Secretul celei mai gustoase reţete de varză „a la Cluj”: ingredientul care dă mâncării o aromă îmbătătoare
0Reţeta de varză „a la Cluj” este foarte populară în rândul gospodinelor din Ardeal, care au preparat, măcar o dată în viaţă, acest fel savuros de mâncare. Iată secretele acestui fel de mâncare ce gâdilă plăcut papilele gustative.
Reţeta de varză „a la Cluj”: ingrediente
- o varză dulce sau murată
- un kilogram de carne tocată de porc
- o ceapă
- o ceaşcă de orez
- ulei sau untură
- 200 de mililitri de sos de roşii
- smântână
- mărar
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- 1 pahar cu vin roşu (opţional)
Reţeta de varza „a la Cluj”: prepararea straturilor
Înainte de a se aşeza în vas, în straturi, mai întâi se prepară separat. Pentru stratul de carne, se toacă mărunt ceapa şi se căleşte în două linguri de ulei şi două de apă. Când ceapa devine translucidă, se adaugă carnea tocată şi un praf de sare şi se lasă la înmuiat. Orezul se fierbe doar pe jumătate în apă cu puţină sare. La final, după ce este scurs de apă, se adaugă peste carne, alături de o lingură de sos de roşii, două linguri de smântână, boia iute şi dulce, şi sare şi piper după gust. Se amestecă bine, potrivit voceatransilvaniei.ro.
Pentru stratul de varză, curăţăm şi spălăm varza, o tocăm mărunt şi o punem la călit în două linguri de ulei. Se amestecă des, iar după ce îşi schimbă culoarea adăugăm o ceaşcă de apă fierbinte şi lăsăm pe foc până scade apa, iar varza se înmoaie. Se adaugă apoi mărar tocat, o lingură de sos de roşii, sare, piper şi cimbru.
Reţeta de varza „a la Cluj”: aşezarea în vas
Într-un vas termorezistent se toarnă două linguri de ulei, două linguri de smântână şi trei linguri de sos de roşii. Aşezăm apoi un strat de varză călită, sos de roşii, amestecul de carne şi orez, sos de roşii şi, la final, încă un strat de varză călită. Deasupra se întinde iar un strat de sos de roşii şi se aşază şi câteva felii de slănină afumată sau rondele de roşii. Se introduce tava în cuptorul încins, unde se lasă pentru 30-40 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă. Pe vremuri, pentru ca mâncarea să capete o aromă deosebită, se turna şi un păhăruţ de vin roşu, cu puţin timp înainte ca mâncarea să fie gata. Se serveşte cu smântână şi mămăliguţă.