8 indicii că o relaţie de cuplu va rezista în timp: ce ne face mai puternici şi ce ne îndepărtează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice relaţie are suişuri şi coborâşuri, dar cuplurile care reuşesc să treacă testul timpului au în comun cel puţin opt atuuri care îi ajută să depăşească greutăţile şi să devină mai puternici.

Chiar dacă nu reuşim să le vedem întotdeauna, există indicii care arată că un cuplu se îndreaptă în direcţia cea bună. Însă, la începutul poveştii de dragoste suntem prea orbiţi de sentimente şi de emoţii ca să acordăm atenţie unor astfel de amănunte, motiv pentru care multe perechi se destramă după aşa-numită perioadă de miere, apoi suntem prea prinşi de realităţile vieţii de zi cu zi pentru a ne gândi cât de apropiaţi şi de fericiţi suntem, de fapt. Psihoterapeuţii specializaţi în relaţii de cuplu au identificat pentru publicaţia Your Tango opt elemente esenţiale care stau la baza unui cuplu solid.

Susţinere reciprocă

Chiar dacă nu aveţi pasiuni şi obiective similare în viaţă, arăţi că îţi pasă cu adevărat de cineva când îţi doreşti să reuşească şi îl ajuţi în tot ceea ce-şi propune, chiar dacă nu întotdeauna ţi se pare că face cea mai bună alegere. Partenerii care îşi pun piedici unul altuia, considerând că aşa este corect să procedeze, fără să ţină şi cont de opinia celuilalt, nu formează un cuplu funcţional.

Respectul oferit

Respectul reciproc este o condiţie esenţială pentru bunul mers al oricărei relaţii, nu este important numai în viaţa sentimentală. Sinceritatea, încrederea, prietenia şi intimitatea, toate au de câştigat şi se dezvoltă aşa cum trebuie atunci când la baza relaţiei de cuplu se află respectul. Fără respect reciproc este greu să ai o relaţie fericită.

Disponibilitatea de a face compromisuri

Compatibilitatea de cuplu nu înseamnă că vei fi mereu de acord cu ceea ce spune sau face partenerul. Pe de altă parte, orice relaţie de durată se bazează pe cât de mult suntem dispuşi să facem lucrurile şi în modul în care doreşte cel de lângă noi. Fără compromis, orice relaţie de cuplu poate fi asemănată cu un balansoar blocat de un bolovan aşezat pe unul dintre capete: relaţia nu-şi va găsi niciodată echilibrul.

Obiective de cuplu comune

Ca în orice echipă şi o relaţie de cuplu trebuie să aibă obiective comune spre care partenerii să aspire şi pentru care să lupte împreună. Dacă unul dintre ei va fi mereu mulţumit cu ce are, dar celălalt va dori mereu mai mult, resentimentele şi tensiunile se vor acumula şi vor săpa la temelia relaţiei.

Încredere deplină

Frica de a nu-ţi pierde partenerul, teama că partenerul ar putea să-ţi fie infidel macină şi distrug cuplurile. Dacă ai o relaţie în care până şi o simplă ieşire în oraş cu prietenii este considerată o trădare de omul de lângă tine, atunci înseamnă că există motive reale ca acesta să se teamă, ori că gelozia şi neîncrederea îl face să vadă probleme şi acolo unde nu sunt. Oricare ar fi explicaţia, o relaţie fără încredere nu este decât o tortură pentru ambii parteneri.

Siguranţa că nu te va judeca

Atunci când îţi împarţi viaţa cu cineva, nu ar trebui să existe loc de secrete şi minciuni. Însă acest lucru vine şi din încrederea că partenerul nu te va judeca indiferent de ceea ce va descoperi despre tine, ci va încerca să te înţeleagă şi, eventual, să fie alături de tine pentru a îndrepta unele lucruri. Este mai corect şi mai uşor să accepţi pe cineva aşa cum este, decât să speri că acesta se va ridica la nivelul unor aşteptări ireale.

Comunicare eficientă

Este de aşteptat să apară conflicte atunci când petreci mult timp în compania unei alte persoane, dar oamenii care au relaţii de cuplu solide îşi rezolvă divergenţele discutând şi încercând să-şi înţeleagă cât mai bine punctele de vedere. Certurile frecvente şi dorinţa de a-l face pe celălalt să sufere sunt semnale care arată că relaţia are probleme serioase şi că este momentul unei reevaluări.

Atenţia acordată lucrurilor mici

Acele lucruri mici pe care le facem doar pentru plăcerea partenerului de viaţă contează mai mult decât ne închipuim. Astfel îi arătăm că ne gândim la el şi că ne dorim să facem lucruri cu semnificaţie pentru că aşa simţim, nu pentru că ne cere acest lucru. Ideea este să nu aştepţi ceva în schimb atunci când oferi ceva într-o relaţie, ci acest schimb să se facă firesc, fără să fie perceput ca o povară.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite