Cum să găteşti pizza perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pizza trebuie să fie echilibrul perfect între un blat subţire şi crocant şi ingrediente uşoare FOTO Shutterstock
Pizza trebuie să fie echilibrul perfect între un blat subţire şi crocant şi ingrediente uşoare FOTO Shutterstock

Tuturor le place pizza. Acest fel de mâncare a fost făcut popular de comunitatea italiană, adaptat gusturilor universale şi apoi exportat în jurul lumii: este povestea unei imigrări pline de succes, spune „The Guardian“.

„Pizza trebuie să fie echilibrul perfect între un blat subţire şi crocant şi ingrediente uşoare, motiv pentru care trebuie consumată imediat, în 5-6 minute după scoaterea din cuptor, sau se va înmuia şi nu va mai fi atât de delicioasă“, spune bucătarul Giorgio Locatelli în cartea sa „Made in Italy“.

Blatul

Locatelli recomandă pentru blat făina de tip 00, care este măcinată ceva mai mult, un pic mai fină şi este recomandată pentru prepararea pâinii. Are un conţinut ridicat de gluten, astfel că blatul devine crocant. Deşi aluatul este destul de moale şi de lipicios, la final capătă o aromă plăcută, iar pe margine este uşor crocant. Jamie Oliver sugerează folosirea unui amestec din făină de pâine şi griş. 

Tot el ne sfătuieşte să lăsăm aluatul cam 15 minute sau chiar mai mult înainte de a-l tăia şi a-i da forma rotundă specifică, pentru că va creşte mai frumos şi va fi mult mai uşor de manevrat.

Pentru o pizza napolitană adevărată sunt permise doar patru ingrediente în compoziţia blatului: apă, sare, drojdie şi făină. Unii folosesc şi puţin lapte. Pentru ca blatul să se gătească perfect, cuptorul trebuie foarte bine încins înainte. 

Reţeta perfectă pentru 6-8 persoane

- 500 de grame de făină 

- 10 grame de drojdie proaspătă 

- o jumătate de linguriţă de zahăr

- 320 de mililitri de apă călduţă

- o linguriţă de sare

- ulei de măsline 

- puţin griş

- ingredientele preferate de pizza (ciuperci, măsline, ardei, bacon, mozzarella, piept de pui, salam, cârnaţi, ceapă, porumb, şuncă etc)

Pentru blat, amestecaţi drojdia cu zahărul şi lăsaţi un minut să se „odihnească“, apoi amestecaţi rezultatul în apă. Compoziţia de apă, zahăr şi drojdie turnaţi-o în făină şi frământaţi până când compoziţia se transformă într-un aluat moale. Adăugaţi sarea şi mai frământaţi puţin. Apoi puneţi aluatul într-un castron mare uns cu puţin ulei, acoperiţi-l cu un prosop umed şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald timp de patru ore.

Împărţiţi aluatul crescut în porţii de mărimea unei mandarine şi presaţi-le, pe rând, pe suprafaţa de lucru presărată în prealabil cu puţină făină. Între timp, încălziţi cuptorul. 

Aluatul deja împărţit şi presat cu mâna se întinde în aer sau, dacă nu vă reuşeşte, folosiţi-vă de un făcăleţ. Lăsaţi coca un pic mai groasă pe margini, pentru ca ingredientele să nu curgă în tavă.

Ungeţi cu puţin ulei o tavă rotundă, specială pentru pizza, sau dacă nu, folosiţi ce forme doriţi, şi apoi tapetaţi-o cu un pic de griş. Poziţionaţi coca în tavă, adăugaţi ingredientele pe deasupra, turnaţi un pic de ulei peste ele şi gătiţi timp de opt minute sau până când aluatul de pe margini devine crocant şi auriu. 

Devoraţi imediat!, ne sfătuieşte „The Guardian“. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite