Condimentul care te face să mănânci mai puţin şi dă savoare preparatelor culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO seasonwithspice.com
FOTO seasonwithspice.com

Te-ai plictisit să găteşti cu aceleaşi condimente şi ai vrea să încerci ceva nou, care să adauge un plus de savoare preparatelor? Ei bine, un anumit tip de ardei iute foarte popular în bucătăria specifică Orientului Mijlociu a devenit în ultimii ani tot mai popular în bucătăriile europene.

Ardeiul iute de Alep, o varietate specifică zonei oraşului Alep, localitatate situată în nordul Siriei, se cultivă exclusiv în Siria şi Turcia. Ceea ce este deosebit la acest tip de ardei se leagă de aroma sa asemănătoare cu a stafidelor, căpătată treptat, pe măsură ce ardeiul se coace. Gustul uşor dulceag şi parfumul care aduce aminte de roşiile uscate la soare completează iuţeala moderată a ardeiului de Alep, ceea ce îl face să fie şi pe gustul celor care apreciază mâncarea condimentată, dar fără să fie excesiv de iute.

Ardeiul de Alep uscat şi transformat în pudră poate să înlocuiască piperul roşu ori piperul cayenne. Tocmai versatilitatea acestui condiment face să fie potrivit şi pentru pregătirea reţetelor orientale sau asiatice, dar şi a celor mediteraneene. De exemplu, zacusca în care adăugăm şi ardei de Alep capătă un gust aparte şi o iuţeală potrivită. În comerţ, inclusiv în România, ardeiul se poate găsi sub formă de fulgi de ardei iute (pul biber în limba turcă-n.r.), ardeii de Alep proaspeţi sau întregi şi uscaţi fiind întâlniţi mai degrabă în zona de provenienţă. Astfel, ardeiul este recoltat, uscat la soare şi i se îndepărtează seminţele şi nervurile înainte de a fi pisat, tocmai pentru ca iuţeala să fie moderată, în favoarea aromelor.  

ardei

FOTO chilipeppermadness.com

În Europa mai poate fi găsit şi sub formă de amestec Alep, unde ingredientul de bază este ardeiul amintit, la care se adaugă mirodenii precum ienibaharul, piper negru, scorţişoară, cuişoare, sumac, chimion etc. 

ardei

FOTO epicurious.com

Acest amestec destul de complex este potrivit mai ales la preparatele din carne, cum ar fi asezonarea sau marinarea frigăruilor de pui şi miel, ca în bucătăria turcă, a chifteluţelor, iar pentru cei care doresc să aducă o notă aparte unui preparat tradiţional, acest amestec poate fi presărat în carnea tocată pentru sarmale.

ardei

FOTO seasonwithspice.com

La fel de bine se potriveşte şi la tocăniţe sau pur şi simplu poate fi presărat ca atare peste pizza, carnea friptă pe grătar, porumb fiert sau copt, deasupra omletei sau chiar şi peste deserturile cu ciocolată.

ardei

FOTO seasonwithspice.com

Nu în ultimul rând, ardeiul iute de Alep ne ajută şi atunci când ţinem cure de slăbire sau când dorim să mâncăm moderat. Nutriţionistul Anjali Shah a declarat pentru Huffington Post că iuţeala sa, datorată conţinutului de capsaicină, induce senzaţia de saţietate şi creşte temperatura corpului accelerând metabolismul, ceea ce duce la arderea mai rapidă a caloriilor.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite