Cozonac de post fără frământare: o reţetă simplă şi gustoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonacul de post fără frământare (reţetă) poate fi preparat şi la maşina de făcut pâine FOTO: Arhivă Adevărul
Cozonacul de post fără frământare (reţetă) poate fi preparat şi la maşina de făcut pâine FOTO: Arhivă Adevărul

Cozonac de post fără frământare, reţetă. Cozonacul de post poate fi un desert la fel de gustos şi de pufos fără lapte, ouă sau unt, iar dacă este şi uşor de preparat, are toate şansele să devină preparatul preferat pe durata postului.

Putem prepara un cozonac gustos şi de pufos fără niciun ou, fără lapte şi unt, dar şi fără să mai pierdem timpul cu frământarea lui. Iată o reţetă simplă şi savuroasă de cozonac de post fără frământare:

Cozonac de post fără frământare. Reţetă şi ingrediente:

500 gr făină albă tip 000 Pambac

40 gr drojdie proaspătă

250 ml suc de portocale

100 gr zahăr

80 ml ulei

2 plicuri zahăr vanilat

coajă rasă de lămâie sau portocale

1 linguriţă rasă de sare

Umplutură la alegere sau în amestec: rahat şi/sau ciocolată neagră de post (sau 3 linguri cacao), 200 gr nucă măcinată

Cozonac de post fără frământare. Mod de preparare:

Se amestecă sucul de portocale cu zahărul şi se pun într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduţ (nu fierbinte!) se adaugă drojdia şi se lasă la dospit într-un „crater“ făcut în făina cernută înainte într-un lighean/bol. Când drojdia începe să „fiarbă“, se adaugă şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea şi se amestecă bine cu toată făina (doar se amestecă, nu se şi frământă). Dacă mai este nevoie de lichid, se adaugă apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.

Ligheanul cu aluatul se acoperă cu un prosop curat şi se lasă o oră la dospit (până când îşi dublează volumul). Apoi, cu mâinile use cu ulei, împărţiţi aluatul în două părţi egale şi întindeţi-le ca pe foi. Puneţi pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulaţi-le şi realizaţi cu ele o împletitură.

Aşezaţi împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau căptuşită cu hârtie de copt) şi mai lăsaţi cozonacul încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat.

Se introduce în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius şi se lasă la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verificaţi dacă este destul de copt cu ajutorul unui băţ pentru frigărui. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite