Efectele utilizării gadegeturilor asupra psihicului copiilor: cauzează tulburări de atenţie şi probleme comportamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele utilizării gadegeturile asupra copiilor
Efectele utilizării gadegeturile asupra copiilor

Societatea britanică de psihologie confirmă faptul că anxietatea, depresia şi alte probleme de sănătate mintală pot avea drept cauză utilizarea smartphone-urilor. Copiii sunt supuşi unei presiuni constante şi pot deveni implicaţi emoţional în viaţa online.

În timp ce majoritatea părinţilor pot crede că smartphone-urile sunt un mijloc prin care pot afla oricând unde se află copilul lor, specialiştii avertizează cu privire la consecineţele utilizării excesive a acestor dispozitive. 

Adolescenţii ajung să petreacă în medie 6,5 ore pe zi în faţa ecranelor, deseori dezvoltând tulburări de atenţie şi probleme comportamentale, scrie BrightSide.me

Cum afectează utilizarea gadegeturile dezvoltarea psihică a copiilor:

Poate distruge relaţia părinte-copil

Psihologii atrag atenţia cu privire la modul în care utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate afecta conexiunea dintre părinte şi copil. Psihologul Jean Twenge atrage atenţia că, deşi copiii petrec mult mai mult timp sub acelaşi acoperiş cu părinţii lor, ei nu vorbesc şi nu acordă atenţie la ce se întâmplă în jurul lor.

Desensibilizează

Smartphone-urile reprezintă pragul către informaţia nefiltrată din lumea virtuală. Pe lângă sfaturile utile pe care le găsim la un click distanţă, tot aici există şi o parte întunecată a acestei resurse pline de violenţă, de agresiune şi de modele negative. Psihologii atrag atenţia asupra faptului că expunerea la astfel de informaţii desensibilizează copiii şi îi predispune la acceptarea acestui tip de comportament ca pe o normalitate.

Poate influenţa procesul de maturizare

Se pare că maturizarea nu prezintă interes pentru noile generaţii. Potrivit sudiilor, adolescenţii preferă astăzi un proces mai lent atunci când vine vorba de viaţa de adult: nu se implică în activităţi pentru adulţi, sunt mai puţin interesaţi de căsătorie, găsirea unui loc de muncă sau propriul salariu. Pentru mulţi adolescenţi, lumea virtuală ajunge să fie mai interesantă decât lumea reală.

Încetineşte dezvoltarea abilităţilor de integrare

Adolescenţii de astăzi ies mai puţin din casă şi nu au nevoie de conexiune socială. Prietenii lor sunt la doar câteva click-uri distanţă. În acest ritm, ei pot experimenta dificultăţi de socializare atunci când interacţionează cu lumea reală.

Cauzează depresie şi anxietate

Societatea britanică de psihologie confirmă faptul că anxietatea, depresia şi alte probleme de sănătate mintală pot avea drept cauză utilizarea smartphone-urilor. Copiii sunt supuşi unei presiuni constante şi pot deveni implicaţi emoţional în viaţa online. Mai mult, ei nu sunt întotdeauna capabili să înţeleagă graniţele dintre mediile reale şi „viaţa online“.

Poate afecta calitatea somnului

Studiile arată că există o legătură puternică între timpul petrecut în faţa ecranului şi lipsa somnului, iar de aici se naşte un ciclu vicios. Lipsa somnului este considerată a fi motivul principal pentru diferite probleme grave de sănătate şi de comportament, performanţe şcolare slabe, lipsa asumării riscurilor sau funcţionare cognitivă la parametri inferiori.

Este un factor în dezvoltarea obezităţii

Utilizarea smartphone-ului poate duce la obezitate. Un copil care petrece mult timp cu un smartphone în mâinile lui, nu mai are timp pentru activităţi fizice sau plimbări cu prietenii.

Cauzează probleme comportamentale

Studiile au arătat că utilizarea excesivă a smartphone-ului poate provoca tulburări de atenţie sau hiperactivitate. Această problemă poate duce la dispariţia legăturii emoţionale şi socială cu părinţii, cu prietenii sau colegii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite