5 mituri descifrate despre dorinţele sexuale ale femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinţele sexuale ale femeilor par a fi adevărate mistere daca nu sunt înţelese aşa cum ar trebui
Dorinţele sexuale ale femeilor par a fi adevărate mistere daca nu sunt înţelese aşa cum ar trebui

În jurul dorinţelor sexuale ale femeilor pluteşte atât de multă dezinformare, încât, uneori, pot fi percepute greşit. Aşa că nu este de mirare că femeile se simt oarecum timorate în a-şi exprima adevăratele sentimente.

Kristen Mark, cercetător în relaţii şi sex, a încercat să descifreze misterului din spatele dorinţelor sexuale ale femeilor. Pentru a arată ce-şi doresc cu adevărat femeile, ea a încercat să descifreze cinci astfel de mituri, pe blogul de pe „Huffington Post“.

Mitul 1: Dorinţa sexuală a femeilor este mai mică decât cea a bărbaţilor

Greşit! Cercetările au descoperit că femeile şi bărbaţii au „şanse“ egale de a fi partenerul din relaţie mai puţin doritor de sex. „În propria mea cercetare am descoperit o diferenţă nesemnificativă între bărbaţi şi femei la cele trei cupluri pe care le-am studiat“, a spus cercetătoarea Kristen Mark.

Mitul 2: Reacţia sexuală trebuie să implice dorinţă, excitare şi apoi orgasm

Dorinţa nu trebuie să vină înainte de excitare. Modelul cel mai răspândit de răspuns sexual este cel al lui Master&Johnson, care nu implică dorinţa, ci excitarea şi se încheie cu orgasm, urmat de acea stare de relaxare, de revenire la starea de dinainte de excitaţie. Femeile însă nu au nevoie de cea din urmă etapă, datorită abilităţii de a avea orgasm multiplu.

Modelul a fost completat însă de o terapeută în materie de sex, Helen Singer Kaplan, care a adăugat dorinţa, înainte de faza de excitare.

Un model mai recent susţine că dorinţa sexuală poate avea loc în orice etapă. „Uneori se întâmplă să nu ai chef de sex, dar dacă partenerul stârneşte excitaţia, apare şi dorinţa pe care nu ştiai că o ai. Nu este imperios necesar ca dorinţa să fie prima fază a unui act sexual şi chiar şi atunci când nu-şi face simţită prezenţa nu înseamnă că este ceva în neregulă“, susţine Kristen Mark.

Mitul 3: 43% din femei suferă de disfuncţii sexuale

Un studiu realizat în 1999 a demonstrat că 43% din femei suferă de disfuncţie sexuală. Deşi aceste date au fost luate ca atare, studiul s-a dovedit a fi destul de inexact, din moment ce s-a bazat pe chestionare cu întrebări de „Da“ sau „Nu“. Participantelor li s-a cerut să răspundă dacă în ultimele două luni ale anului respectiv au experimentat una dintre cele şapte disfuncţii sexuale expuse (astfel de probleme se refereau la lipsa dorinţei sexuale, anxietate cu privire la performanţele sexuale sau dacă experimentau dificultăţi cu lubrifierea).

Dacă femeile răspundeau cu „Da“ la oricare dintre aceste probleme, erau imediat trecute în procentul celor 43%. Pe de altă parte, întrebările nu ofereau un context cu privire la problemele experimentate.

Există multe alte motive care pot justifica apariţia unor astfel de probleme: îngrijorările legate de starea de sănătate, aşteptările culturale sau problemele în cuplu sunt doar câteva dintre ele. Cu toate acestea, nu se ştie cu exactitate cât de mulţi oameni suferă de disfuncţie sexuală, pentru că nu se ştie dacă o astfel de problemă este reală sau nu.

Mitul 4: Femeile cu o dorinţă sexuală intensă sunt cazuri rare

Un studiu realizat recent asupra a ceea ce numim „femei cu un apetit sexual ridicat“ a fost publicat de Jocelyn Wentland şi alţi colegi în „Jurnalul canadian al sexualităţii umane“. Pe baza răspunsurilor primite de la 932 de femei, cercetătorii au concluzionat că 52% din ele au un „apetit sexual intens“. Chiar dacă dorinţa sexuală nu a fost măsurată în acest studiu, cercetarea arată că femeile cu o dorinţă sexuală ridicată nu reprezintă o raritate.

Mitul 5: Femeile sunt extrem de diferite de bărbaţi atunci când vine vorba de dorinţa sexuală

Într-o cercetare realizată de Kristen Mark cu privire la dorinţa sexuală, s-a dovedit că există o oscilaţie la fel de mare în ceea ce priveşte dorinţa sexuală, atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor.

„Oamenii fac presupuneri că bărbaţii şi femeile sunt extrem de diferiţi. Dar această concentrare pe diferenţe nu ne apropie, ci ne îndepărtează tot mai mult. Am descoperit că variaţiile cu privire la dorinţa sexuală ţin mai mult de relaţiile de cuplu“, spune cercetătoarea.

Dorinţa sexuală a femeilor şi a bărbaţilor nu este o chestiune foarte simplă. Este mai mult ca un puzzle complicat cu piese răsfirate, pe care încercăm să le punem cap la cap. Dezvăluirea adevărului din spatele unora dintre miturile universale negative poate face puţină lumină în ceea ce priveşte apetitul sexual al femeilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite