Cum alegi pepenii galbeni, vinetele şi roşiile perfect coapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Culoarea, mirosul, textura sau greutatea legumelor şi fructelor ne oferă indicii preţioase despre cât de gustoase sunt acestea.

Poate fi destul de neplăcut să ajungi acasă şi să constaţi că legumele sau fructele cumpărate sunt fie prea coapte, fie crude şi imposibil de consumat.

Uneori, culoarea este cea care ne oferă indicii despre cât de coapte sunt vegetale. Alteori, textura, greutatea sau mirosul ne ajută să facem alegerea potrivită. Iată câteva repere în alegerea a 12 legume şi fructe:

Pepenele galben cantalup

pepene galben

Această varietate de pepene galben ar trebui aleasă în funcţie de greutate şi de miros. Când este copt perfect, pepenele este greu şi emană un miros plăcut, dar nu foarte puternic – în acest caz, înseamnă că este prea copt. O altă metodă de a afla cât de copt este acest tip de pepene ar fi să apăsaţi uşor zona din care a fost tăiată coada. Ea trebuie să fie moale, dar nu atât de mult încât degetul să se afunde în fruct.

Pepenele galben Honeydew

pepene galben

Spre deosebire de pepenele cantalup, acest soi trebuie ales în funcţie de aspectul cojii. Ea ar trebui să fie lucioasă, moale şi aurie (nu galbenă).

Piersicile

image

Piersicile coapte nu ar trebui să aibă nuanţe de verde în jurul codiţei. Desigur, în alegerea acestor fructe intervin şi preferinţele: unele persoane vor să le consume mai crude, în vreme ce altele preferă piersicile foarte zemoase. Mirosul este şi el un reper: dacă au o aromă plăcută, înseamnă că vor fi gustoase.

Prunele

image

Culoarea nu poate fi un indiciu, deoarece există mai multe soiuri de prune, care capătă culori diferite când sunt coapte. Ele trebuie testate apăsând uşor coaja cu degetul, dar şi în acest caz, preferinţele personale intervin în alegerea prunelor: unii preferă să fie mai crude, iar alţii le aleg pe cele zemoase. Evitaţi-le pe cele care au coaja zbârcită.

Vinetele

vinete

Aceste legume sunt bune de consumat când au o textură elastică, nu atunci când sunt moi. Coada îi trădează prospeţimea: dacă este verde, înseamnă că a fost culeasă de puţin timp. În schimb, dacă este îngălbenită sau uscată, ar trebui să vă orientaţi către o altă tarabă (sau supermarket). Culoarea ar trebui să fie cât mai închisă şi uniformă pe toată suprafaţa acestei legume. Vinetele de dimensiuni mici sunt mai puţin amare decât cele mari.

Roşiile

Culoarea intensă a acestei legume nu garantează un gust plăcut. Cel mai bun mod de a afla cât de coapte sunt roşiile este de a testa cât de moi sunt. Dacă ia puţin forma degetului la apăsare, înseamnă că este numai bună de consumat.

Porumbul

Atunci când alegeţi porumbul pentru fiert sau pentru copt, testaţi cu unghia un bob mai mare. Dacă acesta este moale şi din el iese un suc lăptos, înseamnă că porumbul este dulce şi numai bun de consumat. Foile care înfăşoară ştiuletele (pănuşi) ar trebui să fie verzi la un porumb crud.  

Căpşunile

capsuni benefice vara shutterstock

Ne putem da seama dacă o căpşună este coaptă după aroma acesteia. Ea trebuie să miroasă exact aşa cum ne-am dori să fie la gust. Căpşunile numai bune de mâncat ar trebui să nu fie prea moi.

Ananasul

image

Când coaja are o consistenţă moale, înseamnă că fructul este prea copt şi va avea un gust acrişor, nu tocmai plăcut. Alegeţi ananasul după culoare şi miros: el ar trebui să fie mai mult galben-auriu decât verde şi să aibă o aromă plăcută.

Mango

image

Culoarea acestui fructe exotic nu este un reper. Singurul mod prin care putem afla cât de copt este un mango ar fi să-l apăsăm cu degetul. El ar trebui să fie puţin moale. Când este copt suficient, fructul ar trebui să miroasă plăcut, mai ales în zona codiţei.

Avocado

avocado

Culoarea nu este un reper, pentru că unele soiuri capătă o nuanţă foarte închisă de verde când se coc, în vreme ce altele rămân verde deschis. Textura oferă indicii despre cât de copt este. Un avocado bun de mâncat ar trebui să fie moale.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite