Desertul lui Vladimir Putin, o reţetă rece ca gheaţa
0
Preşedintele Rusiei este destul de secretos în ceea ce priveşte preferinţele sale culinare. Fosta soţie a lui Vladimir Putin, Lyudmila, a oferit mai multe detalii despre cum şi ce îi place să mănânce, într-o carte publicată acum câţiva ani. Deşi Putin nu este un mare fan al dulciurilor, îngheţata cu fistic este mica lui slăbiciune.
Putin este recunoscut pentru stilul său de viaţă sănătos. Preşedintele rus este pasionat de sport, aşa că nu este de mirare că încearcă să mănânce cât mai sănătos, după cum menţiona fosta sa soţie. Multe legume, de la roşii, până la castraveţi şi salată, dar şi lactate, cu precădere laptele bătut, se regăsesc frecvent în meniul zilnic al acestuia.
Chiar dacă se credea că Putin nu este mofturos şi că mănâncă ce i se pune în faţă, fosta nevastă l-a descris drept cusurgiu când vine vorba despre ceea ce are în farfurie. Astfel, dacă observă sau gustă ceva care îi displace, refuză imediat preparatul.
Pe de altă parte, Putin nu a fost genul de soţ care să-şi laude soţia pentru o masă delicioasă, atitudine dobândită în urma educaţiei primite în familie, după cum mărturisea Lyudmila Putin, pe ideea că „femeia trebuie să facă toată treaba de acasă“ şi „nu trebuie să lauzi o femeie pentru că i se urcă la cap“.
Chiar dacă liderul rus nu este un mare iubitor al dulciurilor, nu refuză îngheţata cu fistic, preferata sa inclusiv iarna. Aşa că nu-i exclus ca Putin să se delecteze cu desertul său preferat şi la Soci, oraş în care se va desfăşura a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, între 7 şi 23 februarie.
Prezentatoarea de televiziune şi bucătarul britanic Nigella Lawson are o reţetă preferată de îngheţată cu fistic, pe cât de simplă, pe atât de bună, desert pe care, cu siguranţă, l-ar aprecia şi Putin.
Ingrediente:
200 gr fistic fără coajă, nesărat, neprăjit
450 gr zahăr tos
3 ouă mari
470 ml lapte
284 ml smântână dulce, lichidă, mai grasă sau mai slabă, după preferinţă
1 linguriţă extract de vanilie (opţional)
Mod de preparare:
Amestecaţi toate ingredientele într-un blender, cu excepţia smântânii şi a extractului de vanilie (în cazul în care folosiţi), până când fisticul este fărâmiţat în bucăţi mici. Puneţi compoziţia obţinută într-o tigaie adâncă şi lăsaţi-o la foc mic până se îngroaşă şi se formează crema custard. Luaţi tigaia de pe foc, lăsaţi crema să se răcorească, apoi adăugaţi smântâna şi vanilie, dacă doriţi. Amestecaţi încet, dar ferm, iar la sfârşit turnaţi-o în aparatul de făcut îngheţată (după ce aţi răcit în prealabil vasul special) sau într-un recipient pe care îl băgaţi la congelator până începe să îngheţe pe margini. Scoateţi îngheţata din frigider şi amestecaţi-o bine, apoi puneţi-o la loc pentru încă 90 de minute. După ce o amestecaţi pentru o ultimă dată, lăsaţi-o la congelator până în momentul servirii.
Şi pentru că nu toată lumea apreciază îngheţata când afară temperaturile se apropie de cele din frigider, bloggerul culinar Farfuridi ne-a recomandat o delicioasă reţetă de prăjitură cu lămâie şi fistic. Poftă bună!
