De ce criterii trebuie să ţinem cont când alegem hainele pentru bebeluşi: materialele din bumbac organic, un trend în ascensiune
0Alegerea hainelor pentru copii, deşi o activitate foarte plăcută şi plină de emoţie, trebuie făcută, totuşi, cu responsabilitate şi mare atenţie la etichetă, spun specialiştii.
Bumbacul organic este un trend care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi la noi în ţară, mai ales în ceea ce priveşte alegerea hainelor pentru copii şi bebeluşi.
Pielea copilului se irită foarte uşor, din acest motiv este important să căutam materiale 100% naturale, cultivate cât mai curat şi care să nu fie colorate în culori stridente, pentru a conţine cât mai puţine chimicale.
Un astfel de material este bumbacul organic. Despre beneficiile acestui material pentru piele şi în funcţie de ce criterii ar trebui alese hainele pentru cei mici, povesteşte Diana Paramanov, fondatoarea unui magazin de haine pentru copii.
„Ideea bebeorganic.ro a pornit după naşterea băieţelului. Experienţa de mamă a unui copil cu dermatită atopică m-a făcut să fiu foarte selectivă în legătură cu hainele pe care le alegeam pentru el“, explică Diana Paramanov.
Materialele principale din care sunt realizate aceste produse sunt naturale, crescute fără pesticide şi insecticide, iar pigmenţii folosiţi pentru colorarea lor sunt pe bază de plante şi trebuie să îndeplinească, totodată, standardele Global Organic Textile Standard (GOTS).
Ce este standardul GOTS şi de ce părinţii ar trebui sa fie atenţi la eticheta hăinuţelor pentru copii
GOTS este cel mai important standard de certificare a bumbacului organic, existent în prezent, la nivel mondial. Dacă găsim pe eticheta produselor sigla GOTS, avem garanţia că produsele sunt realizate din bumbac organic, cultivat din seminţe nemodificate genetic, care nu au fost forţate prin chimicale şi fertilizatori să încolţească şi să crească.
„Astfel, hăinuţa rezultată este curată şi prietenoasă cu pielea copilului care o poartă, menţine un confort termic optim şi iarna, şi vara, deoarece lasă pielea să respire în voie. Toate produsele certificate GOTS sunt realizate în fabrici verificate, care oferă condiţii de muncă decente lucrătorilor, liberi şi plătiţi corect. Nu este acceptată munca copiilor în astfel de fabrici“, explică Diana Paramanov.
Reacţiile oamenilor la bumbacul organic
„Atunci când le ating, reacţia lor de uimire şi plăcere este imediată deoarece materialul este mult mai moale şi catifelat decât ce au mai testat până în acel moment“, spune Diana, care menţionează că hainele din bumbac organic se întreţin bine în timp, rezistă foarte bine la spălări repetate şi pot fi folosite o perioadă îndelungată.
Hăinuţele din bumbac organic, prietenoase şi cu pielea bebeluşilor născuţi prematur
Bebeluşii născuţi prematur au multe provocări la care trebuie să facă faţă încă de la începutul călătoriei lor în lume şi au nevoie să fie cât mai protejaţi. De aceea, trebuie să alegem pentru ei hainele potrivite, care să îi ferească de factorii cu potenţial agresiv sau alergen.
Comparativ cu alte materiale, în hainele din bumbac organic nu se regăsesc reziduuri de insecticide, pesticide sau chimicale. „Materialul moale, din care sunt realizate hăinuţele, îi va atinge uşor şi îi va ajuta în găsirea unui confort termic optim. Este visul meu să aduc aceste hăinuţe în maternitaţile din România“, a completat Diana Paramanov.