Christine Valmy a murit. Regina cosmeticelor a trăit trei vieţi într-una singură
0Christine Valmy a murit la vârsta de 88 de ani, duminică seara, din cauza unei complicaţii pulmonare severe. „Regina cosmeticelor” a lăsat în urmă o avere despre care s-au făcut o mulţime de speculaţii, dar şi o poveste de viaţă demnă de un roman pe care nu a mai apucat să-l termine.
Supranumită „Regina cosmeticelor“ şi considerată „fondatoarea cosmeticii moderne în România“, Christine Valmy a murit duminică seara la Institutul „C.C. Iliescu“ din Capitală, din cauza unei pneumonii severe, potrivit agenţiei de presă Mediafax. Antreprenoarea în vârstă de 88 de ani era internată în instituţia medicală din data de 8 ianuarie, iar pe lângă pneumonie, aceasta avea şi suferinţe cardiace cronice.
Christine Valmy avea mai multe stenturi, montate în urmă cu mai mult de zece ani, precum şi un stimulator cardiac (n.r. - pacemaker), iar în ultimele luni a suferit mai multe episoade de accident vascular cerebral.
Christine Valmy a murit lăsând în urmă o avere necunoscută
Mass-media din România a făcut o mulţime de speculaţii despre averea Reginei cosmeticelor, dar fără a fi precizate vreodată informaţii exacte. Astfel, într-o apariţie televizată la emisiunea difuzată de ProTv, „La Măruţă“, Valmy declara că nu poate oferi cifre concrete despre câţi bani valorează afacerile sale, menţionând că dispune de o avere respectabilă. Cu acea ocazie, Regina cosmeticelor atrăgea atenţia că în ciuda sumelor vehiculate nu figura în Topul Forbes al bogaţilor lumii. Cifra rostită de prezentatorul Cătălin Măruţă, de zece milioane de euro, a făcut-o să zâmbească îngăduitor pe Valmy, care a precizat că „zece nu e aşa de mult“.
Moartea lui Christine Valmy şi moştenirea lăsată fiicei sale
Conform altor informaţii, afacerea clădită de Christine Valmy ar valora aproximativ 70 de milioane de euro, sumă care îi va reveni cel mai probabil fiicei sale, Marian, în vârstă de 64 de ani, stabilită în Statele Unite, după cum declara Regina cosmeticelor într-un interviu oferit unei publicaţii din România în urmă cu câteva luni. Printre bunurile deţinute de Valmy se numără o casă în America, situată pe Fifth Avenue, unul dintre cele mai exclusiviste bulevarde din New York, o casă la Paris, iar pentru o perioadă a deţinut şi un castel în New Jersey la care a renunţat pentru că îl considera prea mare pentru necesităţile sale. Una dintre cele mai mari plăceri ale sale erau bijuteriile, în care a investit, dar şi jocurile de noroc, după cum mărturisea.
„Fata mea şi soţul ei muncesc până la 02.00 noaptea, iar pe băieţi, nepoţii mei, nu-i văd cu zilele“, povestea antreprenoarea într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în 2011, în dorinţa de a explica ce înseamnă managerierea unei afaceri de o asemenea anvergură.
Christine Valmy a murit. Reacţia lui Cătălin Botezatu
Creatorul de modă Cătălin Botezatu se numără printre persoanele publice care au cunoscut-o pe Christine Valmy încă din momentul în care a revenit în România, la scurt timp după Revoluţie. „Îmi aduc aminte că s-a ocupat de organizarea câtorva baluri caritabile. Apoi ne-am întâlnit, cu ani în urmă, chiar pe First Avenue, în New York, unde avea un showroom. Ştiu că doamna Valmy a cochetat şi cu industria accesoriilor, a bijuteriilor, nu s-a axat numai pe industria cosmeticelor“, a a declarat Cătălin Botezatu, pentru Adevărul, după anunţul potrivit căruia Christine Valmy a murit.
Cu ocazia acestor întâlniri, designerul mărturiseşte că a remarcat o femeie extrem de rafinată, elegantă din toate punctele de vedere, care se respecta şi avea o ţinută impecabilă la orice eveniment, de la manichiura care o definea, la părul coafat impecabil. „Pot spune că era o adevărată doamnă, prin eleganţa apariţiilor, dar şi prin eleganţa conversaţiilor. Era o persoană caldă, oarecum boemă, emana o linişte care avea darul să-i facă pe oameni să se simtă bine în prezenţa ei “, a povestit Cătălin Botezatu.
Christine Valmy: ultimii ani de viaţă în Bucureşti
În ultimii ani, Christine Valmy locuia într-un apartament cochet din Bucureşti şi, chiar dacă avea din plin ce să includă în cartea autobiografică la care lucra, românca mărturisea într-un interviu oferit recent că îi venea foarte greu să rememoreze episoade din viaţa sa de poveste. Un detaliu sensibil se referea la perioada petrecută în România, când a realizat că urăşte să fie salariată. „Am lucrat vreo trei luni în rândul comuniştilor, ca să am cartelă. Am intrat la un depozit de vinuri, în funcţia de contabilă. Am plecat din România în 1960, când nu pleca nimeni, dar si-atunci am împins... nu am plecat uşor. (…) Nimeni nu a crezut că voi reuşi, dar am reuşit. Am plecat din România fără nimic, eram divorţată, aveam 36 de ani, aveam o fetiţă de zece ani şi părinţii. Am plecat toţi patru, şi toţi contau pe mine “, mărturisea Valmy.
Christine Valmy şi cele trei vieţi ale sale într-una singură
Christine Valmy, născută Cristina Xantopol, la 25 octombrie 1926, la Bucureşti, provenea dintr-o familie cu o situaţie bună. A urmat Şcoala Ortodoxă Română, deţinută de Principesa Cantacuzino, timp în care a urmat şi cursuri de cosmetică, apoi a început cursurile Facultăţii de Drept, dar le-a abandonat. Încă de la 17 ani a început să lucreze ca esteticiană. În 1960, la 35 de ani, a emigrat în Grecia, apoi, după un an, în SUA.
În timpul petrecut în Grecia, Valmy a fost angajată la sediul central Elisabeth Arden din Europa, unde s-a remarcat în scurt timp, chiar dacă iniţial nu ştia greceşte. În ciuda unei oferte financiare generoase pentru acele vremuri, de 700 de dolari pe lună, aceasta a refuzat să fie reprezentant Elisabeth Arden pentru Grecia şi Israel, preferând să emigreze în SUA, împreună cu familia, în 1965. Un an mai târziu înfiinţa una dintre primele şcoli pentru esteticieni de acolo, Christine Valmy Inc., şi îşi schimba numele din Xantopol în Valmy, pentru ca americanii să-l poată pronunţa mai uşor. În următoarele decenii, sub această denumire au apărut peste 30 de saloane de înfrumuseţare şi şcoli de machiaj, estetică şi manichiură. În 1976, preşedintele Gerald Ford a nominalizat-o omul de afaceri al anului pentru statul New Jersey, unde se afla cel de-al doilea laborator al ei. Succesul înregistrat în SUA i-a adus şi recunoaşterea preşedintelui Ronald Reagan, care a numit-o “ambasadorul” său în România, dar i-a oferit şi un post concret, în Consiliul pentru Educaţie Vocaţională al Statelor Unite. În ultimii ani, a fost preşedintele unei grupări de activişti politici din SUA, numită Concerned Romanian Immigrants for a Strong America (trad. - Imigranţii Români Preocupaţi de o Americă Puternică).
Foto dreapta: Christine Valmy (dreapta) o supraveghea pe Larissa Weinstein, una dintre esteticienele sale (stânga), în timp ce aplica o mască de faţă unei cliente care fuma trabuc în timpul tratamentului, pe 18 martie 1980, la New York (Sursă foto: AP)
Nu în ultimul rând, Christine Valmy a scris trei cărţi despre îngrijirea pielii şi estetică, intitulate „Estetica: Ghidul Keystone în îngrijirea pielii“, „Christine Valmy: îngrijirea pielii şi Make Up“, „Christine Valmy: Metoda facială ştiinţifică“. Aceasta anunţase că avea în lucru o a patra carte, de data aceasta un volum autobiografic.
„Regina cosmeticelor“ a fost căsătorită de trei ori, prima oară la 23 de ani, în România, şi de două ori în SUA, dar în ciuda obstacolelor a reuşit să-şi vadă visul cu ochii: a făcut din cosmetică o afacere profitabilă în ţara tuturor posibilităţilor. Pe fiica sa Marina a avut-o cu primul soţ, dar acesta a părăsit-o pentru o altă femeie. Cu cel de-al doilea soţ, căsnicia nu a avut şanse din cauza geloziei acestuia, după cum declara Valmy într-un interviu oferit revistei Tango. Ultimul mariaj, care a durat întreaga viaţa, a fost cu iubitul pe care l-a avut în România, înainte să plece în Grecia, bărbat cu care a reluat relaţia după ce s-au reîntâlnit la Paris. Despre cei doi nepoţi ai săi, Gregory şi Cristopher, acum în vârstă de 30, respectiv 29 de ani, bunica Christine Valmy avea numai cuvinte de laudă, Cristopher fiind medic chirurg, iar Gregory bancher.
Pe cât posibil, Valmy a încercat să păstreze anumite obiceiuri din România şi în SUA, după cum declara pentru „Adevărul“. În ultimii ani, familia Valmy se reunea de Crăciun şi de Revelion la Paris. „Iau sarmalele îngheţate cu cratiţa, le duc cu avionul şi ajung la Paris în stare perfectă. Marina vine cu caviar şi cu o şuncă de la New York şi pregătim masa foarte frumos“, mărturisea regina cosmeticelor Christine Valmy, care a murit duminică seară la 88 de ani.
Conform www.ziarulring.ro, Christine Valmy a fost incinerată în cursul zilei de luni, 19 ianuarie, în prezenţa membrilor familiei, urna cu cenuşă urmând să fie transportată în SUA.
Christine Valmy, în mijlocul absolvenţilor cursurilor de cosmetică FOTO christinevalmy.ro