Ce-şi doresc femeile şi nu înţeleg bărbaţii: cum arată femeile că au nevoie de afecţiune şi când dau bărbaţii dovadă de imaturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile, spre deosebire de bărbaţi, pare că au o nevoie mai mare să primească dovezi de iubire, lucru care se reflectă şi în momentele de sărbătoare ca Ziua Îndrăgostiţilor, 1 sau 8 Martie. Doctorul în psihologie Hedi Hoka a explicat pentru adevarul.ro de ce dau dovadă de imaturitate bărbaţii care consideră aceste dorinţe ridicole sau puerile, dar şi situaţiile în care ei se simt iubiţi.

Se apropie cu paşi repezi ceea ce mulţi bărbaţi au ajuns să numească, în mod ironic, Triunghiul Groazei, cu referire la Sfântul Valentin (14 februarie), 1 şi 8 Martie, un şir de sărbători în care mulţi se simt obligaţi să-şi arate iubirea faţă de partenerele de viaţă.

Dincolo de valoarea comercială care guvernează aceste zile, din punct de vedere psihologic şi biologic afecţiunea este una dintre principalele nevoi umane, după satisfacerea nevoilor de bază, aspect valabil atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, punctează doctorul în psihologie Hedi Hoka, autoare a bestseller-ului ”Iubesc să fiu femeie - Ghidul femeii de nota 10”, lansat anul trecut în România.

Mai mult, din punct de vedere ştiinţific, faptul că femeile sunt mai romantice decât bărbaţii este doar un mit, lucru confirmat de mai multe studii, cele mai multe publicate în Jurnalul de Individualitate şi de Psihologie Socială din SUA, între 2004 şi 2013, atrage atenţia Hoka.  

„Conform acestor cercetări, bărbaţii se îndrăgostesc mult mai uşor şi mai repede, deoarece ei sunt foarte vizuali. Iar acest lucru se datorează testosteronului, un hormon foarte important. Vânători fiind, ei aveau nevoie să vadă prada şi să o vâneze. Evoluţia le-a dat, deci, acest dar: să fie mai romantici. O altă concluzie, într-una din studiile menţionate, este chiar foarte interesantă: bărbaţii sunt primii care spun «te iubesc» într-o relaţie. Şi, chiar dacă corpul partenerei se schimbă de-a lungul timpului, bărbaţii aflaţi într-o relaţie romantică o văd pe ea la fel de frumoasă şi o consideră adesea «neschimbată». Deci, iubirea se pare că este într-adevărar oarbă”, explică doctorul în psihologie mecanismul romantismului în ceea ce priveşte sexul puternic.

Romantismul, „combustibilul” relaţiei

Chiar dacă valoarea comercială a unor sărbători ca Valentine's Day, 1 sau 8 Martie, nu reprezintă un motiv în sine pentru a celebra iubirea, acestea sunt ocazii prin care sărbătorim la nivel global iubirea, venirea primăverii sau femeia. 

„Valorile personale influenţează foarte mult însemnătatea pe care o acordăm acestor zile. Pentru unele femei sunt foarte importante. La fel ca şi Crăciunul. Iar dacă aşteptările lor sunt mari faţă de gesturile sau cadourile pe care le primesc şi nu sunt satisfăcute, devin dezamăgite. Să nu uităm, de asemenea, că aceste gesturi mici sau mai mari pe care le facem în relaţiile romantice fac parte, până la urmă, din ritualul nostru de împerechere. Deci, sunt importante. Chiar dacă pentru o femeie nu înseamnă nimic Valentine’s Day, dar iubitul o surprinde cu un buchet de trandafiri, va fi cu siguranţă foarte încântată”, explică Hedi Hoka.

image

FOTO Hedi Hoka, doctor în psihologie

Romantismul nu se menţine tocmai uşor într-o relaţie, mai ales dacă aceasta este de lungă durată. Iar ca să fim romantici este nevoie să ne acordăm atenţie unui altuia şi să facem lucruri în mod deliberat, punctează psihoterapeutul. 

Atenţia este «combustibulul» într-o relaţie. Partenerii care afirmă că nu mai sunt romantici, au încetat să-şi mai acorde atenţie. Sigur, femeile sunt primele care observă că nu mai există atenţie în relaţie. Iar dacă această nevoie nu este satisfăcută, atunci o cer sau, uneori, o pretind din partea partenerului, cu observaţii pe care le cunoaştem: «nu mi-ai aduce şi tu o floare», sau «nu m-ai îmbrăţişa şi tu» sau «mai ţii minte cum ne sărutam e stradă? Mi-e dor să facem asta».” Toate aceste expresii înseamnă, de fapt, nevoia de afecţiune. Fără romantism, relaţia este doar de natură sexuală”, punctează specialistul importanţa unor astfel de gesturi pentru orice relaţie de cuplu.

Dovezi de imaturitate din partea bărbaţilor

Bărbaţii care consideră absurdă sau imatură această nevoie a partenerelor de a primi mici dovezi de afecţiune sau de iubire, nu fac decât să dovedească printr-o astfel de atitudine propria imaturitate.
 

O relaţie de lungă durată nu rezistă de la sine. Iar longevitatea în cuplu nu este deloc semnul iubirii. De multe ori, oamenii stau împreună pentru că le este teamă de nou, pentru că sunt dependeţi emoţionali, depind financiar unul de altul, au copii împreună şi se sacrifică pentru ei. Uneori, avem impresia că dacă am cucerit pe cineva şi suntem, în sfârşit, într-o relaţie, gata, nu mai trebuie să facem nimic. Şi da, există cupluri care nu mai fac nimic. Iar de cele mai multe ori aceste relaţii mor. Când femeia ta îţi cere sau îţi spune că are nevoie de o floare, de un cadou, de a ieşi la o cină romantică etc, pentru tine ca şi bărbat ar trebui să însemne că are nevoie de afecţiune, recomandă psihologul. Altfel, dacă nu primim şi nu oferim afecţiune, la un moment dat, vom căuta în altă parte. Şi vom sta acolo unde o găsim.

Când se simte iubit un bărbat

Şi bărbaţii au nevoie de confirmări în iubire, iar de-a lungul timpului sociologii au încercat să analizeze în ce constă această nevoie şi în rândul bărbaţilor.

Iată câteva situaţii în care bărbaţii afirmă că se simt iubiţi: când partenera mea nu se poartă la fel ca o mamă cu mine, ci ca o iubită; când îşi exprimă recunoştinţa faţă de lucrurile pe care le fac; când flirtează cu mine; când ţine la intimitatea noastră; când nu se foloseşte de sex ca să obţină ceva; când nu mă compară cu alt bărbat; când mă doreşte foarte tare; când nu mă corectează în faţa altora; când îmi povesteşte ceva şi nu mă copleşeste cu detalii şi apoi îmi spune «nu ai înţeles nimic», nu mă sâcâie sau mă sărută când ajung în casă, a enumerat doctorul în psihologie confimările de iubire care contează pentru bărbaţi.

Nu în ultimul rând, există o categorie a gesturilor exagerate de romantism în care pot intra exemple de la cele tragice până la cele de ordin material, în opinia psihologului.

„Ar trebui să definim ce înseamnă gesturile exagerate de romantism. Pentru că dacă în secolul al XVI-lea serenada trubadurilor se auzea sub balconul iubitei, ca şi gest romantic din partea iubitului, azi gesturile romantice se reduc mai mult la achiziţii de bunuri, cadouri. Sigur, achiziţia de cadouri poate fi un efort financiar pentru un partener. Iar dacă acest lucru este, într-adevăr aşa, atunci totul se transformă în sursă de stres. Iar asta nu se mai numeşte romantism, ci obligaţie. Pe de altă parte, un gest exagerat de romantism poate fi şi suicidul, ca extremă tragică. Pentru sex, nimeni nu s-a sinucis vreodată. Dar pentru dragoste s-a întâmplat. Oameni au murit din dragoste. Iar istoria ne poate confirma acest lucru”, spune Hedia Hoka.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite