5 moduri în care vă puteţi ajuta copilul să crească fericit: „Mulţi părinţi nu-şi dau seama că îşi forţează copiii prea mult, furându-le momentele de libertate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 moduri în care vă puteţi ajuta copilul să crească fericit. FOTO Arhivă
5 moduri în care vă puteţi ajuta copilul să crească fericit. FOTO Arhivă

Terapeutul american Lianne Avila este de părere că mulţi dintre părinţi pun presiunea societăţii pe umerii copiilor, cunosc succesul prin rezultatele lor şi uită să-i lasă să se bucure de libertatea specifică copilăriei. Specialistul oferă 5 sfaturi care să îi ajute pe părinţi să crească nişte copii fericiţi.

Toţi părinţii îşi doresc să aibă copii fericiţi, iar una dintre cele mai mari dorinţe ale lor este să le ofere tot ce nu au avut ei în copilărie. Îi înscriu la diferite sporturi, lecţii de muzică şi cursuri de artă, îşi doresc să fie creativi, motivaţi şi să aibă cele mai bune rezultate la învăţătură, scrie psychcentral.com. „Deşi depun toate eforturile pentru ca cei mici să primească educaţia corectă, mulţi părinţi nu-şi dau seama că îi forţează prea mult, furându-le momentele de libertate. Copiii trebuie să fie fericiţi şi să nu resimtă presiunea societăţii pe umerii lor. Ei sunt capabili să experimenteze fericirea prin micile lucruri oferite de viaţă“, spune terapeutul Lianne Avila.

Specialistul oferă cinci sfaturi care vă vor ajuta să creşteţi un copil fericit:

Joacă-te cu copilul tău

Jocul este cel mai bun mod în care poţi comunica cu cei mici. Pune-te la mintea lor şi jucaţi-vă împreună. Fie că o faceţi în parc sau în interiorul casei, atunci când părinţii se joacă cu copiii lor le creşte stima de sine.

Învaţă-ţi copilul să se descurce singur

Acest lucru le va da un sentiment de independenţă. Îţi va fi greu uneori, dar numai aşa îl poţi învăţa că a greşi este omeneşte. Gândeşte-te când ai gătit prima dată, nu ţi-a ieşit din prima, dar cu perseverenţă până la urmă ai reuşit. Te-ai întristat la început, dar la final ai simţit un sentiment de mândrie. Acesta este sentimentul pe care doriţi ca cel mic să îl cunoască. Această experienţă îi va permite să încerce lucruri noi fără a avea teama eşecului.

Setează limite pentru copiii tăi

Nu trebuie să fii un părinte care acceptă orice de dragul copilului. Majoritatea nu vor să meargă la culcare la ora stabilită sau să-şi facă ordine în cameră, dar asta nu înseamnă că trebuie să le permiţi. Tu eşti părinte, nu doar prietenul lor în acest moment. În primul rând, îţi doreşti să-l înveţi ce înseamnă responsabilitatea. Asigură-te că ştiu că ai stabilit unele reguli stricte privind educaţia şi comportamentul lor.

Citeşte-le copiilor

Citeşte-le copiilor înainte de culcare. Ei vor aştepta cu nerăbdare acest moment. Le poţi citi inclusiv când ajung acasă de la şcoală sau în orice alt moment al zilei. Trebuie doar să vă faceţi timp pentru asta.

Asigură-ţi timp şi pentru tine

Ca părinte, este uşor să te pui pe ultimul loc. Totuşi, nu uita că ai nevoie să-ţi petreci timpul făcând lucruri pe care le găseşti distractive şi te împlinesc. Chiar şi atunci când traversezi o perioadă aglomerată, fă-ţi puţin timp şi pentru tine. Fă-ţi o baie cu spumă, recrează-te în aer liber sau uită-te la o comedie. Aceste lucruri îţi vor face bine, iar copii au nevoie să-şi vadă părinţii fericiţi.

„Ca părinte, cu siguranţă depui toate eforturile pentru a face lucrurile cât mai corect. Nimeni nu este perfect, cu toţii facem greşeli. Un bun părinte este un părinte care face greşeli. Acest lucru îl va lăsa pe copil să ştie că e în regulă să greşeşti uneori“, concluzionează terapeutul Lianne Avila.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite