Moda viitorului sezon rece: tonuri pastelate şi broderii bogate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BILANŢ Săptămânile Modei, desfăşurate la New York, Londra, Milano şi Paris, s-au încheiat pe 9 martie. În retrospectivă, cele mai proeminente trenduri destinate sezonului de toamnă-iarnă 2016/2017, printre care rochiile-hanorac, pantalonii de călărie şi taioarele din tweed în culori şi croieli inedite, se adresează femeii moderne.

Între 10 ianuarie şi 9 martie, oraşele New York, Londra, Milano şi Paris au găzduit pasionaţi de modă din toată lumea. Covoarele roşii au fost întinse, locurile ocupate de vedete, jurnalişti, critici de modă şi alţi invitaţi, fotografii nu au ratat nicio ţinută, iar muzica atent selectată a umplut încăperile animate. La startul organizatorilor, modelele au păşit pe podiumurile decorate tematic pentru fiecare colecţie în parte, aducând în faţa celor prezenţi tendinţele de toamnă-iarnă 2016.

Chanel, Dolce&Gabbana, Lanvin şi Valentino sunt doar câteva dintre brandurile internaţionale care, an de an, cu ocazia Săptămânilor Modei, culeg laurii criticilor şi lansează cele mai importante reguli în vestimentaţie. Rochiile în stil hanorac, cu glugă, întâlnite la Lacoste şi Fenty Puma by Rihanna, puloverele supradimensionate de la Emilio Pucci sau gecile de schi purtate lejer, pe umeri, din prezentarea Balenciaga, se numără printre tendinţele ce promovează stilul casual, comod.

Pe de altă parte, corsetele reinterpretate din colecţiile semnate de Victoria Beckham şi Louis Vuitton, hainele cu broderii bogate, primăvăratice, întâlnite la Dolce&Gabbana şi piesele din dantelă, la Lanvin, spun fiecare o poveste diferită despre eleganţa feminină.

Denimul, lejeritate şi stil

Casa de modă Miu Miu, „copilul” renumitei case de modă italiene Prada, a reuşit, sezonul acesta, să strângă într-o singură colecţie elemente potrivite atât pentru perioada de primăvară-vară, cât şi pentru toamnă-iarnă. Mozaicul de stiluri şi tendinţe, dar şi adaptabilitatea acestora, au fost extrem de apreciate de editorii ediţiei americane a revistei „Vogue”. Într-o notă care a adus aminte mai degrabă de primăvară, ţinutele formate din pantaloni scurţi albi şi cămăşi din denim în nuanţe pastelate au deschis prezentarea de modă. Pe parcurs, hainele au devenit mai groase, căpătând, de asemenea, nuanţe mai întunecate. Cămăşile din denim s-au transformat, aşadar, în jachete lungi sau scurte, bluemarin, îmbogăţite cu detalii în stil baroc, cu aplicaţii textile în formă de insignă şi cu broşe din pietre semi-preţioase, distribuite elegant pe umeri sau deasupra buzunarelor de pe piept. De asemenea, pantalonii scurţi au fost înlocuiţi cu fuste maxi şi pantaloni de călărie, bufanţi în partea de sus şi strânşi pe gambă.

image

Creaţie Miu Miu FOTO AP

Alte elemente remarcabile din colecţia Miu Miu prezentată la Paris sunt gulerele ample, croşetate sau din dantelă. De altfel, acestea s-au regăsit şi în colecţia casei de modă Erdem. Designerul canadian Erdem Moralioglu „Moralioglu „a spus o poveste cu accente gotice prin parada sa minunată, cu un farmec parcă din trecut”, după cum consemnează „Vogue”. Rochiile sale, un tribut adus modei anilor 1920-1930, cu gulere din dantelă sau gulere prinse cu panglici de catifea, au jucat un rol important în tema colecţiei, prin care designerul a subliniat puterea feminităţii.

Acelaşi stil casual a dominat şi colecţia semnată de Alexander Wang, inspirată de ţinutele purtate în cluburile de noapte de la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90. Multe dintre piesele create de Wang şi prezentate la Săptămâna Modei de la Londra sunt supradimensionate, cu croieli largi, iar printre materialele favorite se regăseşte denimul. Textura lejeră a jeansului a fost întâlnită, tot la Londra, şi în realizarea colecţiei de toamnă-iarnă 2016/2017 a casei de modă VFiles, unde a luat forme dintre cele mai neobişnuite, de la blugii decupaţi în zona inghinală, la cămăşile cu o singură mânecă.

