ţi-am spus să...”
Părinţii ar trebui să se apropie de copiii şi să găsească modalităţi prin care să transmită mesaje cât mai clar şi pe înţelesul celor mici, potrivit lui Chapman.
3. „Cum mi-ai putut face asta după tot ce fac pentru tine?”
Chapman susţine că, de obicei, copiii nu au simţul obligaţiei când vine vorba de părinţi, aşa că această replică nu va ajuta. În schimb, specialistul spune că cei mici trebuie să fie ajutaţi să înţeleagă efectele acţiunilor lor.
4. „Ajungem noi acasă...”
Asemenea fraze îl pot face pe copil să se fie speriat şi nesigur într-o relaţie care ar trebui să fie, de altfel, plină de iubire şi înţelegere.
5. „Nu fi prost”
Termenii negativi precum „prost” atribuiţi unui copil are efecte devastatoare asupra stimei de sine.
6. „O să fiu foarte fericit dacă termini tot de mâncat”
Dympna Kennedy, fondatoarea organizaţiei pentru părinţi „Creating Balance” a declarat că este foarte important ca părinţii să nu facă astfel de afirmaţii, deoarece copiii lor vor fi tentaţi, chiar şi în viaţa e adult, să facă diverse lucruri doar pentru a mulţumi alţi oameni.