Cea mai bună reţetă de crap cu legume şi praz crocant pentru seara de Revelion: cum se face blanşarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Peştele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, fie şi numai pentru că ţinem cont de superstiţia din bătrâni care spune că cine gustă carne de peşte în noaptea dintre ani o să treacă mai lin peste necazuri în anul care vine. Nu în ultimul rând, peştele este sănătos şi foarte gustos în combinaţie cu legumele crocante.

Ingrediente pentru 2 porţii:

2 fileuri de crap curăţate de oase - 200 grame fiecare
6 linguri ulei de măsline
10 vârfuri de sparanghel verde, subţiri
8 buchete mici de broccoli
10 baby morcovi sau 10 bucăţi de morcov taiat bastonaşe (cam 2×6 cm)
25 de grame de unt
150 grame de praz (partea albă)
1 lingură rasă de făină albă (se poate folosi amidon de porumb)
ulei pentru prăjit
1 legatură de pătrunjel verde
1/2 lămâie
2 căţei de usturoi
5 roşii cherry (opţional)
sare şi piper

Mod de preparare: 

Fileurile de crap pregătite, curăţate foarte bine de oase, se şterg cu şervete de hârtie absorbantă până sunt bine uscate, apoi se presară sare şi piper. Se lasă la temperatura camerei până pregătim şi legumele.

Legumele se curăţă şi apoi se taie în bucăţi potrivite. Puneţi pe foc o oală cu apă, aduceţi-o la punctul de fierbere şi adăugaţi sare. Separat, pregătiţi un vas cu apă foarte rece în care aţi pus şi cuburi de gheaţă. Legumele se aruncă în apa în clocot şi se scot direct în vasul cu apă rece şi gheaţă (nr. – procedeu numit blanşare).

Timpul de blanşare este diferit: sparanghelul nu are nevoie decât de 30 de secunde - 1 minut, broccoli cam 1 minut, iar morcovii doar 2-3 minute, cât să se frăgezească. Pătrunjelul trebuie să stea în baia clocotită doar 10 secunde, după care se bagă în apă cu gheaţă. Blanşarea este necesară pentru ca legumele să-şi păstreze culoarea frumoasă, chiar dacă vor mai fi gătite încă 10-15 minute.

După blanşare, prazul se taie în rondele fine şi se ţine în apă cu gheaţă cam 10 minute. Se scurge bine de apă, se zvântă între două şervete de bucătărie curate, se scoate pe o farfurie şi se presară cu făină sau amidon. Se amestecă până se acoperă complet cu făină. Într-o tigaie se încinge foarte bine ulei vegetal (cam 3 degete), la 180 de grade Celsius. Rondelele de praz se prăjesc în uleiul foarte încins şi se scot cu o spumieră imediat ce devin aurii. Excesul de ulei se îndepărtează pe şervete de hârtie absorbantă.

Cum face peşte crocant fără ulei

Fileurile de crap ies crocante şi dacă nu folosim ulei, conform retetecalamama.ro. Numai că trebuie ca pielea peştelui să nu fie umedă când îl punem în tigaie, iar tigaia să fie extrem de încinsă, chiar să fumege uşor. Fileurile se pun cu pielea în jos şi nu este nevoie de alt ulei în afară de cel pe care îl are peştele. Focul se reduce la mediu-mare, iar fileurile se frig (cam 3 - 4 minute, în funcţie de grosimea bucăţilor), până observăm că de jur împrejur carnea începe să devină opacă şi mai deschisă la culoare. Fileurile se întorc pe partea cu carnea şi se mai prăjesc încă 1 - 2 minute.

În timp ce se prăjeşte peştele, vă ocupaţi şi de sotarea legumelor. Puneţi 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie, adăugaţi căţelul de usturoi rămas, zdrobit cu lama cuţitului, şi puneţi tigaia pe foc mediu. După ce usturoiul devine auriu, îl scoateţi şi îl aruncaţi, pentru că îl folosiţi doar ca să aromaţi uleiul. Se adaugă la început morcovii, care se sotează amestecând constant cu o spatulă, timp de 2 minute. Adăugaţi apoi broccoli şi sotaţi încă 1 minut, pentru ca la final să adăugaţi vârfurile de sparaghel şi untul. Sotaţi legumele împreună, apoi condimentaţi totul cu sare şi piper proaspăt măcinat.

Sos cu coajă de lămâie

Peştele poate fi servit cu un sos simplu. Se opăresc 4-5 fâşii de coajă de lămâie într-o crăticioară, apoi se clătesc în apă rece. Procesul de opărire se repetă de 3 ori, apa fiind schimbată de fiecare dată. Se pun într-un blender 1 căţel de usturoi, pătrunjelul blansat, coaja de lămâie opărită, zeama de lămâie şi 3 linguri de ulei de măsline. Se mixează la blender până obţinem un sos fin, condimentat cu sare şi piper, după gust.

Opţional, puteţi pregăti şi câteva roşii cherry coapte. Acestea se taie în două, se presară cu sare şi piper, apoi se dau la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute.

Preparatul se aşază pe farfurii încălzite, fiind un fel de mâncare cu arome îmbătătoare. Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite