Ce alimente se păstrează mai bine la congelator şi în ce măsură îşi păstrează valoarea nutritivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele congelate nu îi încântă în mod deosebit pe gurmanzi şi nici pe bucătari, însă avantajele alimentelor îngheţate sunt reale, asigură nutriţioniştii.

De la clătite crocante la batoane de peşte şi vafe de cartofi, alimentele congelate nu sunt prea aspectuoase. În plus, bucătarii profesionişti nu sunt încântaţi de ideea de a folosi acest tip de produse. Totuşi, alimentele congelate au certe avantaje, confirmate de nutriţionişti. 

   

„În ceea ce priveşte conţinutul nutriţional, congelarea nu afectează alimentele, care îşi păstrează vitaminele şi mineralele. La trei zile după ce legumele sunt scoase din pământ, se pierde 80% din vitamina C, iar după cinci zile îşi pierd mare parte din valoarea nutriţională”, a declarat Brian Young, director executiv al Federaţiei Alimentelor Congelate din Marea Britanie, pentru Daily Mail.

Congelarea produselor alimentare opreşte deteriorarea nutriţională, iar progresele tehnologice ale dispozitivelor de îngheţare rapidă fac această opţiune tentantă, mai ales că viteza cu care alimentele sunt congelate are un impact direct asupra gustului.

Iată câteva argumente pro şi contra congelării unei varietăţi de alimente:

Ce se întâmplă cu nutrienţii din carnea congelată

Carne este un produs perfect pentru congelare, iar nutrienţii din ea se menţin, inclusiv proteinele, mineralele şi vitaminele A şi D. Carne roşie şi grasă are un conţinut de apă relativ scăzut, formând astfel mai puţine cristale de gheaţă care modifică membranele celulare, deci care ruinează textura şi gustul.

Carne albă, cum ar fi cea de pasăre de curte, este lipsită de grăsime şi poate avea un conţinut ridicat de apă. Apa din interiorul cărnii îngheaţă, iar structura internă şi gustul sunt afectate mai repede. Se recomandă consumarea cărnii albe congelate în decursul a şase luni pentru a beneficia de un gust perfect. Deşi nutrienţii vor rămâne în mare parte neafectaţi, după acest interval de timp, carnea decongelată va deveni apoasă, moale şi fără gust.

De îndată ce este scos din ocean, peşte începe se degradeze. Surprinzător, peştele „proaspăt” pus în vânzare în anumite magazine poate fi, de fapt, vechi şi de până la trei săptămâni, aşa că alegerea peştelui congelat este mai eficientă, acesta având mai mulţi nutrienţi.

Congelarea mirodeniilor

Busuiocul, menta, coriandrul, pătrunjelul, arpagicul, salvia şi multe altele pot fi congelate, însă nu este o idee bună, scrie „Daily Mail”. Congelarea şi dezgheţarea le distruge aroma şi aspectul. Pe de altă parte, ghimbirul şi usturoiul sunt fantastice, căpătând un gust chiar mai puternic decât versiunile lor proaspete.

Legumele şi fructele congelate

Legumele precum morcovii, dovleceii, ceapa şi fasolea verde conţin în medie 90% apă, prin urmare cristalele de gheaţă formate prin congelare sunt uriaşe, structura legumelor schimbându-se irevocabil. Prin fierbere, componentele nutritive ale legumelor congelate se reduc în mare măsură, aşa că se recomandă ca acestea să fie folosite mai degrabă în salate. 

Când vine vorba de fructe congelate, consumatorii sunt răsfăţaţi. Mango, ananasul, cireşele, bananele, strugurii, fructele de padure, pepenii şi piersicile vin decojite şi feliate şi pot supravieţui luni de zile în congelator. Afinele congelate, zmeura şi murele merg consumate în plăcinte, produse de patiserie şi brioşe, deoarece acestea sunt mai mici şi mai puţin apoase.

Citeşte şi:

8 greşeli pe care le facem atunci când gătim carne

FOTO Cât rezistă alimentele, în funcţie de locul în care sunt depozitate

Adevărat sau fals despre alimentele congelate. Cât timp le poţi păstra la rece

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite