Finalul melcilor cu scorţisoară? Prăjitura ar putea dispărea, după cum cere UE
0În Parlamentul European de la Bruxelles s-a vorbit despre interzicea produsului danez de patiserie, din cauza conţinutului ridicat de cumarină, substanţă toxică de natură vegetală.
Oamenii legii de la Bruxelles au stricat Crăciunul danezilor prin propunerea acestora de a interzice realizarea şi comercializarea melcilor cu scorţişoară, existenţi în toată lumea, de altfel.
„Kkanelsnegler”, „cinnamon rolls” sau melci cu scorţişoară se referă la acelaşi produs de patiserie, care conţine cantităţi mari din condiment, motiv pentru care este atât de popular. Problema, din punctul de vedere al oficialilor UE, este conţinutul ridicat de cumarină, găsit în scorţişoara cel mai des folosită, cassia.
Extrem de popular în ţările nordice, desertul face parte din obiceiurile alimentare ale locuitorilor zonei, care vor fi direct afectaţi. „Daily Mail” notează că alte ţări, precum Anglia, nu vor fi afectate de această decizie, pentru că nu se foloseşte aceeaşi cantitate de scorţişoară ca în Danemarca, Suedia sau Norvegia.
„Este sfârşitul melcului cu scorţişoară, aşa cum îl ştim”, a declara Hardy Christensen, şefa Asociaţiei Brutarilor Danezi. „Vorbim despre un preparat tradiţional. Noi facem pâini şi prăjituri cu scorţişoară de peste 200 de ani”, a declarat aceasta pentru cotidianul britanic.
Propunerea de la Bruxelles vine ca urmare a planului danez de implementare a regulilor Uniunii Europene. Consumul de cumarină trebuie limitat la 15 miligrame la kilogram.
În schimb, suedezii au clasificat produsele de patiserie cu scorţişoară ca „tradiţionale” şi „sezoniere”, ceea ce le permite să folosească de trei ori mai mult din acest condiment, respectiv 50 de miligrame la kilogram.
„Daily Mail” notează că locuitorii din Danemarca sunt furioşi pe propriul guvern că n-a fost în stare să protejeze produsele daneze precum guvernul suedez. Tot ce au putut obţine a fost o amânare până în februarie pentru melcii cu scorţişoară.
„O persoană obişnuită ar trebui să mănânce atât de multe produse de patiserie cu scorţişoară ca să fie afectat încât ar muri de obezitate înainte să-i facă rău scorţişoara”, a spus Paul Nuttall, un parlamentar britanic.
„Nu aveam nevoie să ne spună Uniunea Europeană ce să facem, dar, mai ales, câţi melci cu scorţişoară avem voie să mâncăm de Crăciun”, a adăugat acesta.
Oamenii de ştiinţă britanici spun că doza de cumarină care poate dăuna sănătăţii este discutabilă.
Ce este cumarina?
Este o substanţă naturală prezentă în mici cantităţi în trifoi, lavandă, miere şi ceai verde. Cea mai importantă sursă de cumarină rămâne scorţişoară. Cumarinele sunt substanţe cu toxicitate ridicată la şobolani şi uşor toxice la om. Aceasta poate antrena leziuni reversibile în ficat şi rinichi.
În urmă unor experimente pe animale s-a constatat că pot fi şi cancerigene, de aceea autorităţile sanitare din mai multe ţări atrag atenţia asupra consumului excesiv de scorţişoară cassia, cea mai folosită în toată lumea.
Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară recomanda o doză zilnică acceptabilă de 0,1 mg cumarină / kg greutate corporală, adică aproximativ 7 mg pentru un adult. Un calcul simplu arată că o linguriţă de scorţişoară cassia aduce un aport de cumarină (are 0,45 % cumarină, adică între 15-20 mg) care depăşeşte cantitatea recomandată.
Concentraţia de cumarină este diferită în funcţie de sortimentul de scorţişoară.