Cum îţi educi copilul să nu mintă: motivele care îi determină pe cei mici să ascundă adevărul de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îţi educi copilul să nu mintă FOTO ibralc.com.br
Cum îţi educi copilul să nu mintă FOTO ibralc.com.br

Cum îţi educi copilul să nu mintă. Toţi copiii mint uneori şi, de obicei, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de panică pentru părinţi. Totuşi, dacă cei mici îşi dau seama că minciunile reuşesc să îi ţină departe de probleme sau că îi ajută să capteze atenţia celorlalţi, ar putea să transforme acest comportament într-un obicei. De aceea este foarte important ca părinţii să condamne minciuna şi să îşi înveţe odraslele să fie oneste.

Cum îţi educi copilul să nu mintă: fă din adevăr o regulă

Creează o regulă, aplicabilă tuturor membrilor familiei, care să sublinieze importanţa adevărului. Acest lucru îi va ajuta pe cei mici să înţeleagă aşteptările şi valorile de onestitate, potrivit discipline.about.com.

Cum îţi educi copilul să nu mintă: fii un model de onestitate 

Fii un model de comportament pentru copilul tău. Spune adevarul tot timpul. Copiii nu pot distinge minciunile mici şi nevinovate de alte minciuni, aşa că nu le spune prietenilor lucruri precum „aş vrea să te ajut, dar mă doare capul”, dacă te simţi bine. Copilul tău îţi va imita comportamentul. 

Cum îţi educi copilul să nu mintă: vorbeşte cu el despre adevăr şi minciună

Asigură-te că odrasla ta înţelege diferenţa dintre adevăr şi minciună. De asemenea, explică-i că, de multe ori, adevărul brutal nu este absolut necesar. De exemplu, dacă este de părere că tricoul prietenului lui este urât, nu trebuie neapărat să spună acest lucru, chiar dacă este adevărat. Învaţă-l să găsească echilibrul între sinceritate şi compasiune.

Cum îţi educi copilul să nu mintă: află care este motivul minciunii

Copiii mint, de obicei, din trei motive: pentru a se lăuda, pentru a preveni consecinţe negative şi pentru a modifica realitatea prin fantezie. Când reuşeşti să distingi motivul minciunii, poţi dezvolta un plan pentru a combate lipsa de onestitate a copilului tău. De exemplu, dacă micuţul tău spune: „Am fost la Disneyland azi dimineaţă”, întreabă-l dacă ce a spus este adevărat sau dacă doar îşi doreşte să fie adevărat. Acest lucru îl va ajuta să vadă diferenţa dintre realitate şi dorinţă. 

Dacă cel mic minte pentru a se lăuda, cauza este, cel mai probabil, stima de sine redusă sau dorinţa de a primi atenţie, iar tot ce trebuie să faci este să îl implici în activităţi pozitive care să îl ajute să îşi crească încrederea în propria persoană.

Toţi copiii mint să scape de probleme, dar este foarte important să ca minciunile lor să nu aibă efectul dorit. 

Cum îţi educi copilul să nu mintă: avertizează-l, discută despre consecinţe şi arată-i că acestea îl afectează

Este foarte important să îi dai copilului tău mai întâi un avertisment şi ocazia să spună adevărul. În plus, trebuie să îi explici consecinţele naturale ale minciunii lui, printre care şi faptul că nu vei mai avea încredere în el nici când scrie adevărul. Dacă îl prinzi cu minciuna şi nu recunoaşte, arată-i că există şi alte consecinţe neplăcute ca urmare a lipsei de onestitate, cum ar fi sarcinile suplimentare şi privarea de jocurile care îi fac plăcere.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite