Designerul Alexandru Ciucu: „Cuplul Iohannis ştie să se poarte şi să poarte hainele astfel încât să-şi crească prestanţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen şi Klaus Iohannis, alături de Regele Felipe şi Regina Letizia a Spaniei. FOTO Arhiva
Carmen şi Klaus Iohannis, alături de Regele Felipe şi Regina Letizia a Spaniei. FOTO Arhiva

Codul vestimentar la nivel prezidenţial sau la nivelul Casei Regale a României este foarte important, pentru că persoanele publice trebuie să transmită mesajul corect prin imaginea afişată. Alexandru Ciucu, designerul care creează ţinute pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru prima doamnă, Carmen Iohannis, furnizor al Casei Regale a României, a venit în studioul Adevărul Live pentru a dezvălui secretele protocolului vestimentar.

Pasiunea pentru croitoria masculină este o moştenire pentru creatorul de modă Alexandru Ciucu. Bunica sa, Maria Ciucu, a fost cea care a semănat dragostea pentru hainele realizate cu migală, încă de la 1939.

Alexandru Ciucu Sr a dus mai departe tradiţia mamei sale şi a trezit această pasiune şi în sufletul fiului, Alexandru, care este reprezentantul celei de-a treia generaţii în croitoria de lux.

Alexandru Ciucu a venit în studioul Adevărul Live pentru a explica ce se află în spatele imaginii afişate de persoanele publice importante pe care le îmbracă la diverse ocazii speciale, cum sunt preşedintele Iohannis şi Prima doamnă, Carmen Iohannis, dar şi membrii Casei Regale a României. 

„Când lucrez cu Casa Regală sau cu oameni politici, paleta de culori pe care o pot folosi eu este foarte restrânsă: de la negru la gri mediu şi bleumarin. Vorbim doar de costume, nu de combinaţii. Cravata trebuie să aibă cromatică bleumarin, bleu, grena, culori care comunica prestanţă, încredere. Cravata este singurul loc unde un politician sau membru al Casei regale poate veni cu un pic de culoare, dar şi astea sunt clar stabilite, restricţionate, pentru că fiecare culoare şi model comunică la nivel subliminar ceva. Nu poate purta o cravată în dungi, care este apanajul zonei de business. La fel, ca om de business nu poţi veni cu o cravată cu floricele. Scopul tău este să îţi faci treaba bine, nu să arăţi că eşti creativ vestimentar. Asta este esenţial în domeniul politic şi business”, a declarat Alexandru Ciucu.

alexandru ciucu foto david muntean

Designerul Alexandru Ciucu. FOTO David Muntean

Modul în care „cade” un costum este esenţial

Măiestria designerului în cazurile acestea stă în modul în care „cade” acel costum, cum este el croit. Costumul trebuie să vină ca turnat pe client, exact pe formele lui, ascunzând unele defecte şi accentuând punctele forte ale acelui om: „Propui un anumit gen de sacou sau pantalon. Dacă un om are burtă contează ce fel de sacou poartă. Din micile artificii o să vedem la oamenii mai graşi diferenţe fenomenale: cum arată cu un costum la trei nasturi şi cu unul la doi nasturi. Cel la doi nasturi se va închide exact în talie şi apoi cade curat, ascunde acea burtă”, a precizat Alexandru Ciucu.

Mă deranjează mereu la politicieni mâneca de la sacou, care este prea lungă, abia se văd degetele. Acest lucru nu trebuie să se întâmpple. Asta e pentru că sacoul trebuie să fie mai mare ca să-l cuprindă pe burtă, de aceea are mâneci prea lungi pentru el. Mânecile trebuie ajustate, altfel este clar o lipsă de interes, explică designerul.

„De multe ori clienţii care vin la mine nu ştiu exact ce vor. Vin să facă un costum de ceremonie, de nuntă. Aici partea de psihologie e importantă, trebuie să înţelegi ce anume vrea acel om. Este ciudat că în domeniul ăsta mulţi tineri vin la mine să-şi comande primul costum din viaţa lor. Ei nu ştiu care este valoarea unui costum făcut la croitor. Poate nici nu şi-au cumpărat până atunci un costum sau un sacou. Sunt nişte etape pe care un om trebuie să le parcurgă înainte de a merge la un croitor”, spune Alexandru Ciucu.

Există costume făcute la comandă la croitor şi costume made-to-measure. Un costum made-to-measure nu este făcut de croitor, explică Ciuc: „Există cineva care te măsoară, tu alegi ţesătura, căptuşeala, modelul propus, apoi se dă comanda şi costumul se face industrial într-o fabrică. Costumul nu este văzut de niciun croitor. Evental se fac la final mici retuşuri. Clientul nu vede costumul însăilat, nu-l probează, îl vede doar la final.”

Un costum de croitorie este mult mai scump, pentru că este făcut manual, pe măsura şi gustul clientului.

Ţinutele purtate de familia Iohannis

„Dacă e să iau toate persoane publice la un loc, ca şi volum de promovare şi de controversă, toţi pe care i-am îmbrăcat de-a lungul timpului la un loc nu au produs atâta vâlvă cât ţinutele pe care i le-am făcut doamnei Iohannis.De multe ori, presa este cea care acordă o mai mare atenţie ţinutelor, nu persoanele cu care se întâlneşte Prima Doamnă. Cuplul Iohannis ştie să se poarte şi să poarte hainele astfel încât să-şi crească prestanţa. Esenţial este să-ţi alegi hainele pe măsură, astfel se vor rezolva foarte multe probleme, rămân foarte puţine detalii care mai trebuie rezolvate pentru a arăta impecabil, a declarat Alexandru Ciucu.

În alegerea ţinutelor de protocol, Alexandru Ciucu spune că se consultă mereu cu Prima Doamnă. Carmen Iohannis ştie foarte clar ce vrea şi ce nu vrea de la o ţinută, de asemenea cunoaşte foarte bine cutumele, regulile de protocol, este informată.

„Există nişte limite, dar şi multe opţiuni între aceste limite. Sunt multe dezbateri că ea apare deseori cu genunchii dezgoliţi. În cazul bisericii există cutume clare, să nu fie o ţinută indecentă. Dar în domeniul politic nu există un cod vestimentar scris, el se schimbă, există doar limite ale decenţei. Rochia deasupra genunchiului nu este indecentă, dovadă multe Prime Doamne poartă aşa ceva. Avem exemplele Michelle Obama, Kate Middleton, prinţesa Diana. Noi nu vrem să acoperim femeia în cultura noastră europeană, la noi femeia are un cuvânt de spus în alegerea ţinutei”, a explicat designerul.

Ciucu a încheiat discuţia precizând că un mesaj foarte important pe care îl transmite peste hotare Carmen Iohannis este că designerii români sunt la fel de buni ca aceia din afară, dar sunt mai puţin promovaţi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite