7 tehnici de a creşte un copil rezistent emoţional
0Deşi cu bune intenţii, părinţii reuşesc în unele situaţii să dezechilibreze starea emoţională a copiilor. Din dorinţa de a le oferi ce este mai bun, ajung în cealaltă extremă.
Trecerea prin stresul copilariei şi al adolescenţei este mult mai uşoară atunci când un copil este rezistent din punct de vedere emoţional. Dar, pentru a ajunge acolo, părinţii trebuie să respecte câteva reguli de bază, scrie rd.com.
Fă-ţi timp să-ţi asculţi copiii
Când părinţii au timp să-şi asculte copiii şi îi învaţă să-şi accepte şi să-şi valorifice sentimentele, îi ajută să devină mai rezistenţi emoţionali. „Copiii sunt mai deschişi să ne vorbească atunci când îi ascultăm. Întrebaţi-i despre preocupările lor, despre problemele pe care le-au avut cu prietenii şi despre sentimentele de furie“, spune psihologul Kenneth Barish, care recomandă părinţilor să-şi dedice în fiecare seară cel puţin zece minute pentru a-i asculta pe cei mici.
Implicaţi-i în procesul de rezolvare a problemelor
Când adulţii vor să se transforme în super părinţi, merg atât de departe încât ajung chiar să le facă temele copiilor sau alte proiecte şcolare. „Implicarea copilului îl încurajează să-şi rezolve singur temele şi, la rândul lor, îşi consolidează abilităţile de rezolvare a problemelor“, spune psihologul.
Încurajaţi o mentalitate de creştere
Există două tipuri de gândire a părinţilor atunci când îşi cresc copii: fixă şi în creştere. Cu o mentalitate fixă orice eşec este tradus prin lipsa inteligenţei. Într-o mentalitate de creştere, fiecare eşec este o oportunitate, explică Barish.
Cu o mentalitate fixă, un copil care nu obţine o notă bună la matematică crede că nu este bun la această materie. O mentalitate fixă duce la anxietate şi presiune, în timp ce o mentalitate de creştere duce la o ambiţionarea copilului spre a obţine rezultate mai bune. „Modul de creştere este un instrument puternic“, spune Barish. Asiguraţi-vă că nu faceţi afirmaţii care vă pot răni copiii.
Îmbunătăţiţi vocabularul lor emoţional
Toţi părinţii doresc ca cei mici să fie inteligenţi din punct de vedere emoţional. Este important ca de la o vârstă fragedă să poată exprima ce simt, spune psihoterapeutul Lynn Lyons. Printre cuvintele pe care ar trebui să le ştie se numără - fericit, nebun, mulţumit, furios. Cu cât copiii cunosc mai multe cuvinte, cu atât îşi pot exprima mai clar sentimentele.
Nu exageraţi lauda
Laudă este ca oxigenul, nu îţi poţi creşte încrederea în tine fără ea, spune Barish. Studiile au arătat că prea multă laudă din partea părinţilor poate avea efecte negative, ajungându-se până la transformarea celor mici în narcisisţi. Părinţii trebuie să aprecieze mai degrabă efortul, decât inteligenţa, atunci când îi laudă pe cei mici.
Nu exageraţi cu răsfăţatul
De la jucării şi până la atenţie, tot ce înseamnă prea mult este dăunător celor mici. Cercetările arată că atunci când copiii sunt răsfăţaţi, în viaţa de adult aceştia se pot confrunta cu stimă de sine scăzută, lipsa încrederii sau dezechilibru emoţional. Unii cercetători cred că răsfăţul este o formă de neglijare a copilului, deoarece îl poate împiedica să înveţe abilităţile necesare în viaţă. Alternativa la răsfăţ excesiv este învăţarea copiilor că nu trebuie de fiecare dată să primească ceea ce vor. Dacă îşi doresc un lucru, trebuie să-l câştige“, explică psihologul.
Fiţi atenţi la critici
Unii părinţi pot crede că prin critică îi ajută pe cei mici să devină mai buni. Cercetătorii sunt de părere că acest comportament îi face pe copii furioşi şi sfidători şi creează un ciclu vicios, spune Barish. „Ei devin şi mai indignaţi şi lipsiţi de respect dacă îi criticăm pentru acest lucru. Când nsunt încurajaţi, copiii vor să câştige lauda părinţilor. Cea mai bună modalitate de a remedia ciclul de furie şi resentimente este să îi ascultăm.