Readaptarea elementelor vintage

Moda destinată firilor rebele s-a transpus, sezonul acesta, şi în colecţia semnată de Nicolas Ghesquière, directorul creativ al casei de modă Louis Vuitton. La Săptămâna Modei de la Paris, Ghesquière a pus în scenă un spectacol cu influenţe sport-punk, întreaga colecţie fiind alcătuită din piese „de ieri” adaptate gusturilor de astăzi. Mai exact, designerul francez a reinterpretat stilul clasic consacrat al „femeii Louis Vuitton”, dând naştere unei linii vestimentare moderne, dar cu subtile note vintage.

image

Creaţie Louis Vuitton FOTO AP

Modelul de pe eşarfele-semnătură din mătase ale brandului, cu lanţuri aurii imprimate, a fost întâlnit de data aceasta pe rochii asimetrice, în timp ce clasicul corset a fost transformat în imprimeu pe bluzele şi rochiile cu desene geometrice, combinate cu bocanci. Nu doar Ghesquière s-a gândit, însă, la reintegrarea acestei piese vestimentare în tendinţele actuale. La Săptămâna Modei de la New York, elementul-cheie al seriei de creaţii semnate de Victoria Beckham a fost, de asemenea, corsetul, o piesă vestimentară reprezentativă pentru stilul fostei cântăreţe de muzică pop. „Am vrut să găsesc o modalitate nouă şi la modă de a-l purta, de data aceasta în ţinute de zi, mai moderne”, a declarat aceasta, potrivit „Vogue”.

Cireaşa de pe tort din prezentarea Louis Vuitton a fost însă folosirea vinilului roşula realizarea bustierelor şi a pantalonilor. Acest material a fost preferat şi de Isabel Marant, prezentă tot la Săptămâna Modei de la Paris, a cărei inspiraţie s-a „tras” din stilul disco al anilor ’80. „Muza lui Ghesquière este femeia aflată mereu pe fugă, a cărei eleganţă se naşte din dinamismul ei”, a consemnat editorul Sarah Harris pentru cea mai importantă publicaţie de modă.

Culori pale şi imprimeuri florale

Şi colecţia de toamnă-iarnă 2016/2017 semnată de Dolce&Gabbana a adus un iz de primăvară pe podiumul din Milano. Stilul feminin şi luxos care caracterizează creaţiile duo-ului Dominico Dolce şi Stefano Gabbana s-au evidenţiat şi de această dată printr-o linie vestimentară fantezistă, „pictată” în tonuri pastelate.  

Hainele Dolce&Gabbana, unele brăzdate de imprimeuri cu flori, carouri şi desene, altele de aplicaţii în forma unor animale, alături de piesele bătute cu paiete, pietre semi-preţioase sau ţesute cu fir metalic, au fost create special pentru „noua generaţie de prinţese independente, cu perspective îndrăzneţe”, după cum au subliniat cei doi designeri.

image

Rochie Dolce&Gabbana prezentată la Săptămâna Modei de la Milano FOTO AP

Karl Lagerfeld, directorul creativ al casei de modă Chanel, a adoptat aceeaşi abordare, în încercarea de a „crea” pe limba noii generaţii de femei elegante. Astfel, costumele sobre de tweed, marca Chanel, au fost „îmblânzite” de tonurile variate de roz.

Ţinutele formate din fustele tăiate în părţi şi taioare elegante, rochiile cu umerii goi sau fără bretele, fustele-pantalon şi fustele midi, cu paltoanele lungi, cu croială în „A”, au fost accesorizate, pe alocuri, cu pălării şi mănuşi înalte. Dacă hainele cu croieli „cuminţi” au fost colorate în tonuri vii, Lagerfeld „s-a jucat” cu imprimeurile în cazul hainelor în alb şi negru, echilibrând, astfel, balanţa în cazul noilor tendinţe propuse de Chanel la Săptămâna Modei de la Paris.

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite