Şapte motive pentru care nu trebuie să-ţi baţi niciodată copiii: sfaturile unei scriitoare şi mame cu experienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema pedepselor corporale aplicate de părinţi copiilor este una extrem de delicată. În 47 de ţări din întreaga lume este ilegal ca adulţii să aplice această metodă de educare celor mici. Cu toate acestea, unii părinţi consideră că uneori este singura soluţie care îi poate potoli pe copiii neascultători.

O scriitoare cunoscută din Statele Unite susţine însă că nu trebuie să-i plesnim nciodată pe copii şi prezintă mai multe sfaturi în acest sens. Wendy Wisner, jurnalistă la Yourtango şi scriitoare, recunoaşte că a fi mamă este cea mai grea meserie din lume şi că deseori simte şi ea că nu mai rezistă din cauza stresului.

Cu toate acestea, spune că nu şi-a lovit niciodată copiii, nici măcar nu le-a tras o palmă şi nu va face asta niciodată. Are argumente clare în acest sens şi îi sfătuieşte pe toţi părinţii să-i urmeze exemplul.

1. În primul rând, mama este persoana în care copilul are cea mai mare încredere şi la care vine că ceară ajutor de câte ori are un necaz. De aceea, nu trebuie să le producem suferinţă fizică nici măcar printr-o palmă, chiar dacă noi considerăm că merită. Copiii nu vor înţelege gestul nostru, chiar dacă le spunem de ce i-am lovit. Vor fi traumatizaţi când vor vedea că persoana la care ţin cel mai mult pe lume şi în care au încredere îi loveşte.

2. Studiile demonstrează că într-adevăr lovirea copiilor le face foarte mult rău. Academia Americană de Pediatrie a declarat oficial că este împotriva plesnirii copiilor indiferent de motiv, pentru că efectele pedepsei vor fi foarte grave.

3. Chiar dacă pe moment plesnirea unui copil îl va potoli, pe termen lung această pedeapsă nu-l va învăţa să se poarte frumos, dimpotriva, îl va determina să fie mai agresiv şi mai sfidător. Prin pedepsele corporale copiii nu vor putea învăţa cum să-şi gestioneze bine emoţiile şi nici cum să-şi exprime sentimentele în mod deschis.

4. Dacă sunt loviţi de fiecare dată când greşesc ceva, copiii vor învăţa că doar prin violenţă pot fi rezolvate conflictele. Părinţii pot deveni astfel un model negativ, copiii vor începe să se lovească între ei, iar ca adulţi vor continua să se poarte la fel, considerând că aşa este normal.

5. Copiii care nu sunt plesniţi nu înseamnă că nu sunt educaţi. Există alte metode prin care copiii pot învăţa cum trebuie să se poarte, pot fi pedepsiţi în alt fel sau pot fi motivaţi să fie cuminţi.

6. Părintele trebuie să-şi poată controla cât mai bine propriile emoţii. Nimeni nu este perfect şi mulţi părinţi se enervează şi ţipă uneori. Dar, modul în care ei pot face faţă acestor emoţii va deveni un exemplu pentru copil. Sfatul lui Wendy este următorul: când simţim că nu ne putem controla furia este mai bine să plecăm din cameră şi să aşteptăm până ne mai liniştim. Apoi, dacă am ţipat, este bine să ne cerem scuze.

7. În timp, copiii care nu sunt pălmuiţi se vor dezvolta mult mai frumos şi vor putea să-şi exprime sentimentele fără să le fie teamă şi fără să caute să le ascundă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite