De ce costă 1.400 de dolari un gram din cel mai scump ceai din lume VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frunzele de ceai Da Hong Pao sunt recoltate numai din anumite zone de pe muntele Wuvi, din China, singurele unde se mai păstrează culturile originale, vechi de sute de ani. FOTO odditycentral.com
Frunzele de ceai Da Hong Pao sunt recoltate numai din anumite zone de pe muntele Wuvi, din China, singurele unde se mai păstrează culturile originale, vechi de sute de ani. FOTO odditycentral.com

Un ceainic plin ochi cu ceai Da Hong Pao costă 10.000 de dolari, iar un singur gram de frunze ajunge la 1.400 de dolari.

Frunzele de ceai Da Hong Pao sunt recoltate numai din anumite zone de pe muntele Wuvi, din China, singurele unde se mai păstrează culturile originale, vechi de sute de ani. 

Cel mai scump sortiment a trecut printr-un lung proces de învechire, fiind lăsat la macerat timp de 80 de ani pentru a obţine un gust deosebit. De altfel, gustul său diferă în funcţie de condiţiile din locurile de cultivare şi de prelucrare ulterioară, iar frunzele din care este obţinut pot fi culese doar în anumite zile ale anului.

Deşi preţul lui poate să pără exagerat, adevăraţii cunoscători susţin că cei care gustă din acest ceai nu vor mai găsi niciodată ceva la fel de bun. Ceaiul datează din secolul 18, din timpul dinastiei Qing, iar împăratul care a dat numele extravagantei băuturi a fost denumit „Regele Ceaiului“.

Ceaiul obţinut din frunzele coapcului Da Hong Pao trebuie servit întotdeauna la 95 de grade Celsius. Frunzele trebuie culese la momentul potrivit, apoi ar fi spălate cu lapte de capră şi uscate într-un cuptor cu cărbuni încinşi pentru a-i da o aromă inedită, cu note de cacao pură. Astfel, aroma delicioasă rămâne pe papilele gustative mai mult timp. 

Există şi varietăţi mai ieftine de ceai, dincolo de cele „îmbătrânite”, după cum a declarat pentru postul britanic de televiziune BBC specialistul în turism Theodora Sutcliffem. Chiar dacă nu ai parte de aceiaşi calitate, pentru 100 de dolari kilogramul poţi intra în posesia unui ceai Da Hong Pao care nu provine dintr-un lot de copaci-mamă, aşa cum se întâmplă în cazul frunzelor de ceai autentice.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite