Ce ne recomandă pentru masa de Revelion cei mai buni bucătari: meniuri „altfel“ pentru masa festivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După masa de Crăciun încărcată de preparate tradiţionale şi nu tocmai dietetice, cei mai buni bucătari recomandă un meniu mai uşor pentru Revelion, dar şi cu preparate deosebite. Chef Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu ne oferă câteva sfaturi pentru meniul festiv.

Dacă de pe masa de Crăciun un pot lipsi preparatele radiţionale, de Revelion, este momentul să trecem la un meniu mai sănătos, cu mai puţină carne de porc şi mai mult peşte ori fructe de mare.

Chef Sorin Bontea

„Meniul de Revelion trebuie ales în funcţie de locul în care îţi petreci noaptea dintre ani. Eu cred că el trebuie ales nu în funcţie de trenduri, ci în funcţie de ce îţi place să mănânci. Dacă eşti gazdă, trebuie să faci în aşa fel încât meniul să placă tuturor oaspeţilor, trebuie să te intersezi ce le place să mănânce. Dacă de Crăciun am făcut exces de porc, eu aş alege pentru Revelion un meniu mai light, care să includă peşte, fructe de mare, o friptură de vită, poate un şerbet. Fără carne de porc.”

Chef Florin Dumitrescu

„Nu ştiu ce este la modă anul acesta, dar ştiu că în restaurantul unde eu voi găti de Revelion e la modă negrul. Voi pregăti un meniu „all black“ şi voi găti creveţi Black Tiger, Black Angus, Black Cod şi curcan în alge.”

Chef Cătălin Scărlătescu

„La modă acum este peştele de foarte bună calitate. De fiecare dată după Crăciun, când toată lumea se îmbuibă cu carne de porc, eu propun un meniu pentru Revelion mai uşor, mai sărac în grăsimi. Aşa că recomandarea mea include Black Cod, Lobster şi Chilean Sea Bass.”

Preparate sofisticate, o dată pe an

Dacă unii români aleg să pună pe masa festivă de Revelion aceleaşi preparate tradiţionale de la Crăciun, alţii preferă un  meniu mai sofisticat, cu mâncăruri din bucătăria internaţională, pe care nu au prilejul să le încerce prea des în restul anului din cauza preţurilor foarte mari.

„Revelionul era în trecut alternativa comunistă a Crăciunului şi, de aceea, am încercat să facem acest eveniment cât mai festiv, preparând salată de boeuf, aspic de curcan, ouă umplute, ruladă din carne tocată la conservă, bărcuţe din ardei cu brânză, tartine din sardine preparate cu unt sau vinete păstrate peste iarnă. Acum, românii s-au plictisit de aceste preparate şi vor ceva deosebit“, a declarat pentru „Adevărul“ maestrul bucătar Horia Vîrlan.

Purceluşii de lapte, carnea de căprioară sau mistreţ, homarii, langustinele – sunt câteva dintre delicatesele pe care unii români le degustă în noaptea dintre ani, în locul sarmalelor şi piftiei tradiţionale. „Purceluşii se pot prepara la proţap sau în cuptor. Trebuie să ai grijă să nu i se ardă urechile şi coada. După reţeta tradiţională, acestea erau acoperite cu foi de varză murată, iar mai nou, se poate pune folie de aluminiu“, recomandă maestrul bucătar.

Pentru a fi gustoasă şi uşor de mâncat, carnea de căprioară şi de mistreţ trebuie frăgezite fie la congelator (cristalele de gheaţă formate distrug fibra musculară), fie prin marinare. „Dacă vreţi să grăbiţi procesul de marinare, se pun la fiert vin, oţet de vin (10% din proporţia de vin), puţină apă, sare, piper, ceapă, usturoi şi boabe de piper. La final, se adaugă puţin ulei şi carnea se trece prin acest amestec cald“, explică Horia Vîrlan (foto).

image

Ce punem pe masă pentru noroc

Peştele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, pe de o parte, pentru că trebuie să compensăm cu masa de Crăciun, care a fost încărcată cu preparate „grele“, indigeste, iar pe de altă parte, o superstiţie spune că acest aliment aduce noroc în anul ce vine. „Peştele se punea în trecut pe masa de Crăciun, iar acum se mănâncă de Revelion ca o continuare a obiceiului. El este un simbol cristic, un substitut al lui Iisus“, explică Doina Işfănoni, etnolog la Muzeul Satului din Bucureşti.

„Eu recomand peştele românesc: şalău, ştiucă, biban, somn etc. Cel marin este de cele mai multe ori de acvacultură, şi nu de captură, aşa că mai bine iau un peşte de-al nostru, românesc. Se pot mânca de Revelion şi midii sau raci. Carnea de rac se poate mânca într-o salată cu tăiţei“, mai spune Horia Vîrlan.

Pentru a avea un 2015 excelent, nici strugurii nu trebuie să lipsească de pe masa festivă. Un obicei „importat“ din peninsula iberică este să mâncăm câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an şi să ne punem câte o dorinţă pentru fiecare lună a anului următor. De partea cealaltă, există şi alimente pe care ar trebui să le evităm dacă nu vrem să avem ghinion anul viitor. Carnea de pui este unul dintre ele. Păsările, în general, împrăştie pământul şi scurmă înapoi, alungând norocul din anul ce urmează.

Salate calde sau reci

Pentru că masa de Revelion ar trebui să fie mai „uşoară“ decât cea de Crăciun, de pe masa festivă nu ar trebui să lipsească salatele. Pentru o experienţă culinară inedită, salatele reci pot fi înlocuite cu unele calde, care se servesc în aceeaşi farfurie cu carnea sau separat. „Legumele pe care le folosim se încălzesc chiar în momentul în care sunt adăugate în farfurie. Mulţi mă întreabă cum poate fi sănătoasă o asemenea salată. Este foarte bună dacă doar i se arată tigaia, cum se spune. Ea se poate pune lângă un muşchi împletit preparat la cuptor sau o pulpă marinată de vită. De regulă, nu se pune carne făcută pe grătar în noaptea de Revelion“, mai recomandă Horia Vîrlan.

Găteşte de Revelion cu Jamie Oliver

.@ Fructele de mare urcă în bărcuţe. Un platou cu fructe de mare este un aperitiv delicios, sănătos şi deosebit recomandat de maestrul băcătar Jamie Oliver pentru masa festivă de Revelion. Puneţi pe un platou frunze de salată modelate sub forma unor bărcuţe cu bucăţele mărunţite de pâine prăjită, avocado, creveţi şi somon afumat, toate amestecate cu un sos de tomate inspirat de cockteilul Bloody Mary.

@ Original: şaorma de Anul Nou. Ca preparat principal, bucătarul recomandă o reţetă proprie de kebap de porc, sănătoasă şi uşor de realizat. Aveţi nevoie de 2 kg de cotlet de porc, frunze de rozmarin, seminţe de chimen, usturoi şi o linguriţă de sare de mare. Cu amestecul se condimentează bucata de carne crestată. Puneţi cotletul într-o tavă şi băgaţi în cuptorul încălzit în prealavil. Setaţi temperatura la 200 de grade Celsius şi ţineţi carnea o oră şi 20 de minute, până când face crustă.

În paralel, preparaţi un sos de iaurt cu câteva frunze de pătrunjel, ulei de măsline extravirgin, puţină zeamă de lămâie, iaurt, sare şi piper. Apoi, tăiaţi separat câteva frunze de salată. Mai aveţi nevoie de câteva lipii greceşti, care trebuie încălzite la cuptor înainte de a le umple cu bucăţi mărunţite din cotletul gătit la cuptor, salată şi sosul de iaurt. Vă puteţi lăsa invitaţii să-şi prepare kebapul după gust.

jamie oliver foto getty images

@ Important! Nu lăsaţi totul în ultima clipă! Dacă sunteţi gazdă în noaptea dintre ani, „preparatele care se fac în avans sunt cheia unei petreceri reuşite. Nu cred că vă doriţi să nu ieşiţi din bucătărie în timp ce oaspeţii petrec fără dvs.!“, scrie Jamie Oliver (foto) pe site-ul său, jamieoliver.com.

Fiţa Revelionului 2015: tortul-bombă

Torturile etajate, îmbrăcate în marţipan nu mai sunt populare în acest an. Noua „modă“ în materie de deserturi pentru Revelionul 2015 sunt torturile-bombă. Acestea sunt modelate după forma unui dom şi trebuie să conţină în interior o cremă lichidă, fructe sau alte ingrediente-surpriză (bomba), diferite de stratul exterior.

image

 FOTO: cookfood.net

Tortul-bombă este un desert inspirat din bucătăria tradiţională franceză şi preparat iniţial din îngheţată, dar pot fi folosite creme cu diferite arome şi ornate cu cacao, fulgi de cocos, fructe de pădure sau, pentru cei mai îndrăzneţi, un praf de ciocolată cu chilli. Servirea acestui tort poate fi mai spectaculoasă cu ajutorul unor artificii.

Găsiţi mâine în ziarul „Adevărul“ reţete pentru aperitive, preparate din peşte şi deserturi delicioase pentru masa de Revelion.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